De Spirituele Keuken

Eetstijlen

Zoals sommige wel weten ben ik een echte Bourgondiër.  Genieten van een lekkere pasta (al dan niet volkoren of spelt) met verse tomatensaus of lekkere pesto van ruccola, … rijst met wok groentjes uit de hof, een lekker stukje steak, kip of varkenshaasje en dan ook niet te vergeten die lekkere desserten als pannenkoeken, ijs, wafeltjes, tiramisu, … te lekker.

Mijn man Roman heeft sinds enkele jaren de vegiedag bij ons in het leven geroepen.  Een vleesvervanger met wokgroenten en wokpasta of met rijst, dit kan ik ook wel smaken.  Zo zie je maar iedereen lust wel wat en meer en meer mensen gaan opzoek naar wat voor hen het beste ligt of het nu om overtuiging, godsdienst of misschien wel om een gezonder leven gaat dat ligt aan je zelf om uit te zoeken.  Ik vond het wel is leuk om al deze eetstijlen op te sommen.

Ayurvedisch

De Ayurvedische benadering van gezondheid gaat op basis van je dosha (constitutie/basiskracht). We zijn gewoon om voedsel te analyseren volgens begrippen als calorieën of nutriënten.  Voedingsproducten in de Ayurveda worden ingedeeld volgens de guna’s (kwaliteiten) en rasa (smaak).

Dosha
 • Vata
 • Pitta
 • Kapha
6 guna’s (hoofdkwaliteiten)
 • Zwaar
 • Licht
 • Droog
 • Vettig
 • Heet (temperatuur)
 • Koud
6 rasa’s (smaken)
 • Zoet
 • Zuur
 • Zoutig
 • Bitter
 • Scherp (heet)
 • Wrang (samentrekkend)

De beste eigenschappen en smaken voor een dosha zijn die welke tegengewicht bieden aan de kenmerken van de dosha. Het is bedoeling om de kenmerken te neutraliseren en op die manier te balanceren.

De 3 dosha’s bestaan uit vijf elementen.
 • Vata
  • Lucht en ruimte.
   • Vata is verantwoordelijk voor alle bewegingen, ademhaling en het transport van alle stoffen en alle uitscheidingen. Het reguleert de hartslag en de zenuwimpulsen.
 • Pitta
  • Vuur en water.
   • Pitta regelt alle stofwisselingsprocessen.  Het is verantwoordelijk voor de opname van stoffen in de darm, lichaamstemperatuur, spijsvertering, gezichtsscherpte en het verstand.
 • Kapha
  • Water en aarde.
   • Kapha zorgt voor stevigheid, weerstand, vruchtbaarheid en houdt de verschillende lichaamsstructuren bij elkaar.

Het Vata evenwicht wordt bevorderd door warme en vochtige producten en vooral regelmatig eten.   De beste maaltijd is er één waar alle rasa’s inzitten verwerkt. Wanneer de maaltijd deze smaken in voldoende mate heeft dan voel jij je u bevredigd en voldaan.  Je hebt dan ook niet de neiging om na een maaltijd te gaan snoepen.

Biologisch

Dit zijn voedingsmiddelen en landbouwmethoden die voldoen aan eisen op het gebied van milieu, natuur, landschap en het welzijn van dieren en productiemethoden.  Soms gebruiken ze ook ecologisch en de Engelse term is het organic.  Deze eisen zijn internationaal vast gelegd toch kan het in verschillende Europese landen schelen.  Voor Vlaanderen kan je deze nalezen op de website van Duurzame Landbouwontwikkeling, voor Nederland kan je deze nalazen op de website van Skal.

Biologisch-Dynamische

Deze beweging in de landbouw is opgericht in 1924 door Rudolf Steiner de grondlegger van de antroposofie (De spirituele theorieën van de antroposofie zijn zowel gestoeld op (pseudo)wetenschap als op christelijke elementen. Het gaat in grote lijnen om de samenhang tussen mensen en de kosmos).

De leidraad voor biodynamische boeren is de natuurlijke kringloop.  Het dynamische is dan weer voor de werking van de kosmische krachten op de aarde met respect voor bodem, plant en dier.  De boer laat zich leiden voor het zaaien, planten en oogsten door het ritme van de maankalender.

Macrobiotisch

George Ohsawa (°18-10-1893 + 23-04-1966), ontdekker macrobiotische eetstijl.

De Japanner George Oshawa heeft deze eetstijl ontwikkeld volgens het Chinese principe van yin en yang.  Het heeft als doel om langer te leven en daarom speelt verjonging hier een belangrijke rol.  De tegenpolen yin en yang moeten met elkaar in evenwicht zijn om zo de harmonische energiestromen (chi) te versterken en daarmee de algehele gezondheid beter te maken.

Kenmerkend zijn de Japanse producten en de afwezigheid van vers fruit en rauwkost.  De leerlingen van Oshawa hebben het extreem vetarm dieet aangevuld met vis, eieren en plantaardige olie om een tekort aan B12 te voorkomen.

Paleo

Dit is één van de oudste eetstijlen want deze gaan terug naar onze voorvaders.  Het komt erop neer dat je meer natuurlijke voeding gaat eten dan je nu doet.  Voedsel eten dat niet bewerkt is met suikers, zout, koolhydraten, …  Een maaltijd kan hier bestaan uit vlees, vis, groenten, fruit, noten en zaden.  Als het beweegt of je kunt het rauw eten dan is het paleo.

Raw Food

Om het simpel te houden is raw food voedsel dat niet hoger verhit wordt dan 42 ° Celsius.  De mineralen en vitaminen blijven aanwezig dus de smaak blijft behouden.  De voedingsmiddelen wordt gebruikt om het energieniveau te verhogen of de darmflora te bevorderen.  Voeding is hierbij groenten, fruit, noten, granen, zaden dat meestal biologisch en niet bestraald is.  Brood en aardappelen zijn hierbij wel uitgesloten.  Je kan hierbij wel krijgen dat je een grote kans op tekorten hebt van ijzer, B2, B12 en calcium.

Vegetarisch

Je hebt eigenlijk 4 groepen.

 • Vegetariër
  • De echte vegetariër eet geen gedood dier.
 • Pescotariër
  • Deze eet wel vis
 • Ovo-Vegetariër
  • Deze eet geen zuivel maar wel eieren.
 • Lacto-Vegetariër
  • Deze eet geen eieren maar wel melk.

De Nederlandse “Vegetariërs Bond” stelt zich op het standpunt dat jij je moet goed voelen bij welke groep je bent.

Ze willen de definitie wel behouden dat vegetarisch duidelijk is als je op restaurant komt.
Geen vis, kip of slachtafval.

Veganistisch

Deze groep gaat verder dan vegetariërs.  Ze eten niets van wat van beesten komt ook al hoeft het niet gedood of gestorven zijn.  Dus ook eieren, zuivel en honing maar ook gelatine eten ze niet.  Ze dragen ook geen dierlijke wol, zijde of bont.  Je moet er wel op letten dat je geen tekorten krijgt van eiwitten, calcium, ijzer en vitamine B12.

Ludo Vermeiren

Ik ben Ludo, rond de 70 jaar en een gepensioneerde arbeider in hart en nieren. Door zijn brugpensioen leerde mijn vrouwtje mij de kunst van het koken en kan ik haar dagelijks verwennen. Via de magie heeft ze mij de natuur leren kennen maar ik maar al te graag nu mijn ervaring van deel.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button