De Maanenergie

Namen van de volle manen doorheen het jaar en hun betekenis.

Zolang we ons kunnen herinneren heeft iedere volle maan een andere naam. De meeste van deze namen zoals we die vandaag nog steeds gebruiken, kennen hun oorsprong in oude culturen en hun tradities. Ze zijn vaak gebaseerd op flow van de natuur. Om de symbolische betekenis van iedere volle maan en haar mogelijkheden beter te begrijpen, is het goed om even naar de naam van de verschillende volle manen doorheen het jaar te kijken.

Januari

Wolfmaan – IJsmaan – Hongermaan
De volle maan in januari werd in het verleden in verschillende culturen geassocieerd met de koude, de duisternis en de schaarste van de winter. Vandaag de dag herinnert deze maan ons eraan dat deze koude maand een prima periode is voor verdieping en innerlijke reflectie. Tijd om een inventaris te maken van de uitdagingen die we op onze weg tegenkomen en uit te zoeken welke obstakels ons verhinderen ons doel te bereiken.

Februari

Sneeuwmaan
Daar waar de naam Sneeuwmaan duidt op het nog voortdurende winterseizoen, verwijst het kernwoord ‘Kiemkracht’ naar de snel naderende lente. Deze volle maan brengt voor velen onder ons een gevoel van rusteloosheid, een verlangen naar verandering.

Maart

Stormmaan
De naam Stormmaan reflecteert de onvoorspelbare, soms stormachtige weersomstandigheden van deze maand. Wanneer de lente nadert, klaart de hemel meer en meer op en zien we de eerste tekenen van nieuw leven in de natuur. Ze representeert een nieuw begin, een nieuwe start en dit kan zowel opwinding als angstige gevoelens met zich meebrengen.

April

Windmaan – Elmaan
Lentebriesjes helpen de gevallen zaadjes van bloemen en planten te verspreiden en dragen zo bij tot wedergeboorte van de natuur. De volle maan van april moedigt ons aan om een meer actieve rol op te nemen in de veranderingen die we in onszelf en onze omgeving ervaren.

Mei

Bloemmaan – Melkmaan
De meest voorkomende maan-namen voor deze volle mei-maan roepen het vrouwelijke, de goddelijke moeder op. Met de lente vol op gang en de zomer in aantocht kunnen we genieten van de gulheid van de natuur. Bloemen zijn in bloei en vrouwelijke dieren zogen hun kroost. De eerste resultaten van sommige keuzes die je de vorige maand maakte, zullen nu zichtbaar worden. Bescherm en voed deze ontwikkelingen met zachtheid en liefde, zoals een moeder.

Juni

Aardbeienmaan – Sterke-Zon-Maan – Grasmaan
De volle maan in juni heeft enerzijds de meest literaire naam: Aardbeienmaan en duidt vanzelfsprekend op de aardbeienoogst. Anderzijds duidt de Sterke Zonop de langste dag. Breng deze dagen door in de natuur, omarm de warmte van de zon en neem haar sterke energie in je op.

Juli

Zegenende maan – Hooimaand
De volle maan van juli moedigt je aan om te genieten en te overwegen hoe gezegend je bent. De warmte van de zomer zorgt ervoor dat ons ritme wat trager, wat langzamer wordt. Dit is een excellente periode voor meditatie en dromen.

Augustus

Maan van het hemelvuur – Graanmaan
De naam voor de volle maan van augustus wijst ons in de richting van de komende oogst. De langzame periode van juli loopt op zijn einde en het is tijd om de plannen voor de komende maanden uit te tekenen. Deze periode kan men best benutten om zich voor te bereiden op toekomstige taken.

September

Oogstmaan
Deze naam spreekt voor zich. Gedurende de maand september wordt de oogst binnengehaald. We worden aangemoedigd om te oogsten wat we met ons harde werk gezaaid hebben.

Oktober

Jachtmaan – Bloedmaan
De namen Jachtmaan en Bloedmaan verwijzen voornamelijk naar enkele gewoontes en gebruiken in de herfst, zoals het jachtseizoen en het opslaan van vlees van geslachte dieren voor de wintermaanden. We kunnen deze periode aanwenden om te reflecteren over onze eigen sterfelijkheid en onze