Salie

Gepost door op 7 mei 2018

Salie is een vaste plant die tot de lipbloemenfamilie behoort.  De plant wordt vooral gebruikt als kruid en dit vooral in de mediterrane keuken.

Salie wordt 40 tot 80 cm hoog en heeft dikke, grijze en sterk aromatische bladeren. De bladrand is fijn gekarteld-getand of bijna gaafrandig. Hij heeft een vierkantige stengel die onderaan houtig kan zijn.  Hij bloeit in juni-juli met paarse, witte of roze bloemen in pluimvorm.  De vrucht is een vierdelige splitvrucht.

Er bestaan ongeveer 900 soorten die vooral gebruikt worden in de tuin voor de mooie paarse pluimvormige bloemen en niet eetbaar zijn , enkel de keuken kruid salie (Salvia officinalis ) kan gebruikt worden in de keuken.

Salie is bekend om zijn geneeskrachtige werking, het werkt ontsmettend en wordt gebruikt tegen ontstekingen van de slijmvliezen.  Om deze reden wordt salie vaak in tandpasta verwerkt.  Sterke saliethee wordt gebruikt voor spoelen en gorgelen.  Salie in melk meegekookt (saliemelk) wordt als geneeskrachtig en rustgevend beschouwd.  Hoge concentratie van salie zijn giftig , dus met mate gebruiken.

In de keuken overheerst de smaak van salie makkelijk die van andere kruiden.  De smaak van salie wordt omschreven als warm, kruidig en een beetje bitter.

Zeer geliefd bij bijen en vlinders vanwege de hoge nectarproductie.

Zaaien en oogsten

  • In volle zon in pot of vaste grond , in de winter wel beschermen en de grond zeker vochtig houden.
  • Zaaien in maart onder glas. Verspenen in potjes en eind mei uitplanten in volle grond.
  • Stekken kan ook , neem kruidachtige kopstekken in september. Na inwortelen van de stekken oppotten en laten overwinteren in beschutte plaats. in de lente uitplanten.

Gebruik

  • In sausen en bij vette gerechten, eend, schaap en vette vissoorten houden van dit kruid . Is een van de kruiden in paling in het groen.
  • Salie geeft ook de typische smaak aan het Italiaans gerecht “Saltimbocca”.
  • Ook in smeerkaas en kaas verwerkt
  • In vulling voor varkens en kalfsvlees gebruikt men ook vaak salie
  • Gewijde salie wordt gebruikt voor huisreinigingen

Tip: Salie niet gebruiken tijdens de zwangerschap !!!

Wie is Dave Van de Moer

Dave is een grote liefhebber van lekker en gezond eten, massage, sauna, kruiden, de natuur, dieren, yoga, wijn, porto, lezen, ...