Spirituele Boeken

Beste gezondheid, waar ben je?

Suggesties voor een goed leven

Auteur: Gerda Coeman

Heb je vage klachten of pijn? Ben je niet in je element? Je wil graag weer leven zoals vroeger, gezond zijn en energie hebben voor leuke dingen.

Wanneer je voelt dat iets niet klopt, kan je een pijnstiller nemen. Zo leg je het protest van je lichaam stil. Je hebt dan wel een tijdelijke oplossing en verlichting, maar de oorzaak van je gezondheidsklachten is niet weg. Te veel stress is er één in de lange rij. 

Als je je goed voelt, heb je veel ‘problemen’ of zaken die je bezighouden. Als je niet gezond bent, heb je maar één issue of echte vraag: hoe word ik weer beter? Misschien ben je al een tijd op zoek en heb je al veel geprobeerd. Soms krijg je tegenstrijdige adviezen. Je weet nog één ding: je verlangt naar een beter leven. Met een goede gezondheid komt de rest ‘vanzelf’. Je wacht wellicht liever tot je je beter voelt om leuker werk te vinden. Je wil die gedroomde cursus volgen? Familie en vrienden ontmoeten (als dat al mag) of in je eentje een zomerwandeling maken aan de Noordzee? Om echt te genieten moet je goed in je vel zitten.

Gezondheidscrisis

De Coronacrisis met alle berichtgeving erover maakt veel mensen zenuwachtig en bang. Ze slapen minder goed; overdag zijn ze meer gespannen. Langdurige stress veroorzaakt niet alleen gezondheidsklachten, ze verergert ook problemen die je al zou hebben.

‘Blootstelling aan langdurige, stresserende leefomstandigheden is een van de onderliggende oorzaken van de huidige gezondheidscrisis. Het grootste gevaar van het coronavirus is de angst’. 

Jos Vranckx in Knack, 19/2/2020

Verder zegt hij: ‘uit onderzoek blijkt telkens weer dat voor immuniteit van de mensen verbondenheid met de natuur van groot belang is. Het omgekeerde – een gebrek aan vrije natuur – kan dus de natuurlijke weerstand tegen virussen en bacteriën aantasten.’ De media staart zich blind op de boosdoener van Covid-19, het virus zelf. Er zijn echter onderliggende factoren, waar amper iets aan gedaan wordt. ‘Ecologische aspecten zoals luchtvervuiling, problemen met voedselveiligheid, antibioticaresistentie…’.

Een oplossing?

Iedereen rekent nu op een vaccin. 

‘De kans is groot dat er in de loop van volgend jaar een vaccin tegen het coronavirus ter beschikking komt. Wellicht zullen er in de eerste maanden onvoldoende vaccins zijn om de hele Belgische bevolking te vaccineren. Daarom is het aangewezen dat bepaalde risicogroepen voorrang krijgen.’

Els Vermeire in EOS Wetenschap, 16/07/2020

Ondertussen werd het ontwikkeld, maar zal het vaccin sowieso een oplossing bieden?

Een andere kijk

Duizenden jaren geleden wees Ayurveda al op de risico’s van mensen die dicht bij elkaar wonen. Deze ‘kennis van het leven’ is een natuurgeneeskunde diedokters in India nog altijd toepassen. Ze kennen de oorzaken van een zwakke immuniteit en alle andere gezondheidsklachten. Ze kennen ook de zes stadia van ziekte. Zo kunnen ze klachten duiden die onze Westerse moderne geneeskunde niet (h)erkent omdat ze ‘nog niet erg genoeg zijn‘. Ons systeem kan een ziekte pas onderscheiden als die gevorderd is, en wel vanaf het 4e of 5e stadium.Je ben niet echt ziek, maar je bent toch niet in je element? Er is een verklaring voor en je kan er zelf heel wat aan doen!

Een verminderde immuniteit, slecht slapen, vage of duidelijke angsten… Als je de oorzaken ervan kent, kan je die aanpakken. Met een optimale immuniteit hebben allicht veel minder mensen een vaccin nodig. Pak je de achterliggende redenen van de crisis aan, dan zal je die op een dieper niveau overwinnen. Of het nu om de coronacrisis gaat of om je eigen gezondheidsperikelen.

‘Ayurveda richt zich eerder op de patiënt dan op het virus. Liggen er spijkers op de grond, dan ben je beter met goede schoenen dan dat je de hele vloer moet bedekken met een dik tapijt’.

