De sumak is een struik uit de pruikenboomfamilie. Hij wordt ongeveer 3 meter hoog en groeit op een droge, rotsachtige grond in het wild in het Middellands zeegebied.
De bladeren zijn dik en behaard, donker groen, geveerd en getand. In de winter vallen de bladeren af maar niet allemaal.
De bloemen zijn groen en vormen rechtopstaande pluimen.
De vruchten zijn purperbruin en behaard. Gemalen worden ze gebruikt als specerij in de Iraanse, Turkse en Koerdische keuken.
Sumak is dieprood, heeft een citrusachtige smaak, friszuur en kruidig.
Gebruik
- Sumak eerst een half uur laten weken in water en het rode, zure sumakwater toevoegen aan marinades en dressings.
- Let wel op, Sumak verliest snel zijn aroma, dus best op het einde pas toevoegen.
Toepassing
- In Griekenland is Sumak een fijne toevoeging voor de frisse toets bij salades en tzaziki.
- Turkije gebruikt het met gesneden ui als voorgerecht of in sausjes bij de kebab.
- Sumak is ideaal voor bij
- Kip
- Vis
- Garbanzo bonen
- Vis
- Lam
- Rauwe uiten
- Pijnboompitten
- Walnoten
- Yoghurt
- Je kan Sumak combineren met andere kruiden zoals
- Chilipepers
- Koriander
- Komijn
- Knoflook
- Piment
- Paprika
- Peterselie
- Sesam
- Tijm