Lichaam en Geest

Verbindingsoefening

Je ziel geeft je constant, altijd en overal signalen en boodschappen. Meestal ben je je hier echter niet bewust van en zelfs wanneer je dit beseft, is het niet altijd even makkelijk om de signalen op te pikken en de boodschappen te begrijpen. In de vorige drie artikels hebben we vooral naar buiten gekeken en gezien hoe je ziel zich daar weerspiegelt. Maar je ziel is niet iets daarbuiten. Je ziel is het meest wezenlijke deel van jezelf. Laten we daarom nu eens naar binnen kijken en voelen wat je ziel je graag wil vertellen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om innerlijk te luisteren en verbinding te maken met je ziel. Het verbindende element hierbij is VOELEN. Voelen hoe je lichaam voelt en wat het je duidelijk probeert te maken, je emoties – je gevoelens voelen en erkennen, verbinding maken met je hart en voelen waar het blij van wordt of net niet. Meestal zijn het slechts kleine, subtiele gewaarwordingen zijn die je het best kan voelen wanneer je even bewust een momentje voor jezelf neemt. Laten we dat gewoon eens proberen.

 • Zoek een rustig plekje op en neem even een momentje voor jezelf.
 • Zorg ervoor dat je comfortabel zit, met beide voeten plat op de grond.
 • Adem rustig in en uit en sluit langzaam je ogen.
 • Adem eens diep in en blaas uit.
 • Voel hoe jij hier op de stoel zit.
 • Hoe voelt je lichaam?
 • Misschien ervaar je ergens spanning.
 • Ga dan met je aandacht naar die plek.
 • Hoe voelt die plek?
 • Blijf gewoon rustig en aandachtig aanwezig bij die plek.
 • Wat heeft die plek nodig om te kunnen ontspannen?
 • Adem nog eens diep in en uit.
 • Misschien hoor/zie/voel/weet je het antwoord,
 • Misschien ook niet. Alles is oké.
 • Erken gewoon wat je voelt.
 • Misschien voel je emoties opborrelen.
 • Wat voel je?
 • Erken het gewoon.

Je hoeft nu niet te weten wat het betekent of waar het vandaan komt. Alles is oké. Je bent nu gewoon aan het leren om verbinding te maken met datgene wat je voelt.

 • Adem nog eens diep in en uit.
 • Voel je voeten op de vloer en wiebel met je tenen.
 • Open langzaam je ogen en kom met je aandacht terug in het hier en nu.
 • Wat heb je gevoeld en waar?
 • Voelde je ergens in je lichaam spanning of niet?
 • Voelde je emoties opborrelen of niet?

Sta er gewoon eventjes bij stil. Voelen en erkennen wat je voelt, is een eerste stap om innerlijk verbinding te maken met je ziel.  Datgene wat je lichaam je laat voelen, toont je waar je je nu bewust van mag worden. Er bestaan verschillende cursussen over lichaamstaal en over wat je lichamelijke klacht je wil vertellen. Maar eigenlijk weet je het antwoord meestal zelf al. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de verschillende spreekwoorden over het lichaam.

Die zijn gebaseerd op het verband tussen lichamelijke klachten en wat je lichaam wil vertellen. Ook de benamingen zelf kunnen een tipje van de sluier oplichten.

 • Er ligt iets op mijn maag – je piekert over iets wat je niet verwerkt krijgt, je maakt je zorgen.
 • Er ligt iets op mijn lever – meestal gaat dit over boosheid, woede.
 • In je broek plassen van de schrik – angst hebben.
 • Een blok aan het been – iets of iemand houdt je tegen.
 • De wereld op je schouders dragen – je voelt je voor alles verantwoordelijk.
 • Je milt vraag om mild te zijn voor jezelf.
 • Je hart vraagt om zacht te zijn in plaats van hard.
 • ….

De emoties die je voelt en ervaart, zijn bedoeld om je in beweging te brengen. Wordt je ergens blij, gelukkig of enthousiast van, dan vraagt je ziel om meer van deze dingen in je leven toe te laten.

Voel je boosheid, verdriet, onrust, angst, … dan laat je ziel je zien waar je nog blokkades ervaart. Het is niet de bedoeling om deze emoties te negeren of te doen alsof ze niet bestaan. Zo worden ze onderhuids alleen maar sterker, net zolang tot ze vaak op het verkeerde moment, bij de verkeerde persoon tot ontploffing komen. Laat je emoties niet omslaan in lijden maar ga ermee aan de slag.

 • Voel je kwaadheid opwellen, ga dan naar buiten en stampvoet of schreeuw totdat je kwaadheid wegebt.
 • Voel je eerder verdriet, sta jezelf dan toe je tranen te laten stromen. Tranen werken zuiverend en verlichten spanning.
 • Voel je je gefrustreerd, rek je dan eens uit en geeuw. 
 • Probeer te voelen wat jij nu nodig hebt en doe dat.

Zowel je emoties als je eventuele fysieke klachten vragen enkel om gezien te worden. Het zijn uitingen van je ziel om je te helpen en je leven richting te geven. Om meer fijne dingen te integreren en om met je spanningen aan de slag te gaan. Spanningen die je verwerkt en loslaat, zorgen ervoor dat je groeit als persoon en als ziel.

Tinne De Bie

Hey, ik ben Tinne en ik hou van schilderen. Het spelen met kleur op doek is voor mij een uitlaatklep, die zowel bevrijdend als verlichtend werkt. Als ik ergens tegenaan loop of weer eens teveel pieker, verbinden de kleuren me opnieuw met mijn gevoel, mijn innerlijke wereld, mijn hartekracht. In mijn praktijk in Geel ben je van harte welkom.

Just Bie – Healing and Creation
Dr. van de Perrestraat 299, 2440 Geel
justbie@telenet.be, +32 (0) 473 661 488 

Bron
Schilderij: Tinne De Bie

Roman Pauwels

Met een passie voor muziek, koken en kunst ben ik vol passie op zoek naar antwoorden in het leven. Het onverklaarbare boeit mij enorm, en dat deel ik in mijn zoektocht als redactielid van De Spirituele Wereld. Reeds 15 jaar werk ik met de Tarot kaarten en ben ik gepassioneerd in oude orakels zoals de Noorse Runen, I Tjing, Ogham, ... Reeds 9 jaar doe ik ook foto reading en werk ik met de Gene Zijde.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button