Kruidenliefde

Paprika

Aan de plant Capsicim Annuum groeit de vrucht die wij kennen als paprika.  Deze plant behoord toe tot de nachtschadefamilie. 

Oorsprong

Oorspronkelijk komt de paprika uit Midden-Amerika en werd hij door de Spanjaarden rond 1500 naar Europa gebracht.  Nadat hij Spanje en Portugal veroverde was het vooral in Italië waar paprika als cultuurgewas gewaardeerd werd.  Veel mensen associëren deze peper met Hongarije, en met goede reden. Het woord “paprika” is namelijk Hongaars, hoewel het daar op zijn beurt weer afgeleid is van het Servo-Kroatische woord “papar” (peper). Paprika is inderdaad minstens zo nauw verbonden met de Hongaarse ziel als bijvoorbeeld komkommer met de Poolse ziel, kool met de Duitse ziel of aardappel met de Ierse ziel. Paprika’s – sommige bleek en mild, sommige helder en heet – worden weerspiegeld in de Hongaarse muziek, die vaak varieert van zacht en melancholisch tot gepassioneerd, zelfs extatisch.

Kleur en Smaak

Foto: Nicole-Kohler-Pixabay

De meest bekende kleurvariaties zijn groen, geel,oranje en rood maar er bestaan ook witte, paarse, lila, muntgroene en bruine paprika’s.  De meest geteelde soort is de California Wondertype, die is min of meer vierkant.  Witte paprika’s zijn langwerpig van vorm en bitterder van smaak.  Er zijn ook langwerpige (rood, geel of oranje) paprika’s die zeer zoet zijn van smaak, de zoete puntpaprika of Ramiro.  Tijdens de oogst zijn de paprika’s groen, paars, bruin of wit.  Tijdens het rijpen veranderen ze van kleur en ook van smaak.  De paprika is verwant met de Spaanse peper.

Zaaien

Een paprika wordt geteeld in serres of volle grond.  Ze hebben een vochtige grond nodig en ook zon en warmte.  Zaaien doe je best tussen februari en april onder glas. Als bloeimaanden kent de paprika mei en juni en kan je hem zien met witte bloempjes. Oogsten kan je dan weer in augustus en september. Ze houden van de zomerse hitte en hebben een temperatuur van minstens 19 ° C nodig om te bloeien. Halen ze die temperatuur niet, dan zal er geen fruit zijn. In de tropen zijn het vaste planten, net als tomaten, maar in noordelijke klimaten zijn het noodgedwongen eenjarige planten. De ‘peulen’, die eigenlijk bessen zijn, bevatten veel vitamines en zijn zeer rijk aan vitamine C (rode paprika bevat meer vitamine C dan groene), provitamine A en zijn ook een goede bron van foliumzuur.

Keuken

Foto: Sandy Sandmeyer, Pixabay

De paprika is zeer veelzijdig. Men kan hem bijvoorbeeld rauw verwerken in een salade of warm bereiden in soepen, sausen, ovenschotels, wok, of tajine.  Enkele zeer bekende paprika bereidingen zijn goulash, gevulde paprika, paprikasoep en gegrilde paprika.

Medisch

 • Het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten en diabetes type 2 wordt aanzienlijk verminderd.
 • Er is wetenschappelijk vast gesteld dat de leeftijdsgerelateerde oogstaar tegen gaat.
 • Paprika´s verkleinen kanker.
 • Bevatten weinig vet en calorieën en zijn dus perfect tegen obesitas.
 • Verwarmen en ontspannen spierweefsels
 • Verminderen van pijn
 • Ideaal bij reuma en lumbago
 • Stimuleert de bloedcirculatie
 • Verdunt het bloed
 • Verhoogt maagspijsverteringssappen
 • Vermindert misselijkheid
 • Veroorzaakt zweten
 • Verlaagt koorts
 • Versterkt het immuunsysteem

Symbolische betekenis

De paprika belichaamt de vuurkracht van een hete zomer. Hij wekt levensvreugde, genereert innerlijke reiniging, beschermt tegen boze ogen, verdriet en brengt creatieve energie op gang.

Tip

Foto: Anelka, Pixabay
 • Verteer je paprika moeilijk, verwijder dan de schil met een dunne schiller.
 • Bij aankoop in de winkel moet de paprika stevig aanvoelen, glanzen, geen rimpels hebben en het steeltje moet fris groen zijn.
 • Bewaren doe je best op een droge, koele plaats. Liefst niet in de koelkast. Bewaar je ze goed, dan zijn ze na het oogsten nog 2 weken houdbaar.

Via
Foto: Sandy Sandmeyer, PixabayFoto: Anelka, PixabayFoto: Nicole-Kohler, PixabayFoto: 8photo, Freepik

Dave Van de Moer

Dave werkt als bediende verkoper bij Colruyt. Hij is een grote liefhebber van lekker en gezond eten, massage, sauna, kruiden, de natuur, dieren, yoga, wijn, porto, lezen, ...

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Bekijk ook
Close
Back to top button