Lichaam en Geest

Hoe kan ik door de donkere helft van het jaar heen komen?

Beste Regilio,
Elke herfst ben ik bang omdat de lange avonden weer er aan komen. Hoe kan ik door de donkere helft van het jaar heen komen?

Sabrina Verbruggen uit Balen-Olmen

Dag Sabrina, 

Bedankt voor je moedige vraag. Ik denk dat veel van onze lezers hier ook mee worstelen. De winteravonden hebben als specifieke karaktertrek dat ze lang en donker zijn. Het gebrek aan direct zonlicht hakt in op onze emotionele gemoedstoestand. Wetenschappelijk gezien merken we hier een connectie met ‘diffuus licht’, deze soort lichtinval ontstaat wanneer er een gelijkmatige verstrooiing is van het licht. In gewone, begrijpelijke taal wil dit zeggen dat we geen felle lichtaccenten zien of schaduwen kunnen ontstaan door een specifieke inval. Doordat alles zowat met hetzelfde ‘doffe’ licht belicht wordt, lijkt het alsof alles opgaat in een grijze massa. Deze grauwe en grijze indruk is wat onze hersenen triggered om in een soort depressiviteit te gaan. Je herkent vast bij jezelf dat je gelukkiger wordt van felle kleuren dan van grijs.

Je belangrijkste stap is opnieuw eerst de bewustwording van hoe dit werkt. Nu je weet dat er een perfect verklaarbare wetenschappelijke uitleg achter je gemoedstoestand zit, hoef je jezelf dus niet schuldig te voelen over eventuele dipjes. Het wegnemen van deze mogelijke valkuil zorgt ervoor dat je wel het heft volledig in eigen handen kan nemen om de trucjes die in je hersenen plaatsvinden om te buigen naar je eigen magie. Hieronder enkele tips om je hersenen weer wakker te schudden en positiviteit op te wekken: 

  1. Maak je eigen gezelligheid. Laat jezelf niet toe mee te verdwijnen in de donkerte. Ontsteek kaarsen, speel met sfeerverlichting, kook heerlijke maaltijden, speel spelletjes, …. Denk even voor jezelf na wat jou dat heerlijk warme gevoel in je buik geeft, en doe vooral dat! 
  2. Ga naar buiten. Gelukkig is het niet de ganse winter bewolkt en donker, we kennen ook zonnige dagen. Geniet ten volle van deze dagen, trek er op uit en neem zo veel mogelijk zonnestraaltjes mee naar huis. Het is niet alleen goed voor je humeur op dat moment, maar zo krijgt ook je huid nog eens de kans om vitaminen D aan te maken.
  3. Verzorg je voedingspatroon. Het is zeer verleidelijk om tijdens deze periode te grijpen naar vetrijke en suikerrijke voeding. Helaas gaan deze lekkere snacks je op lange termijn niet veel gezonder en vitaler maken. Een gezonde geest huisvest nog altijd in een gezond lichaam en dus is ook tijdens de winter waken over wat je in je mond steekt belangrijk.
  4. Hou een gratitudejournal bij. Schrijf voor jezelf, op het einde van de dag, steeds drie dingen in je dankbaarheidsdagboek waarvoor jij dankbaar bent. Door je geest consequent te vullen met dankbaarheid geef je donkere gedachten alvast veel minder kans. Zit je dan toch op een moment waarop de donkerte om de hoek loert, lees dan in je grattitudejournal waar je allemaal zo dankbaar voor was de afgelopen dagen.
  5. Mediteer dagelijks. Elke dag enkele minuten voor jezelf nemen om te bezinnen helpt je om te ontdekken wat er echt speelt. Meditatie boost je positiviteitslevels en helpt je zaken in perspectief te plaatsen. Even thuiskomen bij jezelf is altijd zinvol en kan je ook helpen op warme zomerdagen! 

Ik ben er zeker van dat je met deze tips al een heel eind verder komt. Onthoud vooral dat een winterdipje veroorzaakt wordt door een gebrek aan direct zonlicht. Door dit te erkennen kom je in je kracht om je eigen mindset weer over te nemen en bepalen.

Van mij krijg je alvast heel veel winterwarmte en gezelligheid toegewenst! 
Groetjes, 
Regilio


Informatie

regilio.vandenbril@despirituelewereld.be

Via
Afbeelding van mbll via Pixabay

Regilio Van den Bril

Regilio is een extraverte introvert die zich dagelijks inzet om mee te bouwen aan een betere morgen. Hij verzamelde reeds verschillende diploma’s en getuigschriften binnen de menselijke ontwikkeling en is er van overtuigd het beste uit iedereen te halen! In zijn vrije tijd ontspant hij graag met een goed boek, een gezellige babbel of helemaal niets doen. Want dat volle hoofd op tijd rust gunnen is belangrijk weet hij. Een magisch antwoordenboek of probleem oplosser is Regilio zeker niet, wel one of us met een groot hart en een hoofd vol kennis en ervaringen om met je te delen!

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Bekijk ook
Close
Back to top button