Lichaam en Geest

Mijn ritme? Natuurlijk!

Je staat ’s ochtends vroeg op, gewekt door het gekrijs van je smartphone. Ontbijt? Nee dankje, een tas koffie is voldoende. Op naar de wagen. Airco of verwarming? Dé ideale temperatuur. Vervolgens een dag werken in een omgeving vol kunstlicht, en als je helemaal gelukt hebt achter een computerscherm! Om je dag af te sluiten kruip je voor de TV waar je ligt de zappen en gapen tot je ogen vanzelf weer dichtvallen. Om nog maar te zwijgen van alle smartphonebreaks doe je bewust of onbewust neemt. Herkenbaar? Wellicht. Een natuurlijk ritme? Wellicht niet.

De mens (wetenschappelijke naam: Homo Sapiens) is een tweevoetige primatensoort (zoogdier). Hij/zij is sociaal van aard en is daardoor een gedreven communicator. Het menselijke brein is bijzonder goed ontwikkeld. Hierdoor is de mens in staat tot: abstract redeneren, taal, introspectie, probleemoplossing en emotie. De mens is van oorsprong een omnivoor en eet dus zowel vlees en vis als groenten, fruit, zaden, noten en bladsoorten … . Wat mij betreft klinkt dat allemaal redelijk natuurkundig en niet echt Hi-Tech. En tóch onttrekken we ons als mens vaker en meer aan een natuurlijk bestaan en storten we ons meer op het technologische. Waarom? Daar valt wel wat over te vertellen (hints to instant gratification), maar daar gaat het hier niet over.

Als biologisch wezen zijn we (nog) niet ontwikkeld om onze natuurlijke aard volledig achter ons te laten. Elk dier of elke plant of welke creatie dan ook, heeft een ideale habitat. Een omgeving waarin hij/zij/het optimaal kan floreren. En zou het dan echt zo zijn dat onze ideale habitat er eentje is bestaande uit schermen, digitale signalen en “koude” communicatie?

Leven (bewust of onbewust) in een verkeerde habitat kan ernstige gevolgen hebben. We zien ze dagelijks en beslissen vaak om deze naast ons neer te leggen. Denk maar aan depressie, burn – out, ongezonde fysieke toestand, agressie, eenzaamheid, aanhoudende denkpatronen, … .

Moeten we dan helemaal los komen van digitalisering en opnieuw in een hutje op de heide gaan wonen? Wel, denken in extremen is nooit goed en digitaliseren kan vooruitgang betekenen en vooruitgang kan heel goed zijn. Dus laat ons dat vooral doen! Maar, wat heb je aan een smartphone, smartwatch, smart-tv, smart-whatever, als de mens die met deze digitalisatie handelt, zelf niet smart is. Laat je dus niet overrompelen door deze ontwikkelingen en hou vooral jezelf smart.

Voor mij is smart zijn gelijk aan het begrijpen van en streven naar balans. Ben je benieuwd hoe het zit met jouw balans? Of voel je een innerlijke drang om deze te verkennen? Zet dan een eerste stap en contacteer YouGrade.

Sat Nam,

Regilio

Informatie

regilio.vandenbril@despirituelewereld.be

Bron
YouGradeFoto: FreepikQuote: Quote Fancy

Regilio Van den Bril

Regilio is een extraverte introvert die zich dagelijks inzet om mee te bouwen aan een betere morgen. Hij verzamelde reeds verschillende diploma’s en getuigschriften binnen de menselijke ontwikkeling en is er van overtuigd het beste uit iedereen te halen! In zijn vrije tijd ontspant hij graag met een goed boek, een gezellige babbel of helemaal niets doen. Want dat volle hoofd op tijd rust gunnen is belangrijk weet hij. Een magisch antwoordenboek of probleem oplosser is Regilio zeker niet, wel one of us met een groot hart en een hoofd vol kennis en ervaringen om met je te delen!

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Bekijk ook
Close
Back to top button