Feeënmagie

Feeëntuin

Er is iets magisch aan de hand in de wereld van de tuinen. Het is eigenlijk een trend die begon in Amerika, net zoals zoveel trends. Maar in Europa en hier in ons eigen Vlaanderen groeit de populariteit meer en meer. Als je vandaag naar een tuincentrum gaat, kan je misschien al een gedeelte vinden, gewijd aan feeëntuinen, sprookjesachtige tuinen of ook wel Fairy Gardens genoemd.

Het is heel gemakkelijk om een beetje afwijzend over hen te zijn, maar ik daag je uit om naar een van deze tuinen te kijken en niet te glimlachen. Ze zijn betoverend. Het detail en de toewijding zullen je raken, en als het dat effect heeft op volwassenen, denk dan eens aan hoe betoverend ze zijn voor kinderen.

Het zijn eigenlijk miniatuurtuintjes vol magie. Met kleine huisjes, stoelen, gazons en vijvertjes. Een heuse sprookjeswereld die je kan creëren in elke ruimte die je hebt, binnen en buiten. Een hoek van een bloembed, onder een boom, in een pot op het terras; ze zijn zo klein dat ze in elke ruimte passen. De beste sprookjesachtige tuinen hebben een precisieniveau van de kleine servetten naast de borden op tafel, tot de ‘rook’ die uit de schoorsteen komt.

De geschiedenis

In 1893 verschenen de eerste sprookjesachtige tuinen in Amerika. Eigenlijk begon het door bonsai schoteltuinen waarvan de populariteit te wijten was aan het Japanse Paviljoen op de Chicago World’s Fair. Kort daarna vertoonde de krant de New York Times deze miniatuurcreaties in een artikel en de rest is geschiedenis.

De beoefening bestaat dus al meer dan 100 jaar en er zijn heel veel sprookjeskwekers die dit generatie op generatie doorgeven. Iedereen zit gewoon te wachten op betovering, en het angstig wachten op de komst van de elfjes in je tuintje.

Voor wie zijn ze?

Het is een cliché, maar het is waar – ze zijn voor ‘kinderen van alle leeftijden’ en hoe ver je daarmee gaat, wordt alleen beperkt door je verbeeldingskracht.

Ik ben zelf 34 jaar nu en samen met mijn man die 43 jaar is en met een vrijwilliger van ons, Tim die 21 jaar is, hebben we enkele voorbeelden gemaakt. Samen waren we gebiologeerd door de ingewikkelde details en de pure prachtige betovering van deze tuintjes.

De kinderen vinden het leuk en betoverend en de volwassenen zijn gewoon dol op het ordenen en herschikken, van het bouwen en kopen van nieuwe stukjes die ervoor zorgen dat het er goed uitziet.

Iets dat begon met slechts een bonsai, ontwikkelt zich nu tot een brievenbus, een vijver, kleine bossen en paden, zitplaatsen en … nou ja, een hele miniatuurwereld.

Hans Van Dyck

Hans is uitgever van De Spirituele Wereld maar ook is hij spiritueel mentor. Hij kijkt waar jij je nu bevind op je levenspad en geeft je inzichten, leert je werken met manifestatie en geeft tevens healingen. Wil je een gesprek of gewoon een luisterend oor? Hierin zal Hans je ondersteunen waar nodig is. Mocht hij niet bezig zijn met dit alles, dan kan je hem zeker vinden in de Efteling, in het zwembad, bij een musical of in de natuur.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Bekijk ook
Close
Back to top button