Sommige producenten gebruiken zoutvervangers, maar deze zijn net zo schadelijk als het gewone keukenzout.
Voor 6 % van de bevolking is het vrij ongezond en voor 94 % is het in normale hoeveelheden ongevaarlijk, maar er is geen test om te bepalen wij welke groep je hoort. We weten te weinig van zoutvervangers, waarschijnlijk zijn het relatief ongevaarlijke stoffen maar meer wetenschappelijk onderzoek is welkom.
Wij bespreken hieronder 2 soorten.
E515 Kaliumsulfaat
Dit is natuurlijk zout, commercieel gemaakt uit zwavelzuur en kaliumzouten. De functie is gewoon als vervanging van keukenzout en dit wordt gebruikt in bronwater voor bierbereiding. Je kan dit in de groep plaatsen van de E500 nummers: Zuurteregelaars, Antiklontermiddeken, Rijstmiddelen.
Er zijn geen bijwerkingen bij gebruik in levensmiddelen maar het werkt wel laxerend. E515 kan gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten.
E508 Kaliumchloride
Dit is natuurlijk zout een onderdeel van zeezout en steenzout. De functie is gewoon zoutvervanger en versterkte de geleereigenschappen. Dit wordt gebruikt in vele zout- of natriumarme producten. Je kan dit in de groep plaatsen van de E500 nummers: Zuurteregelaars, Antiklontermiddeken, Rijstmiddelen.
Als bijwerking kan het een overgevoeligheidsreactie los maken als misselijkheid en overgeven. Het heeft ook een nare smaak. E508 kan gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten.