Lifestyle

Moederdag

Mama, jij bent de liefste van de hele wereld …

Je kent het ongetwijfeld wel, het prachtige lied van de toen jonge Hein Simons of Heintje uit 1968. Hij bezingt zijn dankgevoelens voor zijn mama. Een lied dat je op verschillende radio’s nog hoort klinken op Moederdag.

In 1914 was er een president in Amerika genaamd Woodrow Wilson. Dankzij hem eren wij moeders op de tweede zondag van mei, hierna is deze traditie verder gewaaid naar andere landen en continenten. Maar niet iedereen viert dit in mei.

  • In België wordt Moederdag zelfs tweemaal gevierd.
    • De eerste maal op de tweede zondag in mei.
    • De tweede maal is het op de officiële feestdag 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, Sainte-Marie).
  • In Nederland vieren ze het ook de tweede zondag van mei.
  • In Frankrijk vieren ze het op de laatste zondag van mei (tenzij het Pinksteren dan is, dan is het de eerste zondag in juni).
  • In het Verenigd Koninkrijk valt Moederdag op de vierde zondag van de vastenperiode, dus drie weken voor Pasen.

Waarom vieren wij ook op 15 augustus moederdag?

Maria Van Antwerpen, de Patrones van Antwerpen.
© Foto: Kerknet

Wel Maria is al sinds 1124 de patrones van de stad Antwerpen en op 15 augustus vindt er steevast een grote Mariaprocessie plaats. De Antwerpse schepen Van Kuyck introduceerde daarom in 1913 op 15 augustus Moederdag, op de dag van de Mariaprocessie. De feestdag was een poging om de waardigheid van de familie en de rol van de moeder in het gezin te herstellen. Van Kuyck vond dat de modernisering in het begin van de 20ste eeuw de sociale orde had verstoord.

In verschillende Katholieke landen zoals Italië, Spanje (El dia de la Madre) en Portugal vieren ze moederdag op de feestdag van Maria (15 augustus) net zoals in de provincie Antwerpen.

Hoe vieren we moederdag?

Bij de gezinnen die Moederdag vieren, staat de (schoon-)moeder, oma op de eerste plaats. De dag begint met het typische Moederdag ontbijt aangevuld met verschillende cadeaus. De kinderen hebben op school of in de kindercrèche cadeaus gemaakt. Dikwijls wordt moederlief ook van de huishoudelijke taken die dag vrijgesteld en gaat de man koken of gewoon naar de frituur.

Hans Van Dyck

Hans is uitgever van De Spirituele Wereld maar ook is hij spiritueel mentor. Hij kijkt waar jij je nu bevind op je levenspad en geeft je inzichten, leert je werken met manifestatie en geeft tevens healingen. Wil je een gesprek of gewoon een luisterend oor? Hierin zal Hans je ondersteunen waar nodig is. Mocht hij niet bezig zijn met dit alles, dan kan je hem zeker vinden in de Efteling, in het zwembad, bij een musical of in de natuur.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button