Ludo's Natuurmagie

Slakken

De ideale habitat voor de slak is natuurlijk de zachte temperaturen en regenbuien in mei en begin juni.  Maar wat zijn slakken?

De enigste weekdieren die op het land leven zijn de slakken, de meest bekende zijn de huisjesslak en de naaktslak. Er bestaan wereldwijd 65.000 tot 80.000 verschillende soorten zelfs.

De slak is de afvalruimer voor de natuur. Ze eten dood organisch materiaal tot kleine diertjes. Het lichaam bestaat uit 80% water, de huid is slijmerig en die zorgt ervoor dat ze niet uitdrogen. Ze schuilen op plaatsen waar de luchtvochtigheid hoog is: onder stenen, in spleten, in composthopen, onder afgevallen bladeren, … De meeste komen daarom ook pas ‘s nachts of na een regenbui naar buiten.

Hoe hou ik de slakken weg uit mijn tuin?

Het blijft elk jaar opnieuw de eeuwigdurende strijd om de slakken weg te houden. Naaktslakken eten alle bladeren van alle groenten, daarom krijgen vrij veel schimmels en bacteriën vrij spel.

Slakken zijn een gruwel voor veel tuinliefhebbers. Naaktslakken vreten immers aan de bladeren van vrijwel alle groenten. Op die manier kunnen ze hele planten stuk maken, want ook schimmels en bacteriën krijgen nu vrij spel. Dikwijls, maar niet altijd, laten de slakken ook nog eens slijmsporen achter. Riddersporen en dahlia’s zijn onder meer hun lievelingseten.

Ga ’s avonds de tuin in met een zaklamp, graaf biervallen in, gebruik ringen van koper, gooi scherpe eierschelpen rond de planten.  Maak je tuin aanlokkelijk voor padden, egels en vogels want die eten veel slakken. 

Je kan ook milieuvriendelijke korrels gebruiken op basis van ferrifosfaat, deze zijn niet schadelijk voor egels en vogels.

De symbolische betekenis van een slak

Aanpassing, Androgynie, Bewustwording, Verandering, Comfort, Bewustzijn, Cycli, Verdediging, Bepaling, Dromen, Evolutie, Uitbreiding, Vruchtbaarheid, Aarding, Genezing, Huis, Humor, Isolatie, Geluk, Mobiliteit, Maan, Motivatie, Observatie, Geduld, Fasen, Vooruitgang, Bescherming, Regen, Veiligheid, Zelfverzekerdheid, Zelfverdediging, Zelfredzaamheid, Gevoeligheid, Tijd

Bron
Foto: Azeret33 via Pixabay

Ludo Vermeiren

Ik ben Ludo, rond de 70 jaar en een gepensioneerde arbeider in hart en nieren. Door zijn brugpensioen leerde mijn vrouwtje mij de kunst van het koken en kan ik haar dagelijks verwennen. Via de magie heeft ze mij de natuur leren kennen maar ik maar al te graag nu mijn ervaring van deel.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button