Ludo's Natuurmagie

Onderhoud je tuin door te snoeien.

Dode takken kan je alvast weghalen in mei. Dit is immers de eerste maand waarin afgelopen winter bepaalde struiken en planten schade opliepen.

Door de nieuwe groei zie je perfect waar je moet snoeien. Verschillende planten en struiken verliezen soms heel veel bladeren, maar overleven wel. Dus we snoeien alle stengels en dode takken weg en dan kan de plant herstellen.

De timing is ook belangrijk.

Op 11 mei is er de komst van Sint Mamertus, Sint Pancratius (12 mei), Sint Servatius (13 mei), Sint Bonifatius (14 mei). Algemeen bekend is dat je pas na de komst van de ijsheiligen kan beginnen met het planten in de volle grond. Bij ons in Vlaanderen komt er vanaf 7 mei steeds nog een koude noorderwind tot en met 14 mei. Na deze dag komt er geen nachtvorst meer door in Vlaanderen.

Hoe moet je snoeien?

Eigenlijk is dat vrij simpel, je ziet dat de plant aan het groeien is en telkens vormt er een knop in de tak. Net voor waar er een sterke gezonde knop zit snoei, knip of zaag je. Nu komen alle sappen tot daar en begint er een nieuw leven. Haal ook alle uitgebloeide bloemen van vorig jaar al weg.

Bron
Afbeelding van Janos Perian via Pixabay.

Ludo Vermeiren

Ik ben Ludo, rond de 70 jaar en een gepensioneerde tuinman in hart en nieren. Mijn vrouwtje is onlangs overleden maar zij leerde me de kunst tot het koken en de prachtige natuurmagie.

Gerelateerde artikels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Back to top button