De Tamarinde is een tropische boom uit de familie van de vlinderbloemen.
Oorspronkelijk komt hij uit Oost-Afrika. In de prehistorie kwam de boom naar India, vanwaar hij werd verspreid over heel het tropisch gebied.
De boom is geschikt voor alle gronden behalve zure en hij kan tot 25 meter hoog worden. Â Hij verdraagt hete en lange periode van droogte en groeit langzaam. Het is een groenblijvende boom met dichte afgeronde kruin.
De Tamarinde heeft kleine gele of witte bloemen.
De vruchten zijn 7 tot 20 cm lang, bruin van kleur en peulvruchten. De zaden zijn ovaal en liggen in een zurige aromatisch smakend vruchtvlees. De boom draagt na 4 tot 6 jaar vruchten en de opbrengst kan tot 300 kg vruchten bevatten.
Zaaien
- Verwarm de zaden 2 uur op 40 °C en vervolgens 2 uur op 60 °C in een oven. Laat de zaden afkoelen en zaai ze in cocopeat met zand.
- Optimale kiemtemperatuur 25-30 °C.
Toepassing
- In de wilde natuur eten insecten, giraffen, apen, antilopen en kleine zoogdieren van de bloemen.
- Het vruchtvlees is het ingrediënt voor barbecue en worcestersaus.
- Tamarindesiroop wordt gebruikt in verfrissende dranken, sorbets, zoetzure sauzen, confituur, ijsstabilisatoren en snoepjes.
- Het overrijpe vruchtenmoes kan met zout vermengd worden en als polijstmiddel voor messing, koper en zilver gebruikt worden.
- De zaden van de tamarinde worden in water gekweekt, gedroogd en geroosterd, deze worden dan tot meel gemalen voor brood.
- De tamarindeolie wordt gebruikt als lampolie voor het vervaardigen van lak en verf.
- De vruchtschillen worden gebruikt voor het verven van zijde, katoen en wol.
- De assen van het hout gebruikt men voor het ontharen van dierhuiden.
- De bladeren, zaden en vruchten dienen als veevoer.
- In de natuurlijke geneeskunde wordt tamarinde ingeschakeld voor
- Malaria
- Reuma
- Wonden
- Winderigheid
- Koorts