Kruidenliefde

Salie

Salie is een vaste plant die tot de lipbloemenfamilie behoort.  De plant wordt vooral gebruikt als kruid en dit vooral in de mediterrane keuken.

Salie is een vaste plant die tot de lipbloemenfamilie behoort.  De plant wordt  gebruikt als kruid en dit vooral in de mediterrane keuken. Salie wordt 40 tot 80 cm hoog en heeft dikke, grijze en sterk aromatische bladeren. De bladrand is fijn gekarteld-getand of bijna gaafrandig.  De plant heeft een vierkantige stengel die onderaan houtig kan zijn.  Hij bloeit in juni-juli met paarse, witte of roze bloemen in pluimvorm.  De vrucht is een vierdelige splitvrucht.

Er bestaan ongeveer 900 soorten.De meeste zijn niet eetbaar.  Ze zijn geliefd in de tuin omwille van hun mooie paarse pluimvormige bloemen.Enkel de keukenkruid salie (Salvia officinalis ) kan gebruikt worden in de keuken.

Salie is gekend om zijn geneeskrachtige werking: het werkt ontsmettend en wordt gebruikt tegen ontstekingen van de slijmvliezen.  Om deze reden wordt salie vaak in tandpasta verwerkt.

Sterke saliethee wordt gebruikt om de mond te  spoelen en de keel te gorgelen.  Salie in melk meegekookt (saliemelk) wordt als geneeskrachtig en rustgevend beschouwd.  Een te hoge concentratie van salie is giftig , dus men gebruikt het best met mate..

In de keuken overheerst de smaak van salie makkelijk die van andere kruiden.  De smaak wordt omschreven als warm, kruidig en een beetje bitter.

De salieplant is zeer geliefd bij bijen en vlinders vanwege de hoge nectarproductie.

Zaaien en oogsten

  • In volle zon in pot of vaste grond , in de winter wel beschermen en de grond zeker vochtig houden.
  • Zaaien in maart onder glas. Verspenen in potjes en eind mei uitplanten in volle grond.
  • Stekken kan ook:neem kruidachtige kopstekken in september. Na inwortelen van de stekken oppotten en laten overwinteren op een beschutte plaats; in de lente uitplanten.

Gebruik

  • In sausen en bij vette gerechten, eend, schaap en vette vissoorten houden van dit kruid . Is een van de kruiden in paling in het groen.
  • Salie geeft ook de typische smaak aan het Italiaans gerecht “Saltimbocca”.
  • Ook in smeerkaas en kaas verwerkt
  • In vulling voor varkens en kalfsvlees gebruikt men ook vaak salie
  • Gewijde salie wordt gebruikt voor huisreinigingen

Tip: Salie niet gebruiken tijdens de zwangerschap !!!

Dave Van de Moer

Dave werkt als bediende verkoper bij Colruyt. Hij is een grote liefhebber van lekker en gezond eten, massage, sauna, kruiden, de natuur, dieren, yoga, wijn, porto, lezen, ...

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Bekijk ook
Close
Back to top button