Kruidenliefde

Piment

Columbus kwam op zijn 2de reis in Jamaica in aanraking met piment.

Het is een specerij en boom uit West-Indië en Midden-Amerika.  Andere namen voor piment zijn Jamaica peper, piment bes, pimento, all spice, nagelpeper of nagelgruis.  Je kan hem ook kenmerken aan Lontai of Pimenta dioica.

De zaden worden gebruikt in gedroogde vorm heel of gemalen.  Als ze heel worden gebruikt worden ze net als laurier na gebruik uit het gerecht gehaald.

Hij heeft het aroma van kaneel, kruidnagel en peper en is zeer pikant. Jamaica is de belangrijkste producent van piment (beste piment komt van Jamaica) maar in verschillende landen in de Midden-Amerika wordt ook piment geteeld.

Piment is een belangrijk ingrediënt in de Caribische keuken.  Voor zowel hartige als zoete bereidingen word piment gebruikt.  In de Verenigde Staten, Groot-Brittanië en het Midden-Oosten word het veel gebruikt.  In Jamaica wordt het hout van de pimentboom gebruikt om te barbecueën en voor het bekende “jerk-chiken” en “jork-pork”.

Het is een altijd groenblijvende boom, hij wordt 7 tot 13 meter hoog en bloeit overweldigend met groen witte bloemtrossen. Na de bloei volgen eerst groene en daarna donker paarse bessen.  De piment bes is hol en bevatten 2 bessen.  Ze word onrijp geoogst.

Columbus kwam op zijn 2de reis in Jamaica in aanraking met piment.  In de 16de eeuw werd piment in Europa geïntroduceerd.

De etherisch olie uit deze plant gewonnen is mogelijk kankerverwekkend.  Dus zeker geen inwendig gebruik en uitwendig gebruik doe je best met mate.

Gebruik

  • Bbq saus
  • Marinades voor bbq
  • Vulling voor olijven
  • Als inmaakkruid
  • Stoofpotjes
  • Als kruid in worst

Dave Van de Moer

Dave werkt als bediende verkoper bij Colruyt. Hij is een grote liefhebber van lekker en gezond eten, massage, sauna, kruiden, de natuur, dieren, yoga, wijn, porto, lezen, ...

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Bekijk ook
Close
Back to top button