Kruidenliefde

Peper

Door de bewerking van de bessen, ontstaan er vier soorten peper

Peper is een specerij dat zeer veel wordt gebruikt in de keukens over heel de wereld.  Oorspronkelijk uit India maar wordt nu ook in Indonesië, Maleisië, Brazilië, Vietnam en Cambodja geteeld.  De scherpe smaak van zwarte peper ontstaat door het bestanddeel piperine.

Peper bestaat in verschillende kleurvariaties, zwart, groen, wit en rood. Roze peper is geen peper en komt van een andere plant.  Net als Spaanse peper, die rood is, komt van een heel andere plantensoort.   Ook de scherpe smaak komt van een andere stof namelijk capsaïcine.

Peper is bekend uit oude Indiase geschriften in het Sanskriet waar het pipoli werd genoemd.  Via Perzië kwam het bij de Egyptenaren en de Oude grieken.  De Romeinen noemden de specerij “piper” waar het Nederlandse woord peper van is afgeleid.  Oorspronkelijk werd peper door de Arabieren naar Europa gebracht.  Daarna lag het monopolie tot het einde van de 15e eeuw bij de Italiaanse steden Venetië, Genua, Pisa en Florence.

De VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) is ontstaan vanuit de wens van Nederland om de peper zelf te halen omdat het een groot bestanddeel is van de bekende pepernoot en omdat peper zeer duur was.  Andere bestanddelen van de pepernoot zijn kaneel en kruidnagel.

Groei

De peperplant is een slingerplant die 15 meter lang kan worden, hij groeit in de schaduw en heeft veel water en warmte nodig.  Hij draagt bessen van ongeveer 5 mm, de groene bessen groeien in trossen van 12 cm.

Peper in de taal

 • Peperduur
  Heel, heel duur.
 • Gepeperde rekening
  Hoge rekening.
 • Peper in je reet hebben
  Zeer actief zijn.
 • Peper in iemands gat stoppen
  Iemand tot actie aanzetten.
 • Hij krijgt een gepeperde preek
  Hij krijgt flinke kritiek.

Soorten

Door de bewerking van de bessen, ontstaan er vier soorten peper

 • Zwarte peper
  Onrijpe bessen worden gedroogd en worden dan bruin tot zwart met gerimpelde buiten kant.
 • Witte peper
  Rijpe bessen worden geweekt in water waardoor ze gaan gisten en open breken. Vervolgens worden ze goed gewassen. Ze zijn even groot als de zwart maar duurder door de bewerking.
 • Groene peper
  Onrijpe bessen worden geconserveerd in azijn of zout water.
 • Rode peper
  Bessen worden gerijpt aan de plant en dan gedroogd, roodbruine kleur en zachter van smaak.

Gebruik

 • Peper kan in vrijwel elk gerecht gebruikt worden, hij versterkt de smaak van vlees, gevogelte en vis en geeft een pittige smaak aan soep en puree.
 • Groene peper is milder van smaak en wordt in salades en saus gebruikt.
 • Grijze peper is een mengeling van witte en zwarte peper.
 • Peper wordt ook in parfum gebruikt.

Als peper in je ogen komt ontstaat er irritatie, goed spoelen met veel water.

Medicinaal

Het is één van de duurste kruiden ter wereld.  Ze gebruiken peper al meer dan 4000 jaar voor medicinale doeleinden.  In de Chinese geneeskunde gebruiken ze witte peper voor dysenterie, malaria, spijsverteringsproblemen en cholera.  Bij het mummificatieproces in Egypte gebruiken ze het zelfs.  Ze vonden peperkorrels zo bij Ramses II in zijn neusgaten en in zijn buikholte.  De monniken kauwen op de peperkorrels om hun uithoudingsvermogen te versterken tijdens de voetreizen.  Op heden gebruiken we nog steeds peper voor behandeling van griep, tandinfecties en dysenterie.

Aromatherapie

Piper nigrum aetheroleum is een essentiële olie van peper gemaakt.  Het is verwarmend en stimulerend voor de geest als voor het lichaam.  Het heeft ook een ziektekiemwerende eigenschap goed voor urinewegen en geslachtsorganen.  Je kan deze olie gebruiken bij; misselijkheid, vermoeidheid, zenuwpijn, reumatische pijnen, winterhanden en wintervoeten, gebrek aan concentratie, constipatie, griep, stijve spieren, bloedarmoede, …

De essentiële olie helpt blokkades opheffen die tussen de chakras zitten in het bijzonder tussen de hartchakra en de zonnevlechtchakra.  Zwarte peper is dan weer goed voor mensen die angsten en zorgen hebben.  Het verdrijft negatieve energie, ondersteunt fysieke uithoudingsvermogen en geeft moed om problemen te overwinnen.

Via
Foto: Peperkorrels door Richard Chalmers via Pixabay

Dave Van de Moer

Dave werkt als bediende verkoper bij Colruyt. Hij is een grote liefhebber van lekker en gezond eten, massage, sauna, kruiden, de natuur, dieren, yoga, wijn, porto, lezen, ...

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Bekijk ook
Close
Back to top button