Lichaam en Geest

De magie van zelfzorg en zelfbewustzijn

EXTRA: Stel jezelf de juiste vragen.

De magie van zelfzorg en zelfbewustzijn.

Niemand heeft je ooit gezegd dat het leven alleen maar bestaat uit zonlicht, rozengeur en maneschijn.
Soms lijkt het gewoon of de hele wereld tegen je is, of er een grote wolk hangt boven je hoofd en of energie iets is wat ooit was wat je al lang vergeten bent. Soms lijkt het gewoon een grote hoop miserie.

Ik leg graag de nadruk op “lijkt”, want het hoeft niet zo te zijn. In deze blog vind je korte maar krachtige tips en tricks terug om de zon weer te laten schijnen. Onderaan vind je enkele sterke reflectievragen terug die je helpen je zelfbewustzijn te doen vergroten en zo niet alleen je omgeving maar vooral jezelf weer een stuk gelukkiger te maken.

In de drukte van ons dagelijks leven is het makkelijk om het welzijn van onszelf en onze innerlijke waarheid uit het oog te verliezen. Door zelfzorgpraktijken te hanteren, ons bewustzijn te vergroten en onszelf de juiste vragen te stellen, zetten we de reis naar zelfontdekking en persoonlijke groei verder. Laten we verkennen hoe deze onderling verbonden hoofdstukken ons kunnen helpen om vanuit onszelf en harmonieus terug IN de wereld te stappen. Zie het als een REBIRTH. Tenminste, als je het echt doet.

Zelfzorg is geen suggestie, het is prioriteit.

Zelfzorg gaat verder dan af en toe genieten van verwennerij; het gaat erom onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid op consistente basis te koesteren. Wanneer we zelfzorg prioriteit geven, erkennen we onze waarde en realiseren we ons dat onze behoeften er mogen zijn en aandacht verdienen.

Dit is waarom zelfzorg belangrijk is:

1. Zelfbehoud

Het beoefenen van zelfzorg houdt onze batterijen opgeladen of stelt ons in staat deze terug op te laden en zo onze levensenergie (Chi of Prana) aan te vullen, waardoor we volledig aanwezig kunnen zijn in ons dagelijks leven en relaties.

Kortom: Weg met de smog voor onze ogen en hallo de zon.

2. Stressbeheer

Het deelnemen aan zelfzorgactiviteiten kan stress verlichten en burn-out voorkomen door momenten van ontspanning, verjonging en reflectie te bieden.

Kijk in dit geval naar: Neem meer tijd voor jezelf, eet gezond, beweeg op tijd en stond, slaap in regelmaat en genoeg uren en vraag hulp. Het genieten van een duurzame behandeling doet wonderen, maar de rest moet je zelf doen.

“Ik moet het zelf doen, maar niet alleen”

Glen Mandos

3. Verbeterd Welzijn

Regelmatige zelfzorg bevordert algemeen welzijn, waardoor veerkracht, geluk en een gevoel van voldoening in het leven worden gestimuleerd. Vergeet hierbij ook niet wat de kracht van zelfliefde voor jou kan betekenen. Je eigen grenzen stellen, eerst voor jezelf zorgen en leven vanuit liefde i.p.v. angst zijn hier grote pijlers in.

Bewustzijn en Mindfulness uitoefenen.

Awareness/bewustzijn vormt de fundering van persoonlijke groei en transformatie. Door mindfulness te beoefenen, aandacht te besteden aan onze gedachten, gevoelens en gedragingen, en hier geen oordeel over te vellen, krijgen we inzicht in onszelf en ons leven. Dit is hoe bewustzijn ons kan helpen:

 • Zelfreflectie: Neem de tijd om even stil te staan. Zelfreflectie stelt ons in staat om onze overtuigingen, waarden en motivaties te onderzoeken. Dit leidt tot een beter zelfbegrip, Herkenning, Erkenning, Acceptatie en het Loslaten zal beter lukken. (Lees H.E.A.L)
  Zelfreflectie is echt de eerste sleutel tot jouw welzijn en vaak ook dat van je omgeving.
 • Emotionele Intelligentie: Het ontwikkelen van emotionele intelligentie houdt in dat we onze emoties effectief herkennen en erkennen, evenals het begrijpen van de emoties van anderen. Emotion = Energy in motion. Maar dat wil niet zeggen dat de energie altijd uit ons lichaam kan. Emoties mogen er zijn, maar het leven loopt een stuk gemakkelijker als ze je niet in hun macht houden. Jij bent nog altijd de machinist van jouw lichaam, niet andersom. We hebben hier altijd een keuze in. Een groter bewustzijn van ons emotionele landschap stelt ons in staat om met meer gemak en empathie door de uitdagingen van het leven te navigeren.

“Emotion equals Energy in motion”

Tony Robbins

Aankomen in het nu

Het beoefenen van mindfulness activeert een bewustzijn van het huidige moment, hierdoor kunnen we ons losmaken van de greep van voorbije spijt of toekomstige zorgen. In het hier en nu is er geen gisteren of morgen, dus ook geen zorgen. Als je echt aan komt in “dit moment”, in het “hier en nu” dan leef je terug, dan is alles oké, dan zie je het licht terug, dan zijn de zorgen voor morgen.

