Lichaam en Geest

Corona Etiquette

Mondmasker en social distancing

Dat de komst van het corona virus ons leven al stellig op zijn kop heeft gezet weten we ondertussen allemaal. Gelukkig kunnen we stilaan afscheid nemen van de meest drastische maatregelen en stappen we over naar een nieuwe maatschappij waarin we samenleven met onze nieuwe virusvriend. Dit zorgt natuurlijk voor een aantal nieuwe sociale gedragsregels waar we allemaal rekening mee dienen te houden om onszelf en anderen te respecteren en beschermen. Wij helpen je graag op weg met een aantal tips & tricks omtrent mondmaskers en de meest belangrijke sociale regels om rekening mee te houden.

Mondmaskertips

 1. De eerste keer
  De eerste keer een mondmasker dragen is spannend. Je zal jezelf waarschijnlijk een boel vragen stellen. Staat het met wel? Wat gaan andere denken? Ga ik nog kunnen ademen? Dit zijn perfect normale vragen en zijn opgebouwd rond het principe van sociale angst. Deze angst ontstaat omdat we als mens de behoefte hebben om tot een groep te behoren. Zoals elke andere angst is het raadzaam om het in stapjes te overwinnen. Zet je mondmasker al een keer op voor de spiegel, loop er even mee rond in huis, ga er mee naar de winkel, … . Een zeer belangrijke factor in je angstbeheersing is je ademhaling, hieronder meer daar over!
 2. Brildragers
  Zorg er voor dat je mondmasker goed aansluit met je gezicht. Een mondmasker met ijzerdraad aan de neusbrug kan je hier bij helpen. Je bril iets verder op je neus zetten voorkomt ook dat je glazen zullen aandampen. Tot slot ben je er best zeker van dat je bril op je mondmasker rust en er niet onder zit. Als redmiddel kan je ook naar een anti-condensspray grijpen of je bril wassen met water en zeep. Let bij dat laatste echter wel op dat je lauw water en een milde, vloeibare zeep gebruikt. Heet water, afwasmiddel of scheerschuim kan de ontspiegeling van je bril aantasten.
 3. Je huid & make up
  Smeer een dagcrème die extra hydrateert. Door de warmte en vochtigheid onder het masker ontstaat makkelijker huidirritatie. Een goed gehydrateerde huid is echter minder vatbaar voor irritatie.
  Je beperkt ook best het gebruik van make up op je aangezicht. Onder het masker heeft het weinig zin en is het enkel een bijkomende bron van irritatie.
 4. Je lach Blijf lachen!
  Je vriendelijke lach is niet alleen zichtbaar door je mond maar ook aan je ogen. Ook met je mondmasker op zullen mensen opmerken dat je naar ze lacht.
 5. Aanrakingen
  Een mondmasker is bedoeld ter bescherming van kruisbesmetting. Raak het daarom zo min mogelijk aan met je handen. Probeer je ook bewust te zijn van andere delen van je gezicht, zoals je ogen en oren, die een makkelijke toegangspoort zijn voor ziektekiemen.
 6. Ademhalen
  Veel mensen ervaren moeilijkheden met de ademhaling wanneer ze een mondmasker dragen. Het is belangrijk dat je rustig blijft en op je eigen, normale temp blijft ademen. Omdat je mond en neus bedekt zijn zal je brein sneller denken dat je in ademnood bent. Blijf je echter gewoon kalm dan zal je merken dat je nog ruim voldoende zuurstof binnen krijgt. Rustige en diepe ademhalingen zijn dus essentieel om niet in korte, snakkerige hyperventilatie te vervallen.
 7. Eten en drinken
  Mond een masker voor je mond is het onmogelijk om snel iets te snacken of te drinken. Dit nieuwe accessoire vraagt dus ook om de nodige planning in je maaltijdschema. Plan voldoende pauzes in voor jezelf waarin je je masker op een veilige manier even af kan doen en iets kan eten en drinken.
 8. Hou vol
  Uiteindelijk zal een mondmasker dragen wennen. Het is net zoals het dragen van een nieuwe bril, die nieuwe vulling in je tand of een nieuwe halsketting. In eerste instantie zal je lichaam de aanvulling op je lichaam opmerken bij elke beweging. Je lichaam is echter slim en heeft snel door dat de toevoeging een blijver is en zal dus langzamerhand de gevoeligheid van het voorwerp afbouwen.

Corona Etiquette

 1. Respect
  De basis van de etiquette (omgangs-) regels is het bouwen aan respect voor jezelf en de anderen in je omgeving. Het is dan ook fundamenteel dat je je bij elke handeling de vraag stelt of je jezelf of je medemens niet in gevaar brengt.
 2. Mekaar groeten
  In onze cultuur zijn we gewoon mekaar een hand te geven. Dat zal hoogstwaarschijnlijk (voorlopig) uit het straatbeeld verdwijnen. Naar mekaar lachen of knikken lijkt de meest voor de hand liggende oplossing. Of we gaan buigen zoals in de Aziatische landen? Dat zien onze gedragswetenschappers nog niet direct gebeuren.
 3. Afstand houden
  Dat social distancing hét woord van 2020 zal worden daar zijn we het over eens. Maar om te social distancen heb je minstens 2 mensen nodig. Wat doe je als je tegenspeler te dicht bijkomt? Je neemt hier best zelf het initiatief om de afstand te vergroten. Wanneer iemand te dicht bij je komt zet je gewoon een stapje terug. Merk je echter op dat deze persoon bewust weer dichterbij komt dan kan het geen kwaad om met een goed geformuleerde ik boodschap je feedback over te dragen.
 4. Videobellen
  Mag ik nu iedereen zomaar onverwacht gaan videobellen? Hiervoor volg je best de gedragsregels zoals ze ook voor het corona virus waren. Je mag uiteraard iemand vragen om te videobellen maar je kondigt dit altijd eerst aan. Je kan immers direct meekijken waar je gesprekspartner zich op dat moment bevindt.

Informatie

regilio.vandenbril@despirituelewereld.be

Bron
Foto: Freepik

Regilio Van den Bril

Regilio is een extraverte introvert die zich dagelijks inzet om mee te bouwen aan een betere morgen. Hij verzamelde reeds verschillende diploma’s en getuigschriften binnen de menselijke ontwikkeling en is er van overtuigd het beste uit iedereen te halen! In zijn vrije tijd ontspant hij graag met een goed boek, een gezellige babbel of helemaal niets doen. Want dat volle hoofd op tijd rust gunnen is belangrijk weet hij. Een magisch antwoordenboek of probleem oplosser is Regilio zeker niet, wel one of us met een groot hart en een hoofd vol kennis en ervaringen om met je te delen!

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Bekijk ook
Close
Back to top button