Lifestyle

Grote wasjes, kleine wasjes, ….

Zelfs in de middeleeuwen deden ze het, nu welliswaar met machines of toch niet? Hoe met een wollen trui, lycra broek, kanten bh, verloren kousen?

Het is inderdaad niet moeilijk om was in de wasmachine te stoppen, wasmiddel erbij te doen en dan op de ‘start’ knop te duwen. Maar om je kleding toch mooi te krijgen en langer mooi te houden kan je wel letten op de volgende dingen.

Kleuren

Ja sorteert de was op kleur: donkerbonte, lichtbonte en witte was.

Textiel

Gevoelige weefsels (zijde, synthetische stoffen) sorteer je van zwaardere weefsels (linnen).

Kousen

© foto: Esprit

Bij mij is het al meerdere keren voorgevallen dat ik mijn kousen kwijt ben geraakt.  Dan denk je waar heb ik deze gelegd of gelaten, maar dikwijls verdwijnen deze tussen de rubberen rand en de wastrommel.

Je kan ze wassen in een bolletje bij elkaar, dan blijven ze goed samen of ben je ze samen kwijt, dat kan ook. Je kan je kousen ook in een waszakje doen, dan blijven ze sowieso samen.

Hard of zacht

Wasverzachters zorgen ervoor dat je handdoeken lekker geuren, pas indien je het in een droogkast laat drogen worden ze pas zachter. Je kan ook minder wasverzachter gebruiken en dan kan je een scheut azijn erin doen (dit helpt ook voor je leidingen te ontkalken).

Is je wasmachine wel proper?

Je wasmachine moet ook proper zijn, je zou kunnen denken van een wasmachine is toch altijd proper?

Nee, dit is niet waar.
Aangekoekte resten van wasmiddel, kleding die je soms iets langer laat zitten, … kunnen allemaal rare geuren achterlaten.

Wat je moet doen is om de maand een schepje soda in je waspoederbakje doen en het wasmachine dan op kookwas (90°) draaien.

Wol

Je kan alles waar wol in zit op het wolprogramma wassen in de wasmachine. Let er wel op dat je hierbij niets anders bij in de wasmachine steekt om pullen te voorkomen.

Na het wassen steek je het niet in de droogkast maar leg je het open op een handdoek om de maat en vorm te behouden.

Wol kan komen van een schaap, alpaca, konijn, geit, kameel, paard of zelfs een jak.  Natuurlijk bestaat er ook synthetische wollen kledij.

Slopen

© foto: Legoland Discovery Centre Oberhausen

Kwetsbare kledij kan je het beste in een katoenen kussenslopen doen, dit om geen lussen in de kledij te krijgen.

Kussenslopen kan je ook gebruiken om bijvoorbeeld er legoblokjes in te doen deze dicht te knopen en zo te wassen op 30° voor bonte was.

Opendeurdag

Gebruik je het wasmachine niet, dan laat je best zo lang mogelijk de deur open, dit voor geen muffe geur te creëren in je wasmachine.

Een muffe geur kan je ook krijgen van je was te lang te laten zitten, of van te voren al lang in het machine te steken  voor je gaat wassen.  Je kan beter een wasmand gebruiken.

Proper sporten

Bij sportkleding, lycra of iets met elastiek in zoals zwemkleding, behabandjes, wielrenbroek, de boorden van voetbalkousen, … deze steek je beter niet in de droogkast.

Deze kledij droogt het snelste van alles.

Wasmiddel om te gieten

© foto: Ecover

Zwarte kledij was je het beste niet met poeder, dit om het vaal worden tegen te gaan (je ziet het poeder als het ware erin hangen).

Voor zwarte was gebruik je daarom een zwarte variant op de vloeibare wasmiddelen.

Voor witte was moet je opletten, de waspoeder en vloeibare wasmiddel gebruik je best niet voor gekleurde was.  In deze producten zit steeds een beetje bleekmiddel in om naar de witte kleur te gaan.  Gekleurde was raakt hierdoor sneller de kleuren kwijt.

Feestje

Nu ligt er toch toevallig niet je party t-shirt en party broek in de was en je hebt deze diezelfde avond nog nodig om eens goed uit te bol te gaan.

Geen probleem, tegenwoordig heeft elke wasmachine een programma om een korte was te doen, zo hoef je geen schuldgevoel te hebben dat je de was te lang hebt laten liggen.

Let wel op!

Een kort programma verbruikt 40 % meer energie dan een gewoon programma.  Bij een kort programma blijft de was en centrifuge tijd hetzelfde, alleen de opwarm tijd wordt korter.  Het sneller opwarmen kost dus meer energie.

Was labels

Wat je moet weten is dat het teiltje staat voor de machine en de temperatuur staat voor de maximale.  Als er handen in de teiltje staat is het handwas.  Het vierkant met rondje erin is de droogkast.  De driehoek over bleken en het rondje dan weer over het chemisch reinigen.

Indien over de labels een kruis is dan mag het in alle gevallen niet gebeuren.

 

Hans Van Dyck

Hans is uitgever van De Spirituele Wereld maar ook is hij spiritueel mentor. Hij kijkt waar jij je nu bevind op je levenspad en geeft je inzichten, leert je werken met manifestatie en geeft tevens healingen. Wil je een gesprek of gewoon een luisterend oor? Hierin zal Hans je ondersteunen waar nodig is. Mocht hij niet bezig zijn met dit alles, dan kan je hem zeker vinden in de Efteling, in het zwembad, bij een musical of in de natuur.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button