Selderij, selderie of selder (Apium graveolens)

Gepost door op 8 februari 2018

Ook wel snijselderij, blad-, struik of bos selderij genoemd is een hoofdvariant van de selderij naast knolselderij, bleekselderij, dille, koriander, peterselie, …

Het is een plant uit de schermbloemenfamilie, komt in geheel Europa voor.  In België en Nederland kan deze ook in het wild voorkomen langs de kust op natte, zilte, brakke grond en soms ook langs sloten en rivieren maar is toch vrij zeldzaam.

De selder kan tot 1 meter hoog worden.

Van de snijselderij worden de blaadjes en de stengels gegeten.  Het is een tuinkruid dat lijkt op peterselie maar een veel sterkere smaak heeft.  Hij bevat vitamine C, B 1, B 2 , caroteen, calcium en ijzer.  Het is een goed urine afdrijvend middel en werkt gunstig op nier en blaasfunctie en hij stimuleert ook de voedselvertering.

Selderij is 1 van de 14 allergene die verplicht vermeld moet worden op een verpakking van voedsel.
Word vermeld omdat sommige mensen een allergische reactie kunnen krijgen van selderij.
CHECK steeds de verpakking !!!

Voedingsmiddelen die selderij kunnen bevatten zijn onder andere:
  • kruidenmixen

  • bouillion : blokjes, vloeibaar en poeder

  • soep en kant en klare maaltijden

Zaaien

Selderij wordt zowel onder glas als in volle grond geteeld, Onder glas in september zaaien en oogst van  december tot maart.

In volle grond half april tot einde april zaaien en kam men 3 keer oogsten in juli, augustus en september.

Tweejarige plant :
  • eerste jaar stengels en bladeren
  • tweede jaar groen tot creme kleurige bloemen.
Rassen :
  • Amsterdamse fijne donker groene , beide zaai  methode, fijn donker groen blad zeer aromatisch en zeer fijne bladstelen
  • Gewone snij , alleen volle grond, groot blad en groffe  bladsteel.
  • Zwolse krul, beide teelmethode , zeer aromatisch blad is zeer fijn en diep ingesneden.

Gebruik

  • Zowel vers als gedroogd.
  • Gedroogd als onderdeel van een kruidenmix
  • Vers toegevoegd aan salades, roomkaas en stampotten
  • In Chinese keuken het blad bij roerbak gerechten
  • Griekse keuken in soep en sausen
  • Engelse keuken in stoofschotels en inmaak
  • Indiaanse keuken in chutney

Wie is Dave Van de Moer

Dave is een grote liefhebber van lekker en gezond eten, massage, sauna, kruiden, de natuur, dieren, yoga, wijn, porto, lezen, ...