Gezondheid

Minder stress, minder grijs haar.

Lagere stressniveaus kunnen het vergrijzingsproces verminderen of zelfs omkeren.

Lagere stressniveaus kunnen het vergrijzingsproces verminderen of zelfs omkeren. Hoewel stress grote schade kan aanrichten aan de geestelijke gezondheid, kan het ook zijn tol eisen van ons fysieke uiterlijk.

Grijs haar wordt al lang in verband gebracht met stress, maar verrassend nieuw onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk Engelse tijdschrift eLife onthult dat de natuurlijke kleur van haarzakjes kan worden hersteld wanneer de stressniveaus dalen.

Onderzoekers analyseerden honderden eiwitcomponenten in individuele haren van 14 vrijwilligers die deelnamen aan het onderzoek en vroegen elke deelnemer om hun wekelijkse stressniveaus te beoordelen en deze in een dagboek te noteren. De onderzoekers merkten dat wanneer de vrijwilligers minder stress ervoeren, hun grijzende lokken teruggingen naar hun vroegere, gepigmenteerde staat.

Dat gezegd hebbende, zijn de wetenschappers het erover eens dat factoren zoals biologische leeftijd ook een rol spelen, dus hoe ouder je bent, hoe kleiner de kans dat het grijs wordt omgekeerd.

Ludo Vermeiren

Ik ben Ludo, rond de 70 jaar en een gepensioneerde arbeider in hart en nieren. Door zijn brugpensioen leerde mijn vrouwtje mij de kunst van het koken en kan ik haar dagelijks verwennen. Via de magie heeft ze mij de natuur leren kennen maar ik maar al te graag nu mijn ervaring van deel.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button