Coronavirus COVID-19Lichaam en Geest

Hoe je mentale gezondheid beschermen tijdens Covid-19, Corona.

Ons leven wordt vandaag enorm beïnvloed door de vele veiligheidsmaatregelen rond Covid-19. Het virus is op wereldreis en test de verschillende maatschappijen op hun capaciteit om zich aan te passen en in ééndracht te verzetten.

In de media konden we zoal lezen dat ons land in oorlog is tegen een onzichtbare vijand. Naar mijn mening een fijne oorlog om in te zitten als thuis blijven het enige is wat je écht moet doen om te overwinnen.

Al dat thuis zitten en de sociale restricties die opgelegd worden hebben natuurlijk ook hun keerzijde. Het is voor mensen namelijk belangrijk om zich sociaal te kunnen gedragen in een groep. Onderzoek heeft uitgewezen dat sociale isolatie reeds op korte termijn negatieve effecten heeft op onze mentale gezondheid.

Er is echter altijd hoop als je weet hoe je de situatie aan kunt pakken!

Met volgende tips wapen je jezelf tegen de sociaal-emotionele schade die om de hoek loert:

 • Doseer je media inname
  • En dan bedoel ik ALLE media inname, ook de sociale media. Je kan geen nieuwssite, facebookfeed, instagramposts, … bekijken of het gaat over de situatie rond het Corona virus. Al deze informatie leidt tot sterke focus op het onderwerp. Als we weten dat de gemiddelde mens zijn smartphone 50 keer per dag checkt (elke 20 minuten op 18 uur gezien!) dan merken we dat de blootstelling énorm is. Wat je ziet, waar je aan denkt, wat je zegt heeft een rechtstreeks effect op je eigen leefwereld en hoe je je voelt.
 • Routine
  • Bouw een dagelijkse routine in en probeer hem te behouden. Dit zorgt voor structuur en voorspelbaarheid in je dag. Twee dingen waar we als mens verzot op zijn!
 • Ken depressie triggers
  • Denk aan een moment in het verleden waarop je absoluut GEEN ZIN had om ook maar iets te doen. Neem de tijd om op te schrijven wat je gedrag was voor je dit gevoel had. Sliep je te lang uit? Wat at je? Welke activiteiten deed je? De kans is groot dat je inderdaad te lang sliep, slecht at en vooral veel op je zetel gehangen hebt. Als je te weten komt welke activiteiten een depressief gevoel bij je uitlokken, dan weet je welke dingen je moet vermijden. Bouw je routine rondom deze triggers. Kom op tijd uit je bed, doe een fysieke inspanning, eet gezond, onderhoudt contact met anderen, doe iets waar je direct resultaat van ziet, … .
 • Onderhoudt contact met naasten
  • We mogen ons niet onnodig verplaatsen en het contact moet ook beperkt bijven tot maximaal één vriend of vriendin maar godzijdank kent de online wereld geen mogelijkheid tot het overdragen van fysieke virussen. We hebben een overvloed aan software die er voor zorgen dat we kunnen videobellen met elkaar (Facebook messenger, Skype, Whatsapp, …). Betrek vrienden bij je dagdagelijkse activiteit en maak je contact interactief. Bel met elkaar tijdens het eten, speel samen een online spel, kijk samen een serie, … . De mogelijkheden zijn eindeloos!
 • Zie de kansen
  • Het is erg makkelijk om negatief te zijn rond de hele situatie. De wereld is slecht, de mensen zijn slecht, het weer is mooi en ik mag niet buitenkomen, bla bla bla. Het is ons brein zijn natuurlijke tendens om zich te focussen op het negatieve. Dat is (was) nodig om ons te laten overleven in gevaarlijke tijden. Maar we zijn meer dan dat oerbrein, we zijn ontwikkeld. Het is aan jou om zelf de kansen en mogelijkheden te zien die je nog wel hebt. En daar dankbaar voor te zijn! Het helpt om deze voor jezelf op te schrijven en regelmatig opnieuw te bekijken.
 • Plan de toekomst
  • We zouden het durven vergeten maar er gaat nog een tijd komen post-Corona. We weten nog niet exact wanneer dat zal zijn en hoe deze er in eerste instantie uit zal zien. Maar durf hem al te plannen! Wees misschien nog voorzichtig met echt een datum en tijd prikken, je kan ook al gewoon het plan opstellen. Ik ben er zeker van dat we na deze periode een toename zullen zien in dankbaarheid rond sociaal contact en mogelijkheden!

Zo, dat is al een heleboel om mee aan de slag te gaan. Ik durf te geloven dat deze tips je echt beschermen tegen de risico’s die je loopt. Een gewaarschuwd man, vrouw, individu is er namelijk twee waard!

Mocht je echter nog vragen of bedenkingen hebben, neem gerust contact met ons op en we helpen je super graag verder.

Hou je gezond en zie ook de zonnige kanten.

Regilio.

Informatie

regilio.vandenbril@despirituelewereld.be

Regilio Van den Bril

Regilio is een extraverte introvert die zich dagelijks inzet om mee te bouwen aan een betere morgen. Hij verzamelde reeds verschillende diploma’s en getuigschriften binnen de menselijke ontwikkeling en is er van overtuigd het beste uit iedereen te halen! In zijn vrije tijd ontspant hij graag met een goed boek, een gezellige babbel of helemaal niets doen. Want dat volle hoofd op tijd rust gunnen is belangrijk weet hij. Een magisch antwoordenboek of probleem oplosser is Regilio zeker niet, wel one of us met een groot hart en een hoofd vol kennis en ervaringen om met je te delen!

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Bekijk ook
Close
Back to top button