Lichaam en Geest

Waarom haat ik het geluid van mijn eigen stem?

Heb jij je al terug beluisterd als jij je voicemail instelt op je mobiel toestel? Dit zou één van de bekendste stemmen zijn, maar je herkend de stem niet? Het is normaal dat jij je eigen stem niet hoort als op de opnames. Dit is waarom, een uitleg van de keel, neus en oorprofessor Martin Birchall aan de University College London.

Je hoort je eigen stem anders.

Professor Martin Birchall

Wanneer je andere mensen hoort praten, gaan de geluidsgolven door de lucht en in uw oren waardoor uw gehoortrommels trillen. Je hersenen transformeren dan die trillingen naar geluid. Als je praat, vibreren je stembanden en luchtwegen ook. Dit betekend dat je eigenlijk van twee bronnen geluid ontvangt. De geluidsgolven vanuit je eigen stem in je oren en ook de vibraties van je stembanden.

“Als we praten is het alsof iedereen het geluid door grote luidsprekers hoort, maar we horen het door een grotcomplex in onze hoofden. Het geluid gaat rond de sinussen, alle legen ruimte in onze hoofden en het middelste gedeelte van onze oren, waardoor de geluiden veranderen in vergelijking met wat andere mensen horen.”

De mensen zien hun eigen stem als de combinatie van die twee geluidsbronnen, maar iedereen hoort alleen de externe stimulus. Daarom klinkt het als je naar je eigen stem luistert in een opname anders dan je gewend bent. U hoort alleen de externe stimulus in plaats van de combinatie van de twee geluiden.

Mensen herkennen slecht hun eigen stem

De meeste mensen luisteren niet naar hun stem, los van het praten, zodat ze hun eigen stemgeluid ook niet kennen. In een studie wijst uit dat slechts 38 % van de mensen die hun stem opnemen deze ook daadwerkelijk konden herkennen. “Als we onze eigen stem in een opname horen is het vaak verrassend en teleurstellend” zegt Birchall. “We worden gewend aan het geluid dat we in ons hoofd horen, ook al is het een vervormd geluid, we bouwen ons zelfbeeld rond het zelfdbeeld van wat we horen, in plaats van de realiteit.”

De professor vertelt ook het het een bijzonder probleem kan zijn voor transgenders. “We denken dat de manier waarop we praten passen bij onze eigen geslachtsidentiteit en wanneer we het gevoel hebben dat we in het verkeerde lichaam zitten of dat onze stem niet representatief is voor wie we zijn kan dat een grote overeenkomst zijn.”

Je bent niet altijd verbonden met je stem.

Als je echt verstoord bent door het geluid van je eigen stem, dan heb je wel enkele opties. Ten eerste kan je naar een stemtherapeut gaan, die verschilt van een logopedist. Stemtherapeuten werken met patiënten om hun cadans en ritme van hun toonhoogte te verbeteren door specifieke oefeningen te doen, zoals ademhalingspatronen door ze door stro te laten blazen. Het is een soort fysiotherapie maar dan voor de stem. Als stemtherapie mislukt kan je ook steeds een psycholoog opzoeken. Het is ook mogelijk om de toonhoogte van een persoon hoger of lager door de operatie te maken, dat een algemeen onderdeel is van een genderoperatie.

Hansje.be

Hans Van Dyck is uitgever van dit magazine maar is ook spirituele mentor.

Hij geeft mensen inzichten met de kaarten, schenkt een luisterend oor en gaat zelfs een dag op stap met je om uit te waaien. Meer informatie via www.hansje.be zijn praktijk is gelegen in Broechem.

Hans Van Dyck

Hans is uitgever van De Spirituele Wereld maar ook is hij spiritueel mentor. Hij kijkt waar jij je nu bevind op je levenspad en geeft je inzichten, leert je werken met manifestatie en geeft tevens healingen. Wil je een gesprek of gewoon een luisterend oor? Hierin zal Hans je ondersteunen waar nodig is. Mocht hij niet bezig zijn met dit alles, dan kan je hem zeker vinden in de Efteling, in het zwembad, bij een musical of in de natuur.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button