Kruidenliefde

Tijm (Thymus)

Tijm (Thymus) is een geslacht uit de lipbloemenfamilie.

Het is een houtachtige, kruidachtige plant met een zeer aromatische geur. Kan tot 30 cm groot worden en komt veel voor in het Middellands zeegebied en Azië. In België en Nederland komen er 3 soorten voor.

Tijm wordt vanwege zijn aromatische geur gebruikt in de zeepindustrie. Van de bladeren en bloemen word thee, siroop  en likeur (Benedictine) gemaakt. Natuurlijk wordt tijm ook in de keuken gebruikt , vers of gedroogd.

Tijm bevat een stof (Thymol) die goed is voor de luchtwegen, meer bepaald tegen hoesten, tijmsiroop wordt hiervoor gebruikt.

Men kan tijm makkelijk zelf drogen omdat het een houtachtige stengel heeft en kleine blaadjes. Ophangen op de wasdraad  of een goed geventileerde kamer. Na het drogen blaadjes eraf halen en al dan niet verkruimelen en in een potje op een droge plaats bewaren voor gebruik.

Soorten die voorkomen in België en Nederland zijn : grote tijm, kleine tijm en kruip tijm. Andere soorten echte tijm en citroen tijm.

Tijm is een vaste plant die vlinders aantrekt en soms is hij winterhard

Zaaien

  • Maart tot juni

Oogsten

  • Juli tot augustus (zelf drogen).
  • Vers wanneer je het nodig hebt.

Toepassing

  • Als hoestmiddel tijmsiroop.
  • In de keuken bij vlees, wild, salades, saus en bouillon.
  • Tijm is ook 1 van de 3 bestanddelen van een kruidentuiltje (Bouquet garni).

Dave Van de Moer

Dave werkt als bediende verkoper bij Colruyt. Hij is een grote liefhebber van lekker en gezond eten, massage, sauna, kruiden, de natuur, dieren, yoga, wijn, porto, lezen, ...

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Bekijk ook
Close
Back to top button