Lichaam en Geest

De vreugde van dankbaarheid “Gratitude”.

Wat is het geheim van de Engelse, vruchtbare, uitbundige, opgewonden, invloedrijke en buitengewone schrijver Gilbert Keith Chesterton? Wat was zijn geheim? Hij was opgetogen in het gewone en was verrast en onder de indruk van het bestaan ​​- van hemzelf en van al het andere. In een brief aan zijn verloofde schreef hij: “Ik denk niet dat er iemand is die er zo’n enorm behagen in schept om zichzelf te zijn als ik.” De verrassende nattigheid van water prikkelt en bedwelmt me: de vurigheid van vuur, de stugheid van staal , de onuitsprekelijke modderigheid van modder. “

Kort gezegd, Chesterton kende en beoefende wat velen van ons intuïtief voelen maar niet handelen – de kracht van dankbaarheid. Vijftig jaar geleden erkende Abraham Maslow, de vader van de humanistische psychologie, ook de kracht van dankbaarheid om de ziel op te laden: hij telde het vermogen om “steeds opnieuw, naïef en naïef, de basisgoederen van het leven te waarderen met ontzag, plezier, verwondering en zelfs extase, hoe oud deze ervaringen ook zijn geworden voor anderen ‘als een centraal geschenk van wat hij’ zelfactiverende individuen ‘noemde.

En toch zijn we tegenwoordig geneigd dankbaarheid te negeren als slechts een beleefde sociale conventie of een af ​​en toe een warm gevoel. Moderne psychologen moeten een groot deel van de schuld op zich nemen, vrees ik. We hebben te veel jaren besteed aan negatieve emoties, zoals depressie, angst en vijandigheid. Nu we eindelijk serieus aandacht besteden aan positieve toestanden – en solide gegevens verzamelen over hun diepgaand effect op mentaal, fysiek en spiritueel welzijn – is het tijd om uit te spreken dat het goed is om je goed te voelen.

Mijn collega’s en ik vinden die dankbaarheid, die we definiëren als een gevoeld gevoel van verwondering, dankbaarheid en waardering voor het leven, meer dan alleen een prettige emotie om te ervaren of een beleefd sentiment om uit te drukken. Het is, of kan op zijn minst een basisinstelling zijn, een die levens gelukkiger, gezonder, bevredigender en zelfs langer lijkt te maken.

Recent psychologisch onderzoek laat zien dat:
  • een persoon die dankbaarheid ervaart, wordt beschermd tegen de destructieve impulsen van afgunst en hebzucht;
  • de praktijk van dankbaarheid als spirituele discipline kan excessief materialisme en de daarmee gepaard gaande negatieve emoties van afgunst, wrok, teleurstelling en verbittering genezen;
  • dankbaarheid ondersteunt het welzijn door wrok, spijt en andere psychische toestanden die schadelijk zijn voor het geluk op lange termijn te verdrijven;
  • en dankbare mensen ervaren hogere niveaus van positieve emoties – geluk, vitaliteit, optimisme en hoop – en een grotere tevredenheid over het leven.

Dankbaar hart, gezond hart?

Dankbaarheid lijkt ook van invloed te zijn op de lichamelijke gezondheid. Rollin McCraty en zijn collega’s van het HeartMath Institute in Boulder Creek, Californië, hebben ontdekt dat het bewust ervaren van waardering de parasympathische activiteit verhoogt, een verandering waarvan gedacht wordt dat ze nuttig is bij het beheersen van stress en hypertensie. Onderzoek aan de Universiteit van Pittsburgh wees uit dat harttransplantatiepatiënten die dankbaarheid en waardering als onderdeel van hun religieus geloof beoefenden, zich een jaar na de operatie beter voelden en minder last hadden van voeding en medicijnen.

