Gezondheid

Week van de Straat

De Week van de Straat, van 17 tot 23 mei 2021

Wat vind jij van je straat? Tijdens de Week van de Straat, van 17 tot 23 mei, kijken we verder dan onze straat breed is. We nodigen je uit ze te (her)ontdekken. Tel het verkeer, krijg inzicht in de leefbaarheid van je straat en laat je inspireren door de beste voorbeelden van straten en wijken. Iedereen in Vlaanderen kan meedoen.

De straat is onze beste uitvinding

Zonder straten geen buren. Zonder straten geen winkels. Zonder straten geen gezellige dorpen en buurten. Zonder straten zou het elke dag lockdown zijn. De straat komt tot leven door haar bewoners en gebruikers.

We leren er fietsen, we leggen er onze geveltuin aan, we maken ze gezellig met lichtslingers en doen er een babbel met onze buren of met passanten. De straat is meer dan een ruimte om door te rijden en te parkeren. De straat is onze beste uitvinding.

Hoe leefbaar is je straat? 

Maar hoe leefbaar is je straat? Dat kom je te weten door deel te nemen aan de burgerwetenschapsonderzoeken Straatvinken en straat-O-sfeer. Ook scholen doen dit jaar mee.

Straatvinken op donderdag 20 mei van 17 tot 18 uur

Vink een uur lang het verkeer af in je straat. Samen met duizenden burgerwetenschappers in heel Vlaanderen tel je elke passerende voetganger, fietser, auto, bus, vrachtwagen enz. De Universiteit Antwerpen zorgt voor een haarfijne analyse van alle resultaten.

Lees meer bij Straatvinken.

Straat-O-sfeer vanaf zondag 23 mei

Via deze bevraging vertel je aan de hand van een verhaal en de beoordeling van 20 leefbaarheidsparameters hoe jij je voelt in je straat. Nodig je buren uit om mee te doen, dan wordt het dubbel zo interessant en kan je samen aan de slag met de resultaten.

Wetenschappers van HIVA – KU Leuven en Voices That Count zorgen ervoor dat je alle resultaten voor jouw straat en andere straten eenvoudig kan raadplegen op een online platform. In het najaar kom je zo te weten hoe leefbaar jouw straat is in vergelijking met andere straten in Vlaanderen. Deze jaarlijkse campagne geeft een fijnmazig beeld van wat er leeft in onze straten en buurten.

Lees meer bij straat-O-sfeer.

Octopusscholen tellen ook mee

Voor de eerste keer gaan ook leerlingen en leerkrachten bij de start of het einde van de schooldag het verkeer tellen in hun schoolomgeving. Dat gebeurt in samenwerking met Octopusplan, de organisatie die pleit voor duurzaam woon-schoolverkeer en kindvriendelijke schoolomgevingen en -routes.

Lees meer bij Octopusplan.

Hoe kan je straat nog beter? 

Kijk je graag mee naar de toekomst? Laat je inspireren door de meest vooruitstrevende straten en buurtinrichtingen tijdens twee boeiende congressen. 

Dinsdag 18 mei: Congres Publieke Ruimte

Topexperts en trendsetters schetsen concrete en haalbare maatregelen waar onze publieke ruimte nood aan heeft.

Lees meer bij Infopunt Publieke Ruimte.

Donderdag 20 mei: Congres over de 15 minutenstad

Iedereen zou binnen 15 minuten stappen of fietsen alle dagelijkse voorzieningen moeten kunnen vinden. Is dat concept dat overgewaaid komt uit steden als Parijs en Melbourne ook in onze regio toe te passen?

Lees meer bij de Vereniging voor Ruimte en Planning.

Bron
StraatvinkenStraat-O-sfeerOctopusplanInfopunt Publieke RuimteVereniging voor Ruimte en Planning

Hans Van Dyck

Hans is uitgever van De Spirituele Wereld maar ook is hij spiritueel mentor. Hij kijkt waar jij je nu bevind op je levenspad en geeft je inzichten, leert je werken met manifestatie en geeft tevens healingen. Wil je een gesprek of gewoon een luisterend oor? Hierin zal Hans je ondersteunen waar nodig is. Mocht hij niet bezig zijn met dit alles, dan kan je hem zeker vinden in de Efteling, in het zwembad, bij een musical of in de natuur.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button