Scechuanpeper, genaamd naar de chinese privincie Sichuan, bij ons ook wel Kiespijnboom genoemd, is een specerij die gebruikt wordt in de Chinese keuken maar ook in de keukens van Tibet, Bhutan, Nepal en Japan.
Het is geen echte peper maar behoort tot dezelfde plantenfamilie als de citrusvruchten, namelijk de wijnruitfamilie.
Aan de szechuanstruik groeien bessen, deze bessen hebben een soort kapsel ter bescherming. Deze kapsels worden gebruikt als specerij de szechuan. De kapsels zijn zwart tot roodbruin van kleur en gerimpeld. De kapsels worden gedroogd en daarna als poeder of heel gebruikt.
Hij heeft een lichte citroensmaak, is niet pittig maar creëert bij aanraking met de tong een tijdelijke tintelend en verdovend effect en stimuleert ook de eetlust.
In szechuan zit veel magaan, kalium, ijzer, koper, fosfor, selenium, zink, caroteen, pyridoxine, thiamine en Vitamine A en Vitamine K.
Zaaien en oogsten
Zaaien in zaaibakje, eerst 2-4 weken warmte geven (18-22° C), vervolgens een koudeperiode geven bv in de koelkast (+4° C) voor 4-6 weken, vervolgens weer opwarmen voor 2-4 weken. Deze temperatuur-wisselingen consequent volhouden tot kieming volgt. Kiemduur van 12 maanden of langer is bij dit soort niet ongewoon.
Gebruik
- Je kan het onbehandeld bakken in olie tot het zijn geur afgeeft. Deze kan je dan gebruiken in marinades.
- Peperkorrels droog roosteren in pan tot het zijn geur afgeeft. Deze kan je dan gebruiken als grof of fijngemalen kruid.
Bijvoorbeeld te gebruiken bij
- Kaas
- Vlees
- Kip
- Vis
- Sperziebonen
- Paddenstoelen
- Aubergines
- Zoete gerechten (zoals chocoladegerechten)