Lichaam en Geest

Een mening. Je recht of je plicht?

Dat iedereen recht heeft op een eigen mening, daar ben ik fan van! Wanneer iedereen zijn mening echter over elkaar heen begint te roepen als dé waarheid, wat is dan de waarde nog van een mening?

Ieder van ons vormt constant een mening over van alles en nog wat. We doen dit vaak onbewust en soms, als het de moeite waard is, sluipt het in onze bewuste ik Hoe meer betrokken we ons voelen, hoe sneller we geneigd zijn om bewust met onze mening om te gaan. Bewust omgaan betekent eigenlijk, ze uiten.

Ik hoef je vast niet te vertellen dat mensen hun mening vlot uiten, soms te vlot. Denk maar aan: een drukke dag in de winkel, een moeilijk verkeersknooppunt, comments op social media, … . Do I need to say more? We kennen ze allemaal. Zuchters, zagers, klagers. We maken ons er soms zelfs zelf schuldig aan. Abnormaal? Nee hoor! Als mens willen we nu éénmaal gehoord en gezien worden. Gelukkig hebben we als mens de mogelijkheid tot redeneren gekregen, tijd dus om die te gebruiken.

Hoe het beter niet gaat, dat weten we wel. Hoe gaat het dan beter?
We gaan van start met het verschil tussen ownership en entitlement. Met ownership bedoel ik dat je verantwoordelijkheid neemt voor alles wat je zegt, doet en denkt. Al-tijd! Met entitlement bedoel ik dat je denkt dat andere verantwoordelijkheid moeten nemen voor jouw leven. Het ‘de evenaar loopt wellicht door mijn k*nt syndroom’. Bij ownership kies je er dus voor om je volwassen en verantwoordelijk te gedragen. Dat brengt met zich mee dat je gaat nadenken over je mening. Drie vragen om je hierbij te helpen:

  • Is de mening echt van mij? Om blind kuddegedrag te voorkomen.
  • Heeft mijn mening goede intenties? Is ze respectvol geformuleerd? We willen mensen omhoog halen, niet naar beneden!
  • Is ze nuttig voor de ontvanger? Kan hij/zij er concreet mee aan de slag? De zingeving in je mening!

Draaien bovenstaande vragen eerder negatief voor je uit? Geen paniek. Je mening uiten is absoluut geen verplichting. Neem je verantwoordelijkheid en wandel weg van dat wat niet ok voor je is en waar je geen groei waarde aan kan toevoegen. Je gaat ervan verschieten hoeveel rust het je geeft!
Kan je drie keer ja antwoorden? Dan is je mening vast het verkondigen waard! Tips om hem uit je mond of vingers te krijgen:

  • Gebruik de Ik – boodschap (Ik zie…, Ik voel…, Ik zou willen dat…)
  • Geef je kritiek opbouwend (met de intentie tot groei)
  • Denk aan de feedback – sandwichmethode (goed, kan beter, goed)

Jouw mening is echt belangrijk. Ze zorgt er immers voor dat je je eigen leven zo goed mogelijk kan inrichten. Gun iedereen dus de ruimte om dit te doen mét respect voor elkaars wereld. Ga op zoek naar mensen die hun wereld delen met de jouwe als je graag dezelfde mening wil horen. Hoor je graag andere meningen? Ga eens op verkenning in andere werelden! Want jouw mening is een weerspiegeling van jouw wereld. Een gelijke wereld geeft meer kans op een gelijke mening. Een andere wereld geeft meer kans op een andere mening.

Last but not least. Een mening is nooit goed of fout, ze is gewoon anders.
Geef je mening. Luister naar andere meningen. Altijd met respect. De beste versie van jezelf!

Graag iets visueel?
Download onze E.H.B.Omg-ik-heb-een-mening flowchart!

free_speech.png

Regilio Van den Bril

Regilio is een extraverte introvert die zich dagelijks inzet om mee te bouwen aan een betere morgen. Hij verzamelde reeds verschillende diploma’s en getuigschriften binnen de menselijke ontwikkeling en is er van overtuigd het beste uit iedereen te halen! In zijn vrije tijd ontspant hij graag met een goed boek, een gezellige babbel of helemaal niets doen. Want dat volle hoofd op tijd rust gunnen is belangrijk weet hij. Een magisch antwoordenboek of probleem oplosser is Regilio zeker niet, wel one of us met een groot hart en een hoofd vol kennis en ervaringen om met je te delen!

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button