Gezondheid

Hoe kom je de winter door?

In het voorjaar zijn er verschillende mensen die zich ontgiften, maar in de zomer schenken ze dan weer aandacht om de immuniteit (weerstand) op te bouwen zodat je makkelijk de winter doorkomt zonder te veel mankementen. Omdat we minder bewegen, minder verse voeding eten en minder buiten komen krijgt onze weerstand in de winter een extra slag. Maar ook een zwangerschap, stress en intensief sporten kan onze weerstand naar onder halen of net positief bevorderen.

Voeding en drank

Goede darmen zijn van essentieel belang deze bepalen namelijk voor 70% of het goed is met je immuunsysteem. Indien je veel voeding eet met voedingsvezels bevorder je de darmtransit en voorkom je dat er te veel afvalstoffen in je darmen blijven zitten. Zo kan je al niet de kans krijgen dat het terug via de darmwand in je lichaam komt. Voedingsvezels bevorderen ook de groei van goede darmbacteriën of kortweg de darmflora genoemd. Goede bacteriën produceren vitamines, remmen de groei van ongewenste bacteriën af en verbeteren de opname van mineralen.

Voedingsvezels kan je in fruit, rauwkost, volkoren producten, noten en peulvruchten vinden. Eigenlijk in voeding die nog niet of weinig is bewerkt. Zuurkool en natuur yoghurt zijn ook goed voor de darmflora, deze behoren dan weer toe tot de melkzure producten. Voldoende water is ook zeker nodig om de afvoer van de afvalstoffen te garanderen en ook een goede darmtransit. Vitamine C is daarom ook weer goed, deze vind je terug in kiwi, rode paprika, broccoli, citrusfruit en witloof.

Suiker en suikerrijke producten, cafeïne houdende producten en alcohol laat je best, deze plegen tevens een grote aanslag op je immuunsysteem.

Ontspanning en beweging.

Door je bloedsomloop te bevorderen door bijvoorbeeld een half uur te bewegen krijg je een positief effect op je weerstand, het hoeft niet een intensieve bezigheid te zijn gewoon iets vaker de trap nemen, met de fiets naar de bakken in plaats van de auto, of gewoon een kleine wandeling even rond de blok is al genoeg. Het bewegen buiten is vrij goed omdat het zonlicht Vitamine D aanmaakt. Deze vitamine stimuleert de specifieke cellen van ons afweersysteem.

Het is ook een goede manier om te ontspannen, je kan helemaal op dat moment je hoofd leegmaken en loskomen van de stress en de spanningen die tevens een aanval zijn op je immuunsysteem.

Slaap

Een goede slaap is nodig want zo komt je lichaam tot rust en kan het herstellen. Je kan ook altijd een lekker tasje kamillethee of lindethee drinken. (Hoe goed slapen? Dit lees je in ons vorig artikel)

Zet in de winter ook je raam even open, tijdens of net ervoor of erna. Dan komt er zeker en vast genoeg verse frisse zuivere lucht binnen, daarom moet je dit ook doen over heel je huis zodat de virussen geen kans krijgen om te blijven hangen.

Virusremmers

Je kan je immuunsysteem een extra boost geven of indien je een griepje hebt kan je dit ook al is doen. Je kan veel knoflook en kurkuma gaan gebruiken deze zijn echte virusremmers. Etherische olie van rode tijm helpt dan weer tegen bacteriën en virussen in je lichaam en stimuleert de aanmaak van de witte bloedlichaampjes. In een natuurwinkel kan je ook propolis en echinacae vinden.

Geniet van de komende herfst en winter en ga in de natuur voor een goede wandeling, je batterijen raken zo weer opgeladen.

Dave Van de Moer

Dave werkt als bediende verkoper bij Colruyt. Hij is een grote liefhebber van lekker en gezond eten, massage, sauna, kruiden, de natuur, dieren, yoga, wijn, porto, lezen, ...

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button