Het Lezers Hoekje

Recensie: Voor de mannen

Liefde in verdoken tijden 1950-1990

Deze recensie is gemaakt door Regilio Van den Bril.

Verhalen die zijn ontstaan uit momenten van vooruitgang in de wereld zijn volgens mij altijd de moeite waard. Enkel door een publiek dat bereid is ze te lezen kunnen deze verhalen leven en doorgegeven worden. Enkel door dat publiek kan de historie verteld worden zodat ze niet herbeleefd moet worden. Met een gezonde nieuwsgierige neus begon ik dan ook te ploeteren in dit boek op zoek naar hoe het was voor het kon zijn zoals het nu is. Nu ja, ploeteren is een groot woord want met zijn 194 pagina’s, opbouw in kleinere verhalen en groot lettertype, is dit boek makkelijk verteerbaar.

Het boek is voortgekomen uit de gelijknamige driedelige reeks die in 2018 op Canvas uitgezonden werd. Na de productie van de televisie documentaire werden alle beeld- en audiofragmenten toevertrouwd aan onze schrijfster, Sophie De Jaegher, om er haar vlotte pen op los te laten. De motivatie waarom zij, als heteroseksuele vrouw, het belangrijk vond om het verhaal nogmaals uit te brengen, maar dan geschreven, vertelt ze je graag in haar voorwoord.

Dat de verhalen vlot binnenkomen heeft het boek te danken aan zijn structuur en schrijfstijl. Het volledige verhaal is een samenstelling van verschillende geïnterviewde personen die telkens weer aan bod komen. Zo kan elke lezer die beschikt over voldoende inlevingsvermogen zich de verhalen gaan voorstellen. Geen emotie wordt uit de weg gegaan. We krijgen te maken met blijdschap, nostalgie, hoop en verdriet. Prachtig hoe deze puurheid behouden bleef om eerlijke en oprechte ervaringen te delen met de lezer. Ik zou durven zeggen dat alle thema’s aan bod komen, al is dat onmogelijk. De belangrijkste zijn zeker gedekt. De verschillende onderwerpen komen in chronologische volgorde aan bod. Dit geeft prima weer dat de ontwikkeling van kansen samenliep met de ontwikkeling in de samenleving.

Zonder te veel te verklappen is dit boek aan te bevelen aan iedereen die graag meer weet over de beginjaren van homoseksualiteit in Vlaanderen. Misschien een boekje om aan onze onderwijsinstanties te geven? Propaganda? Nee. Blijven streven naar een wereld van gelijkheid, vrijheid en liefde? Ja. Dit boek gaat specifiek enkel over de ontwikkeling rond homoseksualiteit, maar spreekt tussen de lijnen over een grote beweging. Een golf van sociale revolutie die gekend werd in ons land na de tweede wereldoorlog. Een periode van groei voor de economie én de mens.

Dat wij in ons land koploper zijn in gelijke kansen, rechten en progressie mogen we nooit vergeten. Ik hoop van harte dat we onze rol als grote broer in de wereld kunnen aannemen en onze kleinere broertjes kunnen helpen. Voeden met gezonde ideologie en samen kunnen groeien naar een bloeiende samenleving.

  • Auteur: Sophie Dejaegher
  • Categorieën: Mens & maatschappij, Geschiedenis
  • Pagina’s: 288
  • Afwerking: Paperback
  • ISBN: 9789089247049
  • Publicatiedatum: 05/10/2018
  • Formaat: 15,5 x 23,5
  • Verkoopprijs: € 19,99

Hans Van Dyck

Hans is een spirituele duizendpoot die zich dagelijks inzet om de groei in iedereen te verwezenlijken. Hij noemt zich een lichtwerker, zijn doel is je inzichten te geven in je levenspad met manifestatie, Engelen en orakelkaarten. Maar hij geeft ook ontspanningsmassages en lichaamshealing met Reiki en Quantum-touch. Wil je een gesprek of gewoon een luisterend oor? Hans zal je steeds ondersteunen waar nodig is. De Spirituele Wereld, De Spirituele Markt, Spirituele Gids, Authentica en Engelencontact zijn enkele merken die Hans bundelt in zijn bedrijf HVD Mediaworks. Mocht hij niet bezig zijn met dit alles, dan kan je hem zeker vinden in de Efteling (waar hij meer dan 10x per jaar heen gaat) of in het zwembad, want hij is een echte waterrat.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Back to top button