Ingrediënten:
- 4 grote tomaten
- 250 gr. Mozzarella
- Peper
- Zout
- Olijfolie extra vierge
- enkele vers geschilde schilfers Parmegiano Reggiano
Voor de pesto:
- verse blaadjes basilicum (spoelen met koud water en in slazwierder droogen) twee hands vol
- flink teentje look (2 is goed)
- pijnboom pitten ongeroostert 2 el.
- olijfolie extra vergine 4 el.
- peper (zwarte peper – pepermolen) 2-3 keer draaien
- geraspte parmazaanse kaas, bv:parmagiano reggiano of zelf raspen van een blok.
- grof zeezout
Bereiding:
Stap 1: De pesto
- Doe de basilicum blaadjes in de blender.
- Voeg de pijnboompitten toe
- Op traage snelheid blenden en niet te lang, voorkom te lang blenden want anders wordt de mix warm.
- Voeg de kaas toe en olijfolie, en één teen look, of een stukje look
- Proef een keer, en voeg zout toe naar smaak, en eventueel meer kaas en look.
- Voeg peper toe en blijf telkes proeven.
- Proef met stukje brood of breadstick.
- Voeg op het einde nog olijfolie toe naar smaak.
- Paar druppels citroensap (uit concentraat of vers) om de smaak te versterken, en snel bederven te voorkomen.
- Bewaar in een potje in de koelkast.
Stap 2: Tomaat mozarella
- Laat de oven 10 minuten op 200°C voorverwarmen
- Was de tomaat en ontdoe deze van de kroontjes.
- Snij nu de tomaat in schijven (zonnetjes).
- Neem een ovenschotel en doe er enkele druppels olijfolie extra vierge in die je nu uitstrijkt.
- Hier op leg je de tomaatschijfjes en doe je er peper en zout op.
- Je neemt nu de mozzarella en je snijd deze in kleine schijfjes.
- Deze schijfjes mozzarella leg je op de tomaat en je kruid deze dan met oregano.
- Nu is de oven net voorverwarmd en doe je de ovenschotel erin.
- Zet de oven 4 minuten op 200°C. (blijf er bij staan, de mozzarella mag niet helemaal smelten).
- Indien het er bijna is zet je de grill op eventueel op 250°C, hou dit in het oog.
- De tomaat mozarella is klaar.
Stap 3: Decoratie
- Leg je tomaat mozzarella op een bord en doe er een klein lepeltje pesto op.
- Decoreer bijvoorbeeld met verse groentjes, een blaadje basilicum en soepstengels.
Stap 4
Smakelijk eten