Lichaam en Geest

Als de rek op is

Alles over veerkracht.

Alles over veerkracht

Wanneer je je dag overloopt zal je merken dat deze gevuld zit met leuke en minder leuke momenten. We leren leven met deze ups en downs en geven er soms nauwelijks aandacht aan. Toch is het verstandig om hier even bij stil te staan want onze dagdagelijkse uitdagingen vreten aan onze veerkracht. Je veerkrachtigheid is je vermogen terug op te springen na een tegenslag, zoals een veer weer opspringt nadat je hem samen duwt. En net vandaag is onze veerkracht zeer belangrijk want net vandaag worden we getest als nooit tevoren.

Wat is veerkracht?

Zoals je al kon lezen is veerkracht dus ons vermogen het positieve te blijven zien na een tegenslag. Het betekent ook dat je nog net dat beetje energie hebt om door te zetten wanneer het even niet meer lijkt te lukken. Veerkracht kan je ook begrijpen als flexibel zijn. Meebuigen met de situatie die je voorgeschoteld wordt. Buigen met de tegenwind, zonder te breken. Je veerkrachtigheid is geen statisch getal, het kan van dag tot dag verschillen. Hoe sterk of zwak je veerkracht op een gegeven moment zal zijn hangt af van verschillende omgevingsfactoren. Zo herken je wellicht dat je net iets prikkelbaarder bent wanneer je slecht geslapen hebt of net super opgewekt bent op een zonnige dag. Wanneer we weten dat je veerkracht beïnvloed kan worden door externe factoren weten we ook dat we deze bewust kunnen gaan beïnvloeden in ons voordeel. Het goede nieuws hierin is dus dat je veerkracht te trainen is!

Hoe merk ik dat mijn veerkracht verzwakt is?

Je veerkracht is geen constante, onuitputtelijke bron van energie. Elke tegenslag waar je mee te maken krijgt zal een stukje van je weerbaarheid vragen. Krijg je te veel tegenslagen te verwerken op korte tijd of blijft de duurtijd van je ervaren stress lopen, dan loop je risico om zonder veerkracht te vallen. Wanneer je zonder weerbaarheid dreigt te vallen zal je merken dat sommige tegenslagen een veel zwaardere impact op je hebben dan ze vroeger hadden. Je ervaart sneller stress en vermoeidheid weegt je zwaarder. Wanneer je deze dingen op een rij zet herken je vast een aantal van deze zaken als de beginselen van een depressie. Het is dan ook zeer belangrijk te waken over je veerkrachtig.

Wat kan ik er aan doen?

Gelukkig ontdekten we al dat we onze veerkracht kunnen trainen en volledig zelf in de hand kunnen hebben als we dat bewust willen. Zoals bij vele zaken is dus ook hier bewustwording de eerste stap. Je veerkracht gaat hand in hand met je vermogen om met stress om te gaan. Hoe goed ga jij om met je stress?

 • herken je wanneer je stress hebt?
 • Pak je de stressor dan aan of negeer je hem liever?
 • Praat je over je stress?
 • Zie je mogelijkheden of ben je overladen door het negatieve?
 • Hoe uit je je stress als het je teveel wordt?
 • Denk je dat alles goed komt op het einde van de rit?

Hoe je omgaat met een stressvolle situatie noemen we ook wel een copingstrategie (geleend van het Engelse ‘to cope with’). Zo’n copingstrategie kan een effectieve, positieve strategie zijn, maar kan ook negatief en tegenwerkend zijn. Volgende zaken helpen je bijvoorbeeld absoluut niet vooruit:

 • je gedachten blijven malen en veranderen in piekergedrag
 • je ontkent je stress of komt niet tot het aanpakken van je stressor
 • je hebt een destructieve manier om je stress af te reageren (alcohol, drugs, geweld, … )
 • je sluit jezelf af en praat niet
 • je hebt geen geloof in jezelf of een oplossing

Herken je iets uit deze lijst als eigen gedrag? Dan kan dit een moment van bewustwording voor je zijn om er mee aan de slag te gaan. Het eenvoudige aan dit systeem is dat je net het tegenovergestelde hoeft te doen van wat niet werkt. Ik zet ze graag voor je op een rij:

 • blijf niet eeuwig denken maar kom daadwerkelijk tot actie
 • erken je stress en pak je stressor aan
 • zoek een effectieve manier om je stress af te reageren (praten, sporten, meditatie, …)
 • stel jezelf open en praat met anderen
 • geloof dat er een einde komt aan je stress en dat de kracht om dit te doen in jou zit

Maar wat als je stressor buiten je macht ligt?

Helaas worden we soms betrokken bij stresssituaties waarvan de oorsprong buiten onze macht ligt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ziekte of het verlies van een dierbare.
De valkuil om jezelf dan hulpeloos te voelen is bijzonder groot. Maar ook hier kan je het heft in eigen handen nemen.
Waar we tot hiertoe over spraken heet probleemgerichte coping. Bij dit soort coping ga je echt iets doen om een probleem op te lossen. Wanneer het oplossen van het probleem buiten je macht ligt is het tijd voor emotiegerichte coping. Bij dit soort coping gaan we onze focus leggen op onze emoties en het accepteren van wat er gebeurt om zo ons aanpassingsvermogen naar wat gaat komen scherp te stellen. Soms is helemaal niets doen en accepteren wat er is het beste dat je kan doen om rust te vinden.

Je bent niet alleen.

Denk je het even allemaal zelf niet meer te zien? Dat is perfect normaal. We zijn als mens een sociaal dier en hebben elkaars zorg nodig om verder te komen. Durf de stap te zetten om te praten met je vrienden of familie wanneer het je niet mee zit. Heb je nood aan net dat beetje extra steun, zoek jezelf dan een goede professional die even naar je wil luisteren.

Informatie

regilio.vandenbril@despirituelewereld.be

Via
Afbeelding van Rebel1965 via Pixabay

Regilio Van den Bril

Regilio is een extraverte introvert die zich dagelijks inzet om mee te bouwen aan een betere morgen. Hij verzamelde reeds verschillende diploma’s en getuigschriften binnen de menselijke ontwikkeling en is er van overtuigd het beste uit iedereen te halen! In zijn vrije tijd ontspant hij graag met een goed boek, een gezellige babbel of helemaal niets doen. Want dat volle hoofd op tijd rust gunnen is belangrijk weet hij. Een magisch antwoordenboek of probleem oplosser is Regilio zeker niet, wel one of us met een groot hart en een hoofd vol kennis en ervaringen om met je te delen!

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Bekijk ook
Close
Back to top button