EXTRA

Lieve lezer, neem dit alstublieft ter harte en ga erbij zitten. Dit brengt je zoveel waarde, dit brengt je zoveel duidelijkheid en rust.

Zelfreflectie zit niet in onze comfortzone en dit is iets wat we als mens graag uitstellen. Maar zonder zelfreflectie is er geen groei, geen overzicht en veel wanorde. Wanorde zorgt voor stress en angsten, stress en angsten zorgen voor … . Ik kan zo nog wel even verder gaan.

Het stellen van doodgewone maar doordachte vragen aan onszelf kan introspectie uitlokken en het leidt ons naar diepere zelfkennis en persoonlijke groei. Hier zijn enkele voorbeelden van krachtige vragen om aan onszelf te stellen.

Nogmaals, neem de tijd, ga erbij zitten en schrijf deze vragen over voor jezelf:

 1. Wat is echt belangrijk voor mij in het leven?
 2. Waar wordt ik echt gelukkig van?
 3. Wat geeft me leven (of heeft me ooit leven gegeven)?
 4. Hoe graag zie ik mezelf?
  – Geef een cijfer van 1-10.
 5. Wat kan ik doen om meer van mezelf te houden?
 6. Wat houdt me hierin tegen?
 7. Wat zijn mijn normen en waarde?
 8. Stem ik mijn acties af op mijn waarden?
 9. Wat zijn mijn sterke punten en zwakke punten, en hoe kan ik ze gebruiken om mijn doelen te bereiken?
 10. Ben ik trouw aan mezelf en leef ik authentiek (als mezelf, vanuit mezelf), of pas ik me aan, aan de verwachtingen van anderen?
 11. Welke gewoonten of patronen houden me tegen?
 12. Welke patronen zou ik kunnen aanleren die me wel vooruithelpen?
 13. Wat ga ik doen om deze patronen aan te leren?
 14. Hoe kan ik mezelf meer compassie en vriendelijkheid tonen in momenten wanneer ik mezelf niet zo goed voel en wanneer ik weer aan mezelf begin te twijfelen.

Kijk nu eens goed rond naar je omgeving, je handelingen, overtuigingen en sta even stil bij je gedachten.

 1. Hoe vaak gebruik ik sociale media (in welke vorm dan ook)?
 2. Volg ik mensen die me een goed gevoel geven als ik een post van hen zie voorbijkomen?
 3. Van welke mensen die ik volg krijg ik GEEN goed gevoel? (Tip: ontvolg!)
 4. Van welke mensen in mijn fysieke omgeving krijg ik een goed gevoel?
 5. Van welke mensen in mijn fysieke omgeving krijg ik energie?
 6. Welke mensen in mijn omgeving kosten mij energie?
 7. Van welke negatieve gedachten en overtuigingen ben ik me bewust?
 8. Ben ik klaar om deze los te laten?
 9. Mijn job, geeft die me energie of kost deze energie?
  Wat zorgt ervoor dat het energie kost?
  Kan ik hier iets aan veranderen?
  Wat geeft me energie?
 10. Wil ik deze plaats (tussen deze mensen, onder deze gedachten, met deze handelingen en overtuigingen) nog wel?
  Wat kost het me?
  Hoe voel ik me daarbij?
  Wat brengt het me?
  Welke emoties krijg ik daarbij?
  – Wat kan ik loslaten?
 11. Hoe kan ik dit behouden?

Conclusie

Tot slot, zelfzorg, bewustzijn en jezelf de juiste vragen stellen zijn krachtige instrumenten voor persoonlijke ontwikkeling en zelfontdekking. Door zelfzorg te prioriteren, mindfulness te handteren en introspectieve vragen te stellen, kunnen we ons begrip van en naar onszelf verdiepen, authentieker leven en een leven creëren dat jij wil en jou gelukkig maakt. Laat ons de reis naar binnen, ons beeld op de buitenwereld vernieuwen en verlichten.

The golden key to happiness is awareness.

Dit artikel is geschreven door Glen Mandos van Buena Vida.
Bezoek hem via https://www.facebook.com/BewustzijncoachMandos

Glen Mandos

Hoi, ik ben Glen en als coach, massage en energetisch therapeut help ik mensen zichzelf terug te vinden en los te komen van hun trauma's en negatieve patronen. Door coaching en verschillende therapievormen ga ik samen met jou op zoek naar de ontbrekende puzzelstukjes en gaan we deze op de juiste manier plaatsen. Door healing en massage werken we deze puzzelstukjes ook op lichamelijk en zielsniveau af zodat het hele proces ook blijvend is. Het leven is meer dan mist, donkere wolken en trauma. Jouw geluk staat bovenaan mijn taakomschrijving. Je moet het zelf doen. Maar niet alleen.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button