Kruidenliefde

Saffraan

Saffraan is een specerij dat gewonnen wordt uit de saffraan krokus.

Voor saffraan worden delen van de stampers (vrouwelijke deel) handmatig geoogst, de stijlen en de stempels (die zowel smaak als kleurstof geven).De meeldraden (mannelijke deel) hebben geen culinaire waarden.Na het oogsten worden de stijlen en stampers gedroogd in de zon of in kasten met een warme luchtstroom.De hoogste kwaliteit saffraan komt van de bloedrode stampers, het bovenste gedeelte van de stijlen.

Voor 1 kilo gedroogde saffraan zijn ongeveer 150 000 bloemen nodig, wat overeenkomt met een areaal van circa 2000 m² saffraanplanten.

Saffraan heeft een bittere smaak en een aroma dat doet denken aan honing.1 draad saffraan volstaat om 1 liter kokend water te kleuren in een diep gele kleur.Saffraan oogsten is arbeidsintensief en daarom zeer duur. Saffraan wordt daarom ook het rode goud genoemd.Saffraan is zowel in draadjes of gemalen verkrijgbaar.

De chemische stof die voor de kleur van saffraan zorgt is crocine, de smaak wordt bepaald door piccocrocine en het aroma door safranal.

Saffraan is dankzij de crocine zowel een antidepressivum al een afrodisiacum, hij heeft ook een pijnstillende werking.De saffraan krokus bloeit in de herfst met paarsblauwe bloemen. De krokus is een bolgewas dat behoort tot de lissenfamilie. De bloem heeft een paarsblauwe kleur, hij heeft 3 bloedrode lange stampers en 3 gele meeldraden.  De stampers zelf zijn rood van kleur en geven een gele kleur aan het eten.

Hij heeft zijn oorsprong in Griekenland en Zuidwest-Azië.Het grootste deel van de productie komt uit Iran maar ook Griekenland, Italië en Frankrijk en zelfs in Nederland en België wordt saffraan geteeld.

Saffraan is rijk aan ijzer, mangaan, magnesium, fosfor en koper. Veel vitamine C en B6. Maar doordat men er maar weinig van gebruikt heeft de voedingswaarde weinig invloed.Saffloer of valse saffraan is en alternatief voor de kostbare saffraan. In de keuken gebruikt men soms het goedkopere kurkuma, ook geelwortel of Indische saffraan genoemd. Heeft vergelijkbare kleureigenschappen, maar andere smaak en oorsprong.

Zaaien en oogsten

 • De bollen plant je bij voorkeur op een lichte, goed gedraineerde humusrijke grond.
 • Het oogsten van de stampers kan van einde september tot einde november op een zonnige dag, bij voorkeur ‘s morgens na het ontvouwen van de bloem kan men de stampers afknippen en vervolgens drogen.

Gebruik

 • Saffraan wordt gebruikt in cosmetica, parfum en badolie.
 • Kalligrafen hebben saffraan gebruikt om in de koran te schrijven.
 • Tibetaanse monniken gebruiken het voor gebeden en zegeningen.
 • Cleopatra deed het in haar bad zodat haar huid een gouden kleur kreeg.
 • De Romeinen deden het in hun hoofdkussen om een kater te bestrijden.
 • In de keuken:
  • In sausen, rijst en visgerechten, desserts, brooddeeg en melk.
  • In Spanje onmisbaar in Paëlla.
  • In Italië in risotto.
  • In België in rijstpap.
  • In fernet een kruidige, bittere sterke drank.

Dave Van de Moer

Dave werkt als bediende verkoper bij Colruyt. Hij is een grote liefhebber van lekker en gezond eten, massage, sauna, kruiden, de natuur, dieren, yoga, wijn, porto, lezen, ...

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Bekijk ook
Close
Back to top button