JV Hebbar (auteur, Ayurvedische dokter)

Bescherming kan je in dit geval krijgen van planten die je immuniteit boosten. Hij noemt onder meer guduchi (tinosporacordifolia), amla, ashwagandha, tulsi, neem, kurkuma en andere specerijen voor in de keuken.

In het magazine BIO-info van april 2020 staat ook: ‘Zorg ervoor dat je afweervermogen optimaal is. Vermijd geraffineerde voeding zoals witte suiker, bewerkte vleeswaren, junk food, kunstmatige zoetstoffen, industriële oliën/ vetten en margarines. Vitamine C zorgt voor actieve cellen en sterke bindweefsels. Zink en selenium zijn onmisbaar voor de immuniteit’. Hij noemt ook planten voor preventie.

Gezondheidsklachten

Een ontredderd immuunsysteem maakt je niet alleen vatbaar voor virussen en bacteriën. Het kan je ook chronisch vermoeid maken.

Zowel bij CVS als bij fibromyalgie is dat het geval. De energiefabriekjes van je cellen werken niet meer zoals het hoort. Je blijft moe ondanks slapen, je hebt pijn en komt inspanningen moeilijk te boven. Je zou van minder ongelukkig worden. Wat kan je doen en laten?

Energie krijg je dankzij een goede vertering. Ayurveda en orthomoleculaire kennis geven je alle teugels in handen om die te verbeteren. Zo vermijd je toxines en ontsteking. Een goed begin om het leger van je immuniteit te versterken en er orde in te brengen. Bij CVS ligt dit overhoop. Het raakt compleet overwerkt wanneer het niet alleen indringers, maar ook bergen afval moet tegenhouden. Help het door zijn strijdperk te verkleinen. Door zelf minder te strijden tegen je situatie: ze vraagt om verandering, welke is dat voor jou? Is een lekkende darm uitgesloten? Hoe is het met je maag gesteld? Ze heeft misschien geleden onder stress.

Hippocrates is bekend om zijn uitspraak: ‘Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’.

Heb je een cholesterolprobleem?

Statines – massaal voorgeschreven tegen cholesterol, vergroten eigenlijk het echte gevaar daarvan, namelijk aderverkalking. Ze verhogen zelfs de bloeddruk, nog een risicofactor voor het hart. Hun bijwerkingen wil je wel missen: minder spierkracht, minder libido, hartzwakte, neiging tot depressie, minder concentratie, meer kans op insulineresistentie en op aderverkalking.

‘Een hoog cholesterol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Maar ook andere factoren spelen mee, zoals overgewicht, een hoge bloeddruk en roken. Met een gezonde leefstijl verlaag je je cholesterol en pak je al deze factoren tegelijk aan. Afvallen bij overgewicht: vooral buikvet verhoogt het cholesterolgehalte. Voldoende bewegen: minimaal 2,5 uur per week. Stoppen met roken’.           

Op de website van hartstichting Nederland.

Uit de praktijk

Gezondheidsklachten verbeteren dankzij de juiste voeding. Dokter Jean Seignalet uit Frankrijk was daar een voorbeeld van. Hij genas 80 tot 85% van zijn patiënten met aangepaste voeding en natuurlijke remedies.In zijn boek ‘L’alimentationou la troisième médecine’ vertelt hij over hun klachten en zijn aanpak.

Op tachtig mensen met fibromyalgie in zijn praktijk had hij de volgende resultaten. 58 successen, alle tekenen van fibromyalgie volledig verdwenen; Bij 10 was er een duidelijke verbetering, bij 4 een gedeeltelijke en 8 bleven zonder succes. Verandering van voeding gaf dus verbetering bij 90% van de patiënten. Terwijl er geen efficiënte geneesmiddelen voor zijn. Hij spreekt niet van genezing – omdat de bedreiging blijft- maar van verlossing. Wanneer patiënten zich hielden aan de voedingsvoorschriften, bleven ze gezond.

De basis van zijn ‘régime hypotoxique’ is in grote lijnen: geen dierlijke melk en afgeleiden ervan (zuivel dus); geen gemuteerde granen zoals tarwe en mais; geen geraffineerde oliën; vooral biologische voeding om toxines te vermijden. Hij sloot ook voedingswaren uit, bereid op een temperatuur boven de 110°C.

Zijn dieet is in de eerste plaats bedoeld om toxines te vermijden en het lichaam dus niet te schaden. Zowel Ayurveda als orthomoleculaire kennis bieden echter nog veel meer nuances en plannen op maat.

Niet schaden

Dit eerste principe van onze Westerse geneeskunde staat ook in de eed van Hippocrates voor dokters.

Medicinale planten hebben geen schadelijke neveneffecten. Het klopt, voor de selectie van planten kan je best wat kennis en achtergrondinformatie gebruiken. Kwalitatieve natuurlijke remedies die te koop zijn in de winkel, houden echter geen risico’s in. Ze blijven niet op je maag of je lever liggen. Ze hebben geen nefaste bijwerkingen.

Zure oprispingen krijg je van te veel of te weinig maagzuur. Wie weet het? Maagzuurremmers zullen de klacht alleen maar verergeren in het tweede geval. Een vrucht als amla- ook ‘de verpleegster’ genoemd in Ayurveda- weet het wel en zorgt voor wat nodig is: meer of minder maagzuur.    

De oorzaak aanpakken

Je maakt kennis met mogelijke oorzaken van gezondheidsklachten, voor een duurzame oplossing. Je kan het probleem bij de wortel nemen. Als het alarmlampje van de olie in je wagen brandt, kan je het kapot slaan of naar de garage gaan voor een onderhoud. Je kan kiezen. Louter symptomen onderdrukken of je evenwicht herstellen. Klachten vragen om verandering. Iets van voeding, je manier van leven? Een intern of extern conflict oplossen? Sommige gewoonten passen misschien niet (meer).

Tussen gezond en ziek zijn ligt een brede grijze zone, van wit tot zwart. Volgens Ayurveda zijn er zes stadia: van lichte of vage klachten tot gevorderde ziekten. Ons unieke evenwicht raakt geleidelijk steeds verder zoek. Inzicht hierin helpt je terug te keren naar de bron en weer gezond te worden.                                                                     

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Fysiek en geestelijk evenwicht zijn niet te scheiden. Ayurveda vertelt ons ook hoe mentale stoornissen ontstaan. En wat je er kan aan doen. Ayurveda behandelt body en mind samen! Ze weet welke invloed stress heeft op onze vertering – en dus op onze gezondheid. Hoe kan je op tijd ontspannen ende draaglast niet groter laten worden dan de kracht? Niet alleen voeding moeten we verteren, wat we meemaken ook. Een emotionele schok, een trauma…

‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’: gepaste sport is goed voor je mentale gezondheid. Oorspronkelijk komt de zin van een Romeinse dichter; een mens moet volgens hem bidden voor beide. Tezelfdertijd kunnen we meer doen dan dat.

Ben je niet meer in je element en weet je geen raad?
Ayurveda geeft inzicht in je unieke evenwicht en hoe je dat kan terugvinden. Pak de oorzaak van je gezondheidsklachten aan: er zijn veel dingen die je in handen hebt. Gebruik de suggesties voor een goed leven.

Gerda Coeman

Ze is Ayurveda-therapeut en orthomoleculair coach. Haar praktijk in Elsene (Brussel) heet eki-libre omdat ze ervan overtuigd is dat gezondheid te vinden is in een nieuw evenwicht. Haar doel is mensen op weg te helpen naar een goed leven – met een betere gezondheid dankzij natuurlijke middelen (voeding, planten en leefstijl). Ze volgde de school van Ayurveda in Gent en reisde meermaals naar India om zich onder te dompelen in centra die deze geneeskunde toepassen. Haar vorige boek was Natuurgeheimen, voor een goede gezondheid.

Beste gezondheid, waar ben je?

Taal: Nederlands
Bindwijze: Paperback
Druk: 1
Verschijningsdatum: oktober 2020
Aantal pagina’s: 165 pagina’s
Uitgeverij: Adviso Company
EAN: 9789464075397
Prijs: € 19,50

Informatie

+32 (0) 2 372 34 23
gerda.coeman@gmail.com
www.eki-libre.be

Bron
Bron: Eki-libre - Adviso Company BV

Hans Van Dyck

Hans is uitgever van De Spirituele Wereld maar ook is hij spiritueel mentor. Hij kijkt waar jij je nu bevind op je levenspad en geeft je inzichten, leert je werken met manifestatie en geeft tevens healingen. Wil je een gesprek of gewoon een luisterend oor? Hierin zal Hans je ondersteunen waar nodig is. Mocht hij niet bezig zijn met dit alles, dan kan je hem zeker vinden in de Efteling, in het zwembad, bij een musical of in de natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button