Kruidenliefde

Mauritius papeda

De Mauritius papeda, Kaffir-limoen, Djeroek Poeroet is een groenblijvende citrusboom die groeit op het eiland Soembawa.

Oorsprong

De papeda wordt in Zuidoost Azie, Mauritsius en op Sri lanka gekweekt. 

In Nederlandse Chinese en Indonesche supermarkten wordt hij verkocht onder de naam Djeroek Limoen en de bladeren als Djeroek Poeroet. Verder bekent onder de naam Thai Lemoen door dat dit in de Nederlandse drank Dubbelfriss wordt gebruikt met meloen.  In België staat de vrucht bekent als wilde limoen.

Zaaien en oogsten

De papeda is een vrucht van 7 cm groot. Rijp is de vrucht groen tot geelgroen van kleur met een pokdalige schil. Het vruchtvlees is verdeeld in 10 tot 12 partjes en is zuur, ietwat bitter en fruitig van smaak. De vruchten van de papeda worden geoogst in de zomer. De bladeren kan men heel het jaar oogsten en direct gebruiken.

De boom kan tot 12 meter hoog worden met eironde glanzende bladeren en stugge doornen.  Men kan hem prima houden in bloempotten op de vensterbank want hij houdt namelijk van zon en warmte. In de zomer kan men hem eventueel buiten zetten om hem nog meer te laten genieten.

Gebruik

De gedroogde en gestampte bladeren gebruikt men als kruiderij. Het wordt veel gebruikt in de Thaise en Indonesische kuiken in vis en gevogelte gerechten.  De bladeren worden gebruikt zoals een laurierblad in stoofschotels, bouillon en curry’s. Verder wordt de vrucht gebruikt zoals men de limoen gebruikt.

Ook de gehele bladeren worden in gerechten gebruikt en mee opgediend, al is het blad zelf niet eetbaar omdat het te hard is.

De ganse vrucht wordt gebruikt in zeep en shampoo. In Thailand gebruiken ze het blad en de geraspte schil van de vruchten in soep, bouillon, roerbakgerechten en curry’s. Dit soms in combinatie met aanzienlijke hoeveelheden hete pepers. In Indonesië en Maleisië gebruiken ze het blad dan weer in vleesgerechten.

Spiritueel

In India wordt Kaffir-limoen beschouwd als een heilige vrucht die wordt gebruikt in gebeden en offergaven. Er wordt zelfs aangenomen dat het helpt om boze geesten af ​​te weren. In China wordt het ook gebruikt bij fengshui-reinigingsrituelen.

Er wordt gezegd dat Kaffir-limoen alle negatieve chi uit de aura kan halen. Interessant genoeg zit hier een kern van waarheid in. De essentiële oliën in de schil helpen ons stress en angst te verminderen. Ondertussen verbetert de stimulerende en verfrissende aard van de etherische oliën ook de concentratie en mentale helderheid, waardoor het geweldig is tijdens het studeren of werken. Veel mensen gebruiken het zowel aan het begin van de dag om wakker te worden, als ‘s nachts wanneer ze een aromatherapielamp aansteken met essentiële olie van Kaffir-limoen om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Medisch

Hoofdpijn of verstopte neus, migraine, duizeligheid, spijsvertering, maagproblemen (gistingen, opgeblazen gevoel, indigestie en obstipatie), ontgiften van de hoofdhuid, keelpijn, slijmoplossend, hulp bij het genezen van littekenweefsel, verbeteren van huidaandoeningen, voetschimmel of schimmelinfectie, als insecten werend middel.

Dave Van de Moer

Dave werkt als bediende verkoper bij Colruyt. Hij is een grote liefhebber van lekker en gezond eten, massage, sauna, kruiden, de natuur, dieren, yoga, wijn, porto, lezen, ...

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Bekijk ook
Close
Back to top button