Spirituele Boeken

Tusk

Auteur: Koen Van der Cruyssen

Tusk gaat over een tv-programma, dat zich afspeelt op een plek waar alle opnames gebeuren door vast opgestelde camera’s. Het doet een beetje denken aan de tv-uitzendingen van Big Brother, destijds. Het verschil is dat er elke week een nieuwe aflevering is met telkens twee nieuwe genodigden. Zij zijn, samen met de moderator, 72 uur lang op elkaar aangewezen.

Het interessante is dat die plek zich in een safarikamp situeert, midden in de Afrikaanse savanne. Als één van de beide genodigden het liever wil aftrappen, dan kan die geen kant op.

Aangezien de genodigden steeds zodanig uitgekozen worden dat het wellicht niet zal boteren, dan is het duidelijk dat er vaak vuurwerk mag verwacht worden. Het programma is dan ook hét kijkcijferkanon van de laatste jaren.

Het verhaal spitst zich toe op één enkele aflevering, waarin een actrice en een zakenman hun opwachting maken …

In het verhaal Tusk maken we kennis met Sil, een zelfbewuste actrice die een schriftje bijhoudt met mijmeringen en gedichten. Eén van haar gedichten is:

De zandloper

Mijn lichaam is een zandloper.
Boven is het hoofd.
Onder is het hart.
De hals biedt enkel doorgang bij vrede.
Als ik geen vrede heb
word ik onstabiel.
Boven zit het vast
en alles voelt zwaar.
Vind ik vrede
dan stroomt het zand
waardoor diepe vreugde
ontstaat in mijn hart.

www.tusk.today

Koen Van der Cruyssen

Ik ben met Tusk aan mijn derde roman toe, na De Zoo (2014) en Ik 2.0 (2018). Graag schrijven deed ik al langer, maar ik ben eigenlijk maar op een latere leeftijd op het idee gekomen om de uitdaging “een boek schrijven” aan te gaan.

Aangezien ik iemand ben die graag de wereld aanschouwt en analyseert, leek het me prima om die twee liefdes met elkaar te combineren: de liefde voor het denken en het analyseren, en de liefde voor het schrijven.

Net zoals in mijn twee vorige boeken voel ik aan dat ik de mijmeringen, de filosofie moet brengen via een verhaal. Ik wil geen documentaire schrijven, omdat ik dit bijna per definitie ga associëren met iets wat saai is. Ik denk dat het beter lukt om de lezer in vervoering te brengen via een verhaal, weliswaar een goed doordacht verhaal.

De verhaallijn groeit tijdens het schrijfproces. Een proces dat meestal tijdens mijn beroepswerkzaamheden plaatsvindt. Ik ben beroepshalve plantenverzorger, en de meeste ingevingen voor het boek krijg ik tijdens het werk. Ik hoor iets, ik zie iets, en plots is er een ingeving. Een wending in het verhaal, een goed geformuleerde slagzin, een filosofische mijmering. Het belandt dan allemaal in een notitieboekje, en stilaan krijgt het verhaal vorm. Aan Tusk (van de eerste ingevingen tot het binnenbrengen van het manuscript bij de uitgever) heb ik anderhalf jaar gewerkt.

Tusk

Pagina’s: 135
Verschijningsdatum: 12 april 2020
ISBN: 978-94-6365-217-9
Prijs: € 17,50
Uitgeverij: Uitgeverij Elikser

Bron
TuskUitgeverij Elikser

Hans Van Dyck

Hans is uitgever van De Spirituele Wereld maar ook is hij spiritueel mentor. Hij kijkt waar jij je nu bevind op je levenspad en geeft je inzichten, leert je werken met manifestatie en geeft tevens healingen. Wil je een gesprek of gewoon een luisterend oor? Hierin zal Hans je ondersteunen waar nodig is. Mocht hij niet bezig zijn met dit alles, dan kan je hem zeker vinden in de Efteling, in het zwembad, bij een musical of in de natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button