Ludo's Natuurmagie

Juli is de perfecte tijd om …

Het lijkt misschien alsof deze zomer een langzaam tuinseizoen is, maar er zijn genoeg taken die je als tuinier(der) kan uitvoeren om zelfs tijdens de heetste zomerdagen een productieve, gezonde oogst en prachtige bloemen te garanderen.

Hier mijn taken voor juli:

 1. Blijf wieden
  Onkruid wieden is een oneindige tuintaak en zelfs tijdens hete dagen is het essentieel om ongewenste planten te verwijderen die strijden om water en bodemvoedingsstoffen. Onkruid is gemakkelijker te verwijderen als de grond vochtig is, dus het kan beter zijn om direct na het besproeien van de tuin onkruid te wieden.
 2. Verwijderen van afgestorven bloemen.
  Zowel eenjarige als meerjarige bloemen kunnen in juli uitgebloeid zijn. Voor late lentebloemen kan dit een laatste bloei aanmoedigen, terwijl meerjarige bloemen enkele weken rijkelijk zullen blijven bloeien als ze goed worden verzorgd.
 3. Bomen snoeien
  Juli is een goed moment om bomen zorgvuldig te snoeien om beschadigde takken te verwijderen die gevaarlijk kunnen zijn tijdens onweersbuien, of om bomen te helpen hun gewenste hoogte en vorm te behouden. Snoeien zorgt ook voor een betere licht- en luchtcirculatie voor fruitbomen of schaduwtuinen.
 4. Wateren
  De lenteregens zijn voorbij en in juli neemt de zomerhitte toe, waardoor planten worden belast en voldoende water een prioriteit wordt. Tuinen moeten vroeg of laat op de dag worden bewaterd, wanneer er minder water verloren gaat door verdamping, en druppelsystemen zijn de beste opties om waterverlies tot een minimum te beperken.
  • Jonge bomen water geven
   Alle bomen die onlangs zijn geplant of minder dan drie jaar oud zijn, moeten in juli nog steeds speciale water krijgen om ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen en de wortels zich kunnen blijven vestigen.
  • Bloempotten en hangende manden zeker in de gaten houden
   Alle potten, inclusief hangende bloemmanden, hebben meer water nodig tijdens warme julidagen. Kleinere potten en manden moeten mogelijk twee keer worden bewaterd, vooral op winderige dagen die planten sneller kunnen uitdrogen.
 5. Hoge planten vastbinden
  Omdat verschillende bloemen, wijnstokken en planten in juli groter worden, is het belangrijk om ze op de juiste manier vast te zetten en te ondersteunen, zodat ze niet vallen of breken. Houd bij het uitzetten van planten echter de banden los, zodat de planten niet worden verstikt terwijl ze blijven groeien.
 6. Zorg voor compost
  Door compost in juli te draaien en te beluchten, wordt het afbraakproces versneld en worden onaangename geuren geminimaliseerd. Indien nodig moet de stapel zorgvuldig worden bevochtigd om nuttige bacteriën van voldoende vocht te voorzien, maar deze mag niet druipnat zijn.
 7. Plant late oogst groenten en bloemen
  Hoewel de meeste planten in juli zijn voltooid, kan het planten van late herfstproducten het groeiseizoen verlengen en een overvloedigere oogst opleveren. Boerenkool, sla, kool, bieten, broccoli, radijs, rapen, zinnia’s en viooltjes kunnen allemaal in juli worden geplant.
 8. Begin met oogsten en inblikken
  In juli worden sommige groenten en fruit voor de oogst gelezen en het is tijd om te beginnen met het inblikken of conserveren van producten om de productiviteit van de tuin te maximaliseren. Uien, knoflook en perziken kunnen allemaal in juli worden geoogst en van jonge komkommers kunnen heerlijke augurken worden gemaakt.
 9. Begin met plannen voor volgend jaar
  Tegen het tweede gedeelte van juli is het mogelijk om te zien wat er wel en niet werkt in de tuin. Hou daarom een gedetailleerd notitieboekje bij met plannen, ideeën en tips voor volgend jaar, en begin na te denken over welke veranderingen je moet aanbrengen om de tuin op zijn best te houden. 

Het lijkt misschien niet zo, maar juli kan een druk tuinseizoen zijn, en een drukke tuinman is een productieve tuinman die een gezondere, grotere, meer diverse oogst zal hebben om van te genieten.

Ludo Vermeiren

Ik ben Ludo, rond de 70 jaar en een gepensioneerde arbeider in hart en nieren. Door zijn brugpensioen leerde mijn vrouwtje mij de kunst van het koken en kan ik haar dagelijks verwennen. Via de magie heeft ze mij de natuur leren kennen maar ik maar al te graag nu mijn ervaring van deel.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button