Kruidenliefde

Vanille

Vanille is een smaakstof afkomstig uit de vruchten van de klimorchidee van het geslacht Vanilla.

De vanille orchidee levert de vanillestokjes die niet alleen in de voedingsindustrie wordt gebruikt maar ook in de tabak en parfumindustrie.

De plant komt oorspronkelijk uit Mexico, maar Madagaskar is de grootste leverancier. De beste vanille komt van het eiland Réunion -de bourbonvanille.  De vruchten van de plant zien eruit als peulen maar botanisch gezien zijn het bessen.  Ze worden onrijp geplukt en vochtig verhit en dan langzaam gedroogd. Hierdoor veranderd de onrijpe vrucht in een zwart glimmend stokje met eijn typische smaak en geur. Wanneer je het stokje overlangs doorsnijd zie je kleine zwarte zaadjes , het vanillemerg.

Synthetische vanille genaamd vanilline is een restproduct van de papier en pulp industrie. Te koop in kleine flesjes vanille essence.

Vanille extract is wel een natuurlijk product.Hierbij worden de smaakstoffen van de vanilleboon opgelost in alcohol.

Zaaien en oosten

niet van toepassing

Gebruik

  • vooral in nagerechten en desserts (taart, ijs , yoghurt,cake)
  • koffie (even laten meetrekken)
  • vanillesuiker bekomt men door de vanillestokjes in een pot suiker te steken , na een tijdje neemt de suiker de geur en smaak over.

Dave Van de Moer

Dave werkt als bediende verkoper bij Colruyt. Hij is een grote liefhebber van lekker en gezond eten, massage, sauna, kruiden, de natuur, dieren, yoga, wijn, porto, lezen, ...

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Bekijk ook
Close
Back to top button