Lichaam en Geest

Waarom mediteren je wereld mooier maakt

Dat meditatie enkel positieve effecten heeft op je leven dat is ondertussen ruimschoots bewezen. We geven je nog even 10 redenen om jezelf af te vragen waarom je nog niet begonnen bent?!

 • Zelfinzicht
  • Omdat we de tijd nemen om in gesprek te gaan met onszelf leren we onszelf dus ook beter kennen. Misschien gaan je wel dingen opvallen waar je voordien niet zo veel aandacht aan besteedde. De vrije ruimte die we creëren in ons hoofd, door niet altijd op zoek te zijn naar afleiding, kan benut worden voor onderliggende emoties en gedachten om rustig naar boven te komen. Je kan het je voorstellen als een bos waar je als vogel over vliegt. De toppen van de bomen die je opmerkt zijn je dagelijkse bezigheden. Wanneer je deze kruinen weg zou nemen zou je de boomstammen merken, de zaken die je kruin rechthouden. Maar ook de bodembedekkers en struiken in je bos. De absolute fundering van je hele georganiseerde leven.
 • Nieuwe ideeën
  • Bij het opborrelen van oude inzichten en ideeën kunnen er ook nieuwe connecties gelegd worden. Herontdekkingen van een verleden gekoppeld aan nieuwe indrukken leiden tot concrete nieuwe actieplannen om je leven een nieuwe richting te geven. Door het loslaten van alles wat moet en over te stappen naar een modus van acceptatie krijgen de gekste ideeën de vrije loop. En alle grootse dingen zijn ooit ontstaan uit een gek idee.
 • Verwerking (je dag, gebeurtenissen)
  • Ik hou er van om ons brein te vergelijken met een computer. In onze computer vinden we ook een lange termijn- en kortetermijngeheugen terug. Het kortetermijngeheugen is ons werkgeheugen en slaagt al onze indrukken en gedachten op. Deze worden ’s nachts opgekuist en of weggegooid of overgedragen naar het langetermijngeheugen. We kunnen deze taak ook zelf in handen nemen gedurende de dag zonder dat we er een dutje voor hoeven te doen. En dat gaat via meditatie. Door de tijd te nemen om onze gedachten te sorteren en te aanvaarden kuisen we ons werkgeheugen op en stimuleren we de verwerking van indrukken uit ons dagelijks leven.
 • Angstbeheersing
  • Onze gedachten werken volgens een vrij simpel impulssysteem. Het actie-reactie vermogen herkennen we in onszelf en vele andere dieren rondom ons. Al zijn wij als mens gezegend met een extra kwab in ons brein dat er voor zorgt dat we abstract kunnen redeneren. Concreet wil dit zeggen dat wanneer er een actie is we ons kunnen inbeelden welke uitkomst een bepaalde reactie zou geven. Jammer genoeg in geval van angst en angstaanvallen vallen we terug in ons shortcut systeem en verliezen we het redenerend vermogen. Tijdens onze meditatie gaan we onszelf hier op trainen door aan oordeelloze acceptatie te doen. We verbeteren ons brein in het vermogen om een waarneming te doen en niet direct in reactiemodus te gaan maar in een waarnemingsmodus te blijven. Deze vaardigheid zal na enige tijd ook doorsijpelen in ons dagdagelijks leven.
 • Zelfgenezing
  • Uit onderzoek blijkt dat regelmatige meditatie ons immuunsysteem versterkt. De verschillende reacties die het geeft op neurologisch niveau zorgen er voor dat ons lichaam in onderhoudsmodus kan gaan en de rommel kan beginnen opruimen die nog aanwezig is. Door dit onderhoud regelmatig uit te voeren geven we ons lichaam een beter weerstand tegen indringende ziektekiemen. Er zijn zelfs onderzoeken die uitwijzen dat we door gerichte meditatie ook aan gerichte genezing kunnen doen. Dan spreken we over een mind-over-body therapie welke al problemen opgelost heeft waar onze moderne geneeskunde nog geen behandeling tegen heeft.
 • Focus verbetering
  • Door onszelf niet toe te laten om af te dwalen met onze gedachten leren we onze opmerkzaamheid scherp stellen. Dit zal je ten goede komen wanneer je volgende keer tijdens een opdracht afgeleid wordt en jezelf terug moet roepen.
 • Emotie controle
  • Net zoals bij de angstcontrole werkt het verbeteren van het moment tussen actie en reactie om onze emotionele status te beschermen. Wanneer we in ons dagelijks leven geconfronteerd worden met emotionele zaken zal je jezelf getraind hebben om jezelf niet mee te laten slepen. Je zal dus evenwichtiger en daadkrachtiger op kunnen treden.
 • Geaard leven
  • Door deze meer beheerste manier van leven zal je merken dat je minder snel uit je lood geslagen wordt. Je gaat enkel nog de strijd aangaan op de moment dat je er zelf voor kiest. Mensen die proberen om je uit je evenwicht te krijgen hebben minder invloed en slagen er niet meer in om je te beïnvloeden. Choose your own battles!
 • Voorkom depressie
  • Jezelf tijdig het moment gunnen om in gesprek met jezelf te gaan geeft je de opportuniteit om op tijd zaken op te merken. Vlakken in je leven waar het minder goed gaat dan je zou willen of gedachten die je constant bezighouden. Door de ruimte te creëren om ze te zien maak je ook plaats om er mee aan de slag te gaan. Je grijpt tijdig in en bent zo in staat om escalatie te voorkomen. Door jezelf altijd terug naar het nu te roepen tijdens je meditatie zal je geest ook minder de neiging hebben om in het verleden of in de toekomst te gaan leven. Wat je piekerniveau niet anders dan positief kan beïnvloeden.
 • Beter slaapkwaliteit
  • Ten slotte zal de gevonden rust, zowel in je lichaam als geest, er voor zorgen dat je geniet van een betere slaapkwaliteit. Piekergedachten houden je niet langer wakker, je brein is niet eindeloos bezig met indrukken opruimen en je hebt voldoende vertrouwen in jezelf om te genieten van een heerlijk recuperatiemoment.

Meditatie maakt van jou geen supermens en is geen miraculeuze genezing. Het helpt je wel om alle bronnen die je bezit optimaal te benutten en een meer eigen leven te leiden gevuld met voldane gevoelens!

Informatie

regilio.vandenbril@despirituelewereld.be

Bron
Foto: Brenkee, Pixabay

Regilio Van den Bril

Regilio is een extraverte introvert die zich dagelijks inzet om mee te bouwen aan een betere morgen. Hij verzamelde reeds verschillende diploma’s en getuigschriften binnen de menselijke ontwikkeling en is er van overtuigd het beste uit iedereen te halen! In zijn vrije tijd ontspant hij graag met een goed boek, een gezellige babbel of helemaal niets doen. Want dat volle hoofd op tijd rust gunnen is belangrijk weet hij. Een magisch antwoordenboek of probleem oplosser is Regilio zeker niet, wel one of us met een groot hart en een hoofd vol kennis en ervaringen om met je te delen!

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button