Spirituele Boeken

Maarten Stoffers – Hartvaardigheden

Boek Hartvaardigheden biedt sleutels voor gelukkiger leven
Een doorleefd en praktisch boek om meer vanuit je hart te leren leven

Deze maand verschijnt het boek Hartvaardigheden. Stap voor stap naar een gelukkiger leven, geschreven door Maarten Stoffers. Hij schreef dit boek vanuit de overtuiging dat iedereen kan leren meer vanuit z’n hart te leven. Hij noemt dit ‘hartvaardigheden’, omdat je er door bewustzijn en oefenen beter in kunt worden. Daardoor ligt de weg naar meer geluk voor iedereen open. Het is een doorleefd én een praktisch boek. Maarten Stoffers neemt je mee op een reis langs alle levensgebieden, en put daarvoor uitgebreid en eerlijk uit zijn eigen ervaringen en worstelingen.

Ook illustreert hij zijn betoog met voorbeelden van fictieve personen, met wie je al lezende een heuse band opbouwt. Het boek bevat maar liefst 70 oefeningen om beter te worden in de meer dan 100 hartvaardigheden die Maarten onderscheidt. Deze zijn te herleiden tot zes ‘kernhartvaardigheden’, drie paren eigenlijk: Geven – Ontvangen; Confronteren – Incasseren; Verantwoordelijkheid nemen – Loslaten.

‘Hartvaardigheden’

De term ‘hartvaardigheden’ bedacht Maarten in zijn werk als trainer en coach. Maar het idee van hartvaardigheden leeft al veel langer bij hem. In zijn puberteit kreeg hij een flinke portie incasseren voor zijn kiezen toen zijn vader na een langdurig ziekbed overleed. Maarten was 14. In zijn studie werktuigkunde overviel hem de vraag: waar ben ik eigenlijk mee bezig? Hij ging werken en reizen in Azië en ontdekte tijdens meditatieretraites dat accepteren, niet oordelen, mildheid dingen zijn die je stap voor stap kunt leren. Vanuit deze crisis ging hij eerst milieukunde sturen, en vervolgens maakte hij de stap van werktuigen naar mensen: hij werd trainer/coach. In trainingen over persoonlijke effectiviteit, samenwerking, leidinggeven viel hem op dat deelnemers steeds met een bepaalde soort oefeningen het meeste moeite hadden. Kennis, inzicht, een stappenplan maken of een slim trucje leren: oké. Maar als het spannend wordt, deinzen we vaak terug voor de stap die ons juist zou kunnen helpen. In plaats van slecht nieuws te vertellen, draaien we er omheen. In plaats van feedback te geven of te vragen, houden we onze mond. In plaats van onze nek uit te steken, houden we ons gedeisd. In plaats van sorry te zeggen, doen we of onze neus bloedt. Niet alleen in ons werk, maar ook in ons privéleven. Omdat hij zelf met vallen en opstaan heeft geleerd wat het oplevert om op die momenten niet terug te schrikken, maar vanuit je hart die stap wél te zetten, en je hartvaardigheden in te zetten, schreef Maarten dit boek.

Geluk kun je veroveren

De auteur wil je aanzetten tot zelfonderzoek, op weg naar meer geluk. Geluk omschrijft hij als de mate waarin je je doelen bereikt op een terrein dat voor jou van waarde is. Geluk is dus niet alleen maar een gevoel dat je overkomt, je kunt het naar je toe halen, stap voor stap veroveren, door je ervoor in te zetten. Niet voor niets begint Maarten zijn conclusie met de zin: “We willen allemaal gelukkig zijn en van het leven genieten, maar dat gaat niet vanzelf.” Het boek is opgebouwd als een verkenningstocht langs je leven. Het bevat heel veel oefeningen en hulpmiddelen om meer te genieten, makkelijker keuzes te maken, problemen op te lossen en overzicht te krijgen.

Maarten Stoffers

Maarten is trainer/coach, milieuadviseur en werktuigkundig ingenieur. Vanuit zijn betrokkenheid bij persoonlijk geluk, fijne relaties, rechtvaardige maatschappelijke verhoudingen en zorg voor onze planeet, schreef hij dit boek. Maarten woont in Leiden met zijn vrouw en twee zoons.

Praktische Informatie

Auteur: Maarten Stoffers
Uitgeverij: Uitgeverij Paris Books

ISBN: 978-94-9288-330-8

Hans Van Dyck

Hans is uitgever van De Spirituele Wereld maar ook is hij spiritueel mentor. Hij kijkt waar jij je nu bevind op je levenspad en geeft je inzichten, leert je werken met manifestatie en geeft tevens healingen. Wil je een gesprek of gewoon een luisterend oor? Hierin zal Hans je ondersteunen waar nodig is. Mocht hij niet bezig zijn met dit alles, dan kan je hem zeker vinden in de Efteling, in het zwembad, bij een musical of in de natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button