Lichaam en Geest

Omgaan met teleurstellingen

Als er één voorspelbaar iets is in het leven, dan is het wel dat je op één of andere manier teleurgesteld zult worden. Je kan het al vroeg genoeg meemaken; je ouders doen het niet goed, je leraars zijn verschrikkelijke mensen, je vrienden draaien zich opeens de rug om, …  Maar het kan ook in je volwassen leven gebeuren; iemand die om je geeft, verraad je, je verliest je baan, het huwelijk mislukt, … 

Zoals een beroemde Engelse dichter ooit zei:
“Blessed is he who expects nothing for he shall never be disappointed.”
of
“Gezegend is hij die niets verwacht, want hij zal nooit teleurgesteld worden.”

Om je weg te vinden door de teleurstellingen, is het makkelijk om geen verwachtingen te hebben. Dit is best moeilijk in een wereld die veel van je verwacht. Als ouders hun kinderen vandaag voorbereiden dat ze kunnen leren, lezen en schrijven verwachten ze dat je zeer succesvol zal zijn. Ook dat je de ‘juiste’ zal tegenkomen en je lang en gelukkig gaat settelen. Dat je altijd beloond wordt door het harde werk dat je doet. Kinderen leren van bij het begin de sprookjes, en kunnen soms trauma’s en problemen krijgen, want als held en heldin leef je nog lang en gelukkig.

Als jij geleerd hebt om altijd het beste te verwachten, en je wordt dan in de steek gelaten, dan zal jij dit niet snappen. Dan kan je een neergelaten gevoel en een teleurstelling krijgen als fysiologische reactie in de hersenen. Wanneer je neigt naar een depressie, als jij het moeilijker vindt om op te staan en jezelf op te peppen en opnieuw te beginnen, dan kan het zijn dat je hersenen je dit fysiek verhinderen.

Kiezen om in een teleurstelling te blijven is geen goede keuze.  De gebeurtenis is voorbij, het is verleden tijd.  Je kan het niet beïnvloeden en niet veranderen. Je kan er over nadenken en zoals vele dingen herhalen die je had moeten doen, zeggen, … als de omstandigheden anders waren. De realiteit is echter als je dit leest, het waarschijnlijk is dat de teleurstelling in je achteruitkijkspiegel zit.

Er zijn dingen die je kan doen om jezelf los te maken van deze teleurstellingen van iets in het verleden. Bereid je voor op eventuele teleurstellingen die in de toekomst waarschijnlijk zullen voorkomen. Hoe kan jij uit deze teleurstellingen komen in meer vrede en geluk?

Accepteer eerst dat iedereen ooit teleurgesteld is, het gebeurde ook jou. Het is nuttig om te beginnen met de situatie te bekijken. Niemand krijgt dit leven zonder een teleurstelling gehad te hebben, sommige al groter dan anderen maar iedereen ervaart het. Weet dat je altijd in goed gezelschap bent en accepteer dat je ZIJN in perfecte normale staat is.

In plaats van in je teleurstelling te blijven zitten, begin je opnieuw met eerst te erkennen dat je echt in goed gezelschap bent. Je gaat je opnieuw herkaderen en elke situatie nemen en er een meer objectief kader rond heen zetten. Het kan nuttig zijn om nu je teleurstelling op te schrijven in een dagboek bijvoorbeeld. Wees objectief en probeer je emoties te scheiden van wat er is gebeurd, dit is weer nuttig om persoonlijk wat meer kracht terug te krijgen.

Verander je gedachtenpraat.

In plaats van tegen je zelf te praten dat dit heel erg is, of het ergste wat had kunnen gebeuren, moet je krachtig spreken van ‘Ja, dit is gebeurd en nu ga ik zien wat ik eraan kan doen’ OF ‘Teleurstelling overkomt iedereen, maar moet het mij nu tegenhouden in mijn kunnen’ OF ‘Ik ben teleurgesteld maar wie zegt hoe ik mij moet gedragen? Ik kan NU iets anders doen als ik ervoor kies.’  Telkens wanneer je jezelf tegen jezelf hoort zeggen ‘Dit is het einde van de wereld’ of ‘Ik kan niet doorgaan’ of ‘Ik ben een vreselijk persoon met altijd pech’, laat deze woorden een trigger zijn om juist iets positiefs te zeggen tegen jezelf.

Maak een plan.

Zorgen dat je een manier hebt voor als je gedwarsboomd en vastzit, is vrij belangrijk. Maak zeker geen grote plannen zoals “ik ga verhuizen naar het buitenland en een nieuw leven beginnen” tenzij je de wil en de middelen hebt om het te doen. Begin liever met iets klein, stel een doel dat je kan bereiken en dat je er vol vertrouwen naar toe kan gaan. Enige vorm van vervulling kan ervoor zorgen dat er een boodschap naar je geest en je emoties gaat, dus ga je gang en doe het!

Het leven gaat je testen en mogelijk nog meer teleurstellen als je weggaat van de meest recente teleurstelling.  Dus blijf oefenen en deze stappen uitvoeren. Vergeet niet dat dit is voor kleine en grote teleurstellingen van het leven en niet voor een echt grote teleurstelling. Als je echt een probleem ervaart, zoek dan zeker professionele hulp.

Hansje.be

Hans Van Dyck is uitgever van dit magazine maar is ook spirituele mentor. Hij geeft mensen inzichten met de kaarten, schenkt een luisterend oor en gaat zelfs een dag op stap met je om uit te waaien. Meer informatie via www.hansje.be zijn praktijk is gelegen in Broechem.

Hans Van Dyck

Hans is uitgever van De Spirituele Wereld maar ook is hij spiritueel mentor. Hij kijkt waar jij je nu bevind op je levenspad en geeft je inzichten, leert je werken met manifestatie en geeft tevens healingen. Wil je een gesprek of gewoon een luisterend oor? Hierin zal Hans je ondersteunen waar nodig is. Mocht hij niet bezig zijn met dit alles, dan kan je hem zeker vinden in de Efteling, in het zwembad, bij een musical of in de natuur.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button