Algemene spiritualiteit

1 november, Allerheiligen

Op 1 november vieren we Allerheiligen, het feest voor dode zielen.

De Rooms-Katholieke Kerk herdenkt op 1 november de heiligen en martelaren. In deze tijd is de invloed van de kerk al helemaal niet wat het vroeger was maar toch blijven we deze dag gebruiken om stil te staan bij overleden familieleden, kennissen en vrienden. Natuurlijk gaat dit bij de meeste ook nog gepaard met een bezoek aan het kerkhof.

In de 4de eeuw introduceerde de Byzantijnse kerk een gedenkdag voor heiligen en martelaren. In de 7de eeuw werd dit pas overgenomen door de Rooms-Katholieke Kerk die momenteel naar schatting nog een 100.000 heiligen telt. In 609 voerde Paus Bonifatius IV Allerheiligen in om alle heiligen te eren. De gedenkdag was oorspronkelijk 13 mei, maar Paus Gregorius IV stelde een nieuwe datum vast op 1 november, de dag dus waarop wij Allerheiligen vieren. Sinds de 10de eeuw is er een gedenkdag bijgekomen die wij kennen onder Allerzielen.

Paus Bonifatius IV + Paus Gregorius IV

Al zeer lang geloven de christenen dat het leven van een mens bij zijn dood niet ophoudt. Je komt bij God te staan om geoordeeld te worden of je een goed of slecht leven hebt gehad en of je beloond of gestraft wordt.

Belangrijke kalenderdag

Maar 1 november is niet alleen voor Allerheiligen een belangrijke kalenderdag.

Voor boeren en kooplieden is dit ook een belangrijke dag. Voor boeren eerder omdat de start van het winterseizoen dan is en het begin van de slachtwerkzaamheden, ook werd vanaf die dag pas de kachel klaar gemaakt en kwam pas de winterkledij tevoorschijn.

Voor de kooplieden was dit weer belangrijk omdat dan het loon kreeg uitbetaald en de nieuwe pachttermijnen in gingen.

Zeg het met bloemen

Wel, 2000 jaar geleden werden deze al gekweekt door Chinezen. Het waren toen heilige bloemen, een symbool voor een lang leven. In 1700 brachten Europese zeelui de bloemen naar Frankrijk en Engeland en later ook naar ons. De betekenis van een chrysant is dus: ondanks het feit dat je dood bent, wil men toch dat je eeuwig blijft leven.

Markt

Wat ook een leuk weetje is, op Allerheiligen zijn er enkele bekende markten die dag. In Hasselt is er steeds een bloemenmarkt en in Diest komen er meer dan 110 marktkramers langs met een uitgebreid aanbod aan producten van 8 tot 13:30 uur. (Informatie Diest)

Feestdag

Allerheiligen is een christelijk feest en is vrijwel overal bekend, maar wordt niet in alle landen gevierd. In België en Duitsland is het een feestdag en verlofdag, in Nederland is het alleen een feestdag dus een dag die druk bezocht wordt door Belgen en Duitsers.

Hans Van Dyck

Hans is uitgever van De Spirituele Wereld maar ook is hij spiritueel mentor. Hij kijkt waar jij je nu bevind op je levenspad en geeft je inzichten, leert je werken met manifestatie en geeft tevens healingen. Wil je een gesprek of gewoon een luisterend oor? Hierin zal Hans je ondersteunen waar nodig is. Mocht hij niet bezig zijn met dit alles, dan kan je hem zeker vinden in de Efteling, in het zwembad, bij een musical of in de natuur.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button