In de beroemde ‘non-studie’ analyseerden onderzoekers van de Universiteit van Kentucky de emotionele inhoud in autobiografieën van 180 rooms-katholieke nonnen op 22-jarige leeftijd. Zes decennia later, degenen die het meest waarschijnlijk nog in leven waren, waren degenen die de meest positieve emoties tot uitdrukking brachten (dankbaarheid, tevredenheid, hoop, …). Sterker nog, ze vonden bijna een verschil in levensduur van zeven jaar tussen de gelukkigste en de minst gelukkige nonnen.

Het is niet verrassend dat de grote spirituele tradities allemaal de waarde van dankbaarheid leren, en dankbaarheid op zijn beurt helpt iemand spiritueler te worden. Net zoals een dankbare persoon de positieve bijdragen van andere mensen aan iemands welzijn erkent, kunnen mensen met een dankbare instelling ook gericht zijn op erkenning van niet-menselijke krachten die kunnen bijdragen aan hun welzijn in een bredere, meer existentiële zin (geluk , kans, God, of een andere opvatting van het goddelijke).

Er blijven nieuwe gegevens binnenstromen, maar het lijkt erop dat het onderzoek van de 21e eeuw bevestigt wat de geweldige GK Chesterton in 1908 schreef: “De test van alle geluk is dankbaarheid Kinderen zijn dankbaar wanneer de kerstman kousen in de schorten steekt of snoepjes. Zou ik de Kerstman niet dankbaar kunnen zijn als hij mijn kousen cadeau doet met twee wonderbaarlijke benen? ‘

Volgens Chesterton ontbreekt het nooit aan kansen om gelukkig te zijn,
want om elke hoek staat een ander geschenk klaar om ons te verrassen.

Probeer dan dit:

De kunst van het tellen van uw zegeningen beoefenen: uw dagelijkse dankbaarheidjournaal

In een onderzoek aan de Universiteit van Californië, hebben ze het effect van het regelmatig tellen van je zegeningen onderzocht. Ze hebben The Joy of Thanks drie groepen gerekruteerd. Eén hield berichten bij van dankbaarheid. De tweede nam dagelijks gedoe op. De derde schreef neutrale gebeurtenissen op. We ontdekten dat de kuise, minder fysieke symptomen meldden, zich beter voelden in hun leven als geheel, en optimistischer waren over de aankomende week dan de andere groepen. Ze rapporteerden ook vaker iemand te helpen met een persoonlijk probleem of een andere emotionele steun te bieden.

Een tweede studie toonde aan dat de dankbaarheid groep hogere niveaus van alertheid en energie genoot dan de anderen. Wil je het proberen? Dit zijn de instructies die we de dankbaarheidsgroepen hebben gegeven: “Er zijn veel dingen in ons leven, groot en klein, waar we dankbaar voor kunnen zijn. Denk terug aan de afgelopen week en noteer tot vijf dingen in je leven dat je bent dankbaar of dankbaar voor. ” (We ontdekten dat diegenen die dagelijks in hun dankdagschriften schreven meer voordelen hadden dan degenen die wekelijks hebben geschreven.) Deelnemers waren dankbaar voor: “vanmorgen wakker worden”, “de vrijgevigheid van vrienden”, “tot God voor het geven van mijn vastberadenheid” , “” voor geweldige ouders, “” voor de Here voor slechts een andere dag “en” voor de Rolling Stones. ” God zegene rock and roll!

Hansje.be

Hans Van Dyck is uitgever van dit magazine maar is ook spirituele mentor.

Hij geeft mensen inzichten met de kaarten, schenkt een luisterend oor en gaat zelfs een dag op stap met je om uit te waaien. Meer informatie via www.hansje.be zijn praktijk is gelegen in Broechem.

Hans Van Dyck

Hans is uitgever van De Spirituele Wereld maar ook is hij spiritueel mentor. Hij kijkt waar jij je nu bevind op je levenspad en geeft je inzichten, leert je werken met manifestatie en geeft tevens healingen. Wil je een gesprek of gewoon een luisterend oor? Hierin zal Hans je ondersteunen waar nodig is. Mocht hij niet bezig zijn met dit alles, dan kan je hem zeker vinden in de Efteling, in het zwembad, bij een musical of in de natuur.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Bekijk ook
Close
Back to top button