Lichaam en GeestVraag het aan ...

Ik hou er niet van om buiten te komen. Ik heb geen pleinvrees maar ik voel me niet op mijn gemak als ik buiten kom, tips?

Deze vraag komt van Dora Beun uit Ettelgem.

Hoi Regilio,
Ik hou er niet van om buiten te komen. Ik heb geen agorafobie (pleinvrees) maar ik voel me niet op mijn gemak als ik buiten kom, tips?

Dora Beun uit Ettelgem

Hoi Dora,

Hartelijk dank voor je vraag. Ik kan me voorstellen dat je graag tips wil om toch te kunnen genieten van al het moois dat de wereld rondom je te bieden heeft.

Je geeft aan dat je geen pleinvrees hebt dus ik vermoed dat je zelf al het nodige opzoekwerk gedaan hebt. Heb je je hierdoor laten begeleiden door een professioneel therapeut of begeleider? Zo niet, dan is het misschien toch belangrijk dit nog even te doen. Gewoon om uit te sluiten dat je angst niet te groot is om zelf mee aan de slag te gaan.

Ben je zeker dat je het op eigen houtje aankan, prima! Er zijn verschillende manieren om met angsten om te gaan. Je kan jezelf stelselmatig in de angst zetten om te ervaren dat de doemscenario’s in je hoofd meestal nooit aan de werkelijkheid raken, of je kan je angsten uitdagen in je gedachten om te ontdekken wat er gebeurt als die angst dan toch zou uitkomen. Om deze technieken toe te passen is het natuurlijk belangrijk dat je eerst ontdekt waar je net ‘niet van op je gemak bent’ wanneer je buiten komt. Let hier vooral op een volgende keer dat je dit zo aanvoelt. Waar voel je dit? Wat zie je? Wat hoor je? Wat raakt je? Waar zou je van weg willen lopen? Eens je dit fijn gekregen hebt kan je doelgericht de confrontatie aangaan.

Je kan zelfs merken dat door het bewust bezig te zijn met deze vragen je angst verdwijnt of sterk afneemt. Dit komt omdat deze analytische techniek sterk aanleunt bij het rationeel benaderen van een paniekaanval. Je gaat de focus leggen op dat wat er echt is waardoor je in het rationele deel van je brein blijft en niet in de val trapt van het over emotionele.

Ik hoop dat je met deze uitleg al een eind aan de slag kan en dat je, net als iedereen, kan genieten van de prachtige natuur en wereld om je heen.

Veel succes!

Regilio Van den Bril

Regilio is een extraverte introvert die zich dagelijks inzet om mee te bouwen aan een betere morgen. Hij verzamelde reeds verschillende diploma’s en getuigschriften binnen de menselijke ontwikkeling en is er van overtuigd het beste uit iedereen te halen! In zijn vrije tijd ontspant hij graag met een goed boek, een gezellige babbel of helemaal niets doen. Want dat volle hoofd op tijd rust gunnen is belangrijk weet hij. Een magisch antwoordenboek of probleem oplosser is Regilio zeker niet, wel one of us met een groot hart en een hoofd vol kennis en ervaringen om met je te delen!

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Bekijk ook
Close
Back to top button