Kruidenliefde

Basilicum

Basilicum is een soort uit de lipbloemfamilie, geslacht Ocimum.  De naam basilicum komt uit het oude Grieks waar ‘basileus’ koning betekent, vandaar de alternatieve naam koningskruid.  Soms ook bazielkruid genoemd.  Oorspronkelijk is basilicum uit Azië via ontdekkingsreizigers tot bij ons gekomen.

Basilicum is een vaste, eenjarige plant maar niet winterhard.  Hij kan wel overwinteren in huis of serre.  Hij kan tot 45 cm hoog worden en tot wel 30 cm breed.  Zijn stengels zijn vierkantig, fijn geribbeld en harig, vertakt en licht groen tot rood aan de basis.  De bladeren zijn groot, gekarteld, ovaal, puntig en helder groen met een frisse, sterke typische geur.  De plant bloeit in de nazomer met witachtige bloempjes.  Enkele soorten die bestaan zijn fijn bladige basilicum, citroen basilicum en rood bladige basilicum.

In sommige traditionele geneeswijzen wordt basilicum beschreven als middel tegen artritis, bronchitis, verkoudheid, koorts, reuma, oorpijn, buikpijn en overgeven.  Verder als tonicum voor haarverlies.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat basilicum( etherische olie) potente antioxidante, antivirale en antimicrobiële eigenschappen heeft.  Enkele stoffen die de basilicum bevat zijn: estragol, safrol en methyleugenol, die bij zeer, zeer grote inname kankerverwekkend zijn, bij normaal gebruikt is er geen verhoogt risico op kanker (100 tot 1000 keer de normale inname).

Zaaien en oogsten 

Je kan deze makkelijk zelf kweken, best in voedselrijke losse bodem en in een zonnige beschutte plek in volle grond of pot of bak.  Zaaien doe je best in april en/of mei in huis of in de serre.

Je moet ze nadien verplanten wanneer er 2 à 4 echte blaadjes zijn.  In volle grond kan dit nadat de kans op vorst is verdwenen (midden / einde mei).  De plant sterft bij de eerste nachtvorst en hij is ook zeer geliefd bij slakken.  Je kan deze ook vermeerderen door stekken.  Door de bloemknopen uit te knijpen bevorder je de groei en de opbrengst.

Gebruik 
  • Basilicum gaat goed samen met tomaten, tomatensaus, spaghetti, pizza en tomatensalades.
  • Bij kazen zoals feta of mozzarella.
  • In koekjes, brood en kruidenazijn.
  • In thee kan je basilicum ook doen, dit tegen krampen in je buik.

Te onthouden:

  • Basilicum mag niet meekoken en wordt best vers verwerkt.
  • Gedroogd verliest het veel van zijn aroma.

Dave Van de Moer

Dave werkt als bediende verkoper bij Colruyt. Hij is een grote liefhebber van lekker en gezond eten, massage, sauna, kruiden, de natuur, dieren, yoga, wijn, porto, lezen, ...

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Bekijk ook
Close
Back to top button