De Spirituele Keuken

Pan de Muerto

Het Mexicaans Pan de Muerto “brood van de doden”.

Pan de Muerto, een heerlijk brood dat niemand kan weerstaan. Dit brood is niet te missen element tijdens het feest van de doden als offer op het doden altaar. Ook chocolade, tamales en vele andere traditionele gerechten mogen niet ontbreken. Pan de Muerto wordt door Mexicaanse bakkers en supermarkten verkocht vanaf midden oktober.

Tijdens de “Dias de los Muertos” (Dag van de Doden: vakantieperiode van 31 oktober – 2 november) eren de Mexicanen hun overleden dierbare. Ze laten offers achter op hun graf of op een altaar dat ze in hun huis opgesteld hebben staan. Deze traditie ontstond oorspronkelijk in het centrale en zuidelijke deel van het land. Toch vieren alle families, over heel Mexico, dit feest gedurende hun vakantie. Op het altaar thuis of op het graf worden dingen geofferd waarvan de overleden persoon genoot toen hij nog leefde. Naast hun favoriete eten en drinken wordt er ook een Pan de Muerto brood als offer aangeboden. Meer over dit onderwerp kan je vinden in De Spirituele Wereld, Editie 8: Winter 2019.

Ingrediënten

Dit traditioneel zoete brood lijkt sterk op een brioche brood met een extra toets van sinaasappelzeste en oranjebloesemwater. Heb je een broodmachine dan kan je het programma briochedeeg hier prima voor gebruiken. Je hoeft dan enkel nog de sinaasappelzeste en het oranjebloesemwater toe te voegen.

 • 400 gram harde bloem
 • 1 ¼ gram droge gist
 • 4 eetlepels suiker
 • 1 eetlepels zout
 • 50 gram ongezouten boter in blokjes gesneden
 • 2 eieren geklopt (100 gram)
 • 1 ei losgeklopt
 • 180 milliliter halfvolle melk
 • 1 eetlepel sinaasappelzeste
 • 1 theelepel oranjebloesemwater

Met broodmachine

 • 400 gram briochedeeg mix voor broodmachines volg het recept op de verpakking.
 • 1 eetlepel sinaasappelzeste
 • 1 theelepel oranjebloesemwater

Om te garneren

 • Fijne suiker
 • Sinaasappelsap ingekookt met suiker

Bereiding

 • Verwarm de melk samen met de boter in een pan tot alles gesmolten is. Haal de pan van het vuur en voeg het water toe.
 • Meng 100 gram bloem samen met de gist in een kom, voeg het zout en suiker toe. Doe hier het mengsel van melk, boter en water bij. Voeg vervolgens de zeste en oranjebloesemwater erbij. Beetje bij beetje voeg je de rest van de bloem erbij en kneed tot je een glad deeg bekomt dat niet meer kleeft.
 • Laat het deeg voor de eerste keer rijzen in een ingevette kom. Dek de kom af met een vochtig theedoek. Laat voor 1 tot 2 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
 • Eens voldoende gerezen verdeel het deeg in 1/3de en 2/3de. Van het grootste deel maak je een bol. Het kleinste deel verdeel je opnieuw in 3 gelijke delen. Van 1 deel maak je een klein bolletje. Van de overige 2 maak je lange strengen, die gaan straks over het brood. Laat alles opnieuw rusten tot het opnieuw van is verdubbeld in volume.
 • Stel het brood samen: bestrijk de grote bol met losgeklopt ei en leg de lange strengen kruiselings hierover. Leg nu het kleine bolletje hier bovenop en bestrijk deze met het ei.
 • Afbakken op 175 tot 180 graden gedurende 25 minuten. Controleer regelmatig de oven.
 • Verwarm ondertussen het sinaasappelsap met suiker in een pan. Voeg nog een beetje zeste toe om de smaak te versterken. Kook deze in tot je een siroop bekomt.
 • Laat het brood afkoelen en bestrijk met de siroop en bestrooi met suiker.

Tim Van den Heuvel

Tim heeft en zeer oude ziel. Zijn kennis over edelstenen, wicca, voodoo en hoodoo, kruiden, aroma's, het Egyptische Rijk, ... eigenlijk alles rond magie is gewoon bijzonder. Tim gebruikt zelf ook de Tarot kaarten.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button