Spirituele Boeken

Recensie: Het jaar waarin ik spiritueel probeerde te leven

Recensie door Ann De Smedt.

Auteur: Anne Bokma
Titel boek: Het jaar waarin ik spiritueel probeerde te leven
Ondertitel: Van ademwerk tot zangtherapie
Recensie: Ann De Smedt
Inhoud: Het jaar waarin ik spiritueel probeerde te leven


De schrijfster Anne Bokma is een Canadese met Nederlandse roots en tevens ook een journaliste.

Met veel humor schrijft ze in dit boek hoe ze elke maand een jaar lang spiritueel probeerde te leven. Ze probeert inderdaad 12 verschillende zaken gaande van meditatie, yoga, een weekend alleen in een boomhut zonder moderne faciliteiten, zingen, hergeboorte, eten van bepaalde middelen, en dergelijke.

In het boek wordt ook duidelijk dat bepaalde religies nadenken ontmoedigd wordt. Hersenspoeling en emotionele mishandeling worden vaak geassocieerd met sektarische bewegingen. Maar net zoals in strenge geloofsgemeenschappen is er machtsmisbruik en hersenspoeling. Religie bepaalt wie je bent, het bepaalt je relaties, je doelen in het leven, je wereldbeeld, je toekomstbeeld, je beeld van het hiernamaals.

Hoe moeilijk het ook is om aan zo een gesloten gemeenschappen te ontsnappen, er zijn genoeg mensen die het lukt, die weglopen uit kerkenwaar autoriteit op een verkeerde manier wordt uitgeoefend. Sommige mensen verlaten de kerk omdat ze de dogma’s niet met hun eigen leven kunnen verenigen. Anderen zetten vraagtekens bij het hele idee van een georganiseerde religie in de eenentwintigste eeuw.

Maar velen die een religie vaarwelzeggen, willen wel spiritueel gaan leven. De meerderheid blijft geloven in een soort van God en voelt een diepe connectie met de aarde en de natuur. Groei moet van binnenuit komen. Niemand kan je onderwijzen, niemand kan je spiritueel maken. Er is geen andere leraar dan je eigen ziel. Ook in het spirituele leven zijn er verschillende praktijken, die soms erover gaan en bedenkingen opwerpen.

Spiritualiteit moet vooral van binnenuit komen, je moet jezelf en anderen meer aandacht en oprechtheid tonen en vooral dankbaar zijn voor hetgeen je hebt in je leven en dit is niet het materiële! Voor iedereen is dit verschillend, voor mij zijn de mensen om me heen die me dierbaar zijn, de grootste schat van mijn leven!

Het jaar waarin ik spiritueel probeerde te leven

Van ademwerk tot zangtherapie

Auteur: Anne Bokma
Uitgever: Ten Have
EAN: 9789025909253
Taal: Nederlands
Bindwijze: Paperback
Druk: 1
Verschijningsdatum: september 2021
Aantal pagina’s: 304 pagina’s

Ann De Smedt

Ik ben Ann De Smedt, de buurvrouw en wandelbuddy van uitgever Hansje. Samen met mijn man Peter heb ik 3 prachtige kinderen, 2 kleinkinderen, een kat en 2 kippen. Ook hebben we momenteel 2 pleegkinderen in ons gezin. Ik lees graag, zit in het bestuur van de basketbal, geniet graag van een wijntje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button