Wicca

Een magische kruidenwis

Met midzomer is het de gewoonte om je kruidenwis in het vreugdevuur te gooien.  Zo’n kruidenwis is een boeket van minimaal zeven kruiden of veelvouden van zeven kruiden, die je samenbindt en in je huis hangt als bescherming tegen brand, blikseminslag en ziekte, zowel voor je have en goed als voor jezelf en je huisdieren.

Er wordt gezegd dat de vrouwen zo’n kruidenwis elk jaar op de vooravond van midzomer naakt gingen plukken.  Nadat ze het hele huis en de stallen waren rondgegaan met het boeket werd de kruidenwis opgehangen boven de deur of op een andere belangrijke plaats.  Heksen van vandaag doen dat nog steeds (al is dat naakt plukken ondertussen eerder een fabeltje).

Die oude heidense traditie werd zoals vele andere geïntegreerd in het christelijke volksgeloof.   In sommige streken wordt pas in augustus een kruidenwis geplukt en op 15 augustus – Maria-Hemelvaart – door de pastoor gezegend. In die periode passeerde de zon duizenden jaren geleden door de sterrenconstellatie Virgo of Maagd.  De link met de Maagd Maria was dus snel gelegd.  Lucius Iunius Moderatus Columella, een Romeins auteur van landbouwkundige werken, schrijft in 65 na Christus in zijn kalender dat de Grieken en de Romeinen op 15 augustus de hemelvaart van Astraea vierden.  Astraea was een personificatie van rechtvaardigheid en volgens de legenden mogelijk een dochter van Zeus.  Ze was de laatste van de onsterfelijken die onder de mensen leefden.  Uiteindelijk vluchtte ze voor de wreedheid van de mensheid en ging naar de hemel waar ze het sterrenbeeld Maagd werd.  Haar schaal van rechtvaardigheid zou het sterrenbeeld Weegschaal zijn geworden.

Een interessant weetje is dat het Hebreeuwse woord voor maagd Bethulah is, dat ook ‘takje’ betekent, net als het Latijnse woord Virga.  En wat te denken van het Arabische woord voor het sterrenbeeld Maagd, Sunbul, dat ook korenaar wil zeggen.  De link met planten en vruchtbaarheid lijkt duidelijk!

In andere regio’s wordt dan weer in juni een Sint-Janskrans gemaakt.  Op 24 juni wordt het feest van Sint-Jan de Dopergevierd en wordt aan de voordeur een zogenaamde Sint-Janstak of Sint-Janskrans opgehangen.  Het Sint-Janskruid staat in juni dan ook prachtig in bloei!  In een traditionele Sint-Janskrans zat ook altijd een tak van een notenboom die stond voor vruchtbaarheid.  Tijdens de eerste wereldoorlog werden de notenbomen echter omgehakt voor de legerindustrie omdat er geweerkolven uit werden gemaakt, zodat de traditie jammer genoeg grotendeels verdween.

In een kruidenwis gingen dus minstens zeven (of negen) kruiden, waar bepaalde eigenschappen aan werden toegekend.  Sint-Janskruid, margrieten, korenbloemen, grassen en granen, hazelaar of takken van een notenboom, bolderik, bijvoet en ijzerhard …  Welke planten er in gingen hing af van de persoon die de krans maakte maar het werd alleszins een kleurige verzameling van veldbloemen, tuinbloemen en granen.  Uit een inventarisatie van Dr. Uittien, in de jaren 1940, blijkt dat de meest gebruikte plant in de traditionele kruidwis het boerenwormkruid was, samen met bijvoet en alsem.  Ook Sint-Janskruid, valeriaan en toorts werden veel gebruikt, net als de Griekse alant.  Bij de keuze van kruiden voor je eigen kruidenwis kan je behalve met je intuïtie ook rekening houden met de astrologie.  Je hebt zonnekruiden zoals Sint-Janskruid, goudsbloem en kamille, maar ook maankruiden zoals wilg en waterkers.  Het viooltje is een typisch Venuskruid, distel en brandnetel zijn dan weer Marskruiden …   Wie kijkt naar de felgele bloemen van het Sint-Janskruid, de margrieten en andere vroege zomerbloeiers, kan niet anders dan behalve de symboliek van de vruchtbaarheid ook de zonnesymboIiek opmerken. 

Met midzomer vieren we dat de zon op zijn krachtigst is.  Zeker voor kruidenwissen die pas in augustus worden geplukt zit de kracht van de zon als het ware in de geplukte kruiden opgeslagen.  Met onze kruidenwis brengen we dus de kracht van de zon in ons huis.  De scheppende, helende vuurkracht van de zon krijgt zo tijdens de koude wintermaanden een centrale plaats in huis en zorgt tot aan de volgende midzomer dat het huis beschermd is.


Dit artikel is geschreven door

Bryd (webmaiden), ze noemt zich niet persé heks, priesteres, sjamaan of wat dan ook. Ze voelt wel een grote verbondenheid met de natuur en de energie die er op onze aardbol bestaat. Haar quote van elke dag is: “Alles komt altijd in orde.” Bryd is mama van 2 schatten van kinderen en de gezellige echtgenote van een elf. Hiermee verklap ik dat ze haar vrije tijd soms ook vult met rollenspelen. Voor haar beroep doet ze iets met feestjes, muziekfestivals en artiesten, kortom … ze zit met één voet in de entertainment sector. Bryd is de drijvende kracht achter de Arcadia dochtercoven Hagazussa, gesteund door de Gallische Godin Brigandhu.

Arcadia Coven is een vereniging met heksen, priesteressen en gewoon onszelf. Aards, intuïtief en in balans met de natuur. Meer informatie via onze website www.arcadiacoven.be of je mailt via webmaiden@arcadiacoven.be.

Tim Van den Heuvel

Tim heeft en zeer oude ziel. Zijn kennis over edelstenen, wicca, voodoo en hoodoo, kruiden, aroma's, het Egyptische Rijk, ... eigenlijk alles rond magie is gewoon bijzonder. Tim gebruikt zelf ook de Tarot kaarten.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button