Lichaam en Geest

Natuur

Je ziel geeft je constant, altijd en overal signalen en boodschappen.  Meestal ben je je hier echter niet bewust van en zelfs wanneer je dit beseft, is het niet altijd even makkelijk om de signalen op te pikken en de boodschappen te begrijpen. Je ziel houdt er van zich uit te drukken in symbolen.  Alles wat je in je leven tegenkomt, heeft een symbolische betekenis.  Werkelijk alles kan je bekijken vanuit verschillende dimensies, zowel letterlijk als figuurlijk.  Wanneer je op deze manier naar je leven en je ervaringen kijkt, opent zich een heel nieuwe wereld boordevol mogelijkheden.

Wanneer ik zeg dat alles symbolisch is, bedoel ik dus letterlijk alles.  Dat gaat van wat je tussen je boterham smeert, als je als boterhammen eet, de films die je ziet, de boeken die je leest, de kleren die je draagt tot de woorden die je spreekt, de mensen die je ontmoet (zie ook het vorige artikel over spiegels) en ga zo maar door.  Het is echter meestal moeilijk om hierin de symboliek te ontdekken omdat deze dingen heel dicht bij je staan.  De symboliek zien in het leven van anderen is vaak makkelijker, zeker wanneer dit nog nieuw voor je is.  Het allerbeste oefenterrein is echter de natuur.

Vier seizoenen

De natuur weerspiegelt je symbolisch de wereld van je hart en ziel en hoe deze werkt. Denk maar aan de vier seizoenen en hoe deze terugkomen in je leven.

Momenteel is het zomer, met een uitbundige plantengroei, kleurrijke bloemen en licht.  Dan volgt de herfst waarin vruchten geoogst worden maar waarmee ook een periode van chaos losbreekt.  Wind, regen, storm, bladeren die van de bomen vallen en een kleurrijk tapijt vormen.  Bomen laten los om ruimte te creëren voor het nieuwe.

In de winter lijkt de wereld donker en stil.  Maar onder de grond gaat het leven tijdloos door.  Terwijl de bomen uiterlijk stil zijn, verzamelen ze innerlijke kracht om opnieuw tot leven te komen in de lente.

Met fris groen en zachte bloesems in de lente, kondigt de natuur een nieuwe cyclus aan.  Alles wat je in je leven onderneemt, volgt ook deze vier seizoenen.  Bijvoorbeeld wanneer je een nieuw project opstart: Dit start met een ideetje, een zaadje in de grond.  Je geeft dit idee, het zaadje voeding waardoor het kan groeien en er een project ontstaat.  In het begin gaat dit meestal gepaard met kinderziektes, met vallen en opstaan.  Om daarna in volle groei te komen waarvan je de vruchten of de resultaten kan plukken.  Zelfs dan zijn er zaken die wel goed werken en andere minder, zodat je misschien sommige dingen moet loslaten.

Of het zou zomaar kunnen dat alles gewoon z’n gangetje gaat en dat er ineens storm opsteekt en je enkel nog chaos ervaart in je leven.  Dan mag je rust en ontspanning inplannen zodat je kracht kan verzamelen en je met vernieuwde moed en energie de storm doorstaat. Je kan de vier seizoenen ervaren over een langere periode in je leven of je kan ze alle vier tegenkomen in één dag.

Welk seizoen ervaar jij momenteel in je leven?

Dieren

Ook de dieren die je pad kruisen, hebben een symbolische betekenis en een boodschap voor jou.  Denk hierbij aan je huisdier, je lievelingsdier en de dieren die je ‘toevallig’ ziet.

Dieren hebben een algemene betekenis maar ook een persoonlijke boodschap voor jou. Zo kan een hond een andere betekenis hebben voor jou dan voor je vriendin.

Hierbij een paar algemene betekenissen van dieren:

 • Hond – Trouwe vriendschap
 • Kat – Onafhankelijkheid
 • Dolfijn – Speelsheid, vreugde, familie
 • Walvis – Communicatie
 • Roodborstje – Liefde
 • Nachtegaal – Je eigen lied zingen

Ontdek de persoonlijke boodschap van een dier

 • Sluit je ogen, adem rustig in en uit
 • Haal je dier voor de geest en observeer het
 • Wat zijn de uiterlijke kenmerken van je dier?
 • Wat is zijn karakter?
 • Hoe gedraagt hij zich?
 • Vraag in gedachten wat zijn boodschap voor jou is
 • Misschien hoor, voel of zie je spontaan een woord of beeld
 • Geraak je er alleen niet uit, spreek erover met vriendinnen.  Maar er een spelletje van en probeer de symboliek van elkaars leven te ontdekken.

Ik wens je hierbij veel plezier en verrassende ontdekkingen.

O ja, let hierbij ook op wat je zegt tegen je vriendinnen.  Niets is voor niets en waarschijnlijk is je goede raad aan je vriendin ook op jezelf van toepassing.

Tinne De Bie

Hey, ik ben Tinne en ik hou van schilderen. Het spelen met kleur op doek is voor mij een uitlaatklep, die zowel bevrijdend als verlichtend werkt. Als ik ergens tegenaan loop of weer eens teveel pieker, verbinden de kleuren me opnieuw met mijn gevoel, mijn innerlijke wereld, mijn hartekracht. In mijn praktijk in Geel ben je van harte welkom.

Just Bie – Healing and Creation
Dr. van de Perrestraat 299, 2440 Geel
justbie@telenet.be, +32 (0) 473 661 488 

Bron
Schilderij: Tinne De Bie

Roman Pauwels

Met een passie voor muziek, koken en kunst ben ik vol passie op zoek naar antwoorden in het leven. Het onverklaarbare boeit mij enorm, en dat deel ik in mijn zoektocht als redactielid van De Spirituele Wereld. Reeds 15 jaar werk ik met de Tarot kaarten en ben ik gepassioneerd in oude orakels zoals de Noorse Runen, I Tjing, Ogham, ... Reeds 9 jaar doe ik ook foto reading en werk ik met de Gene Zijde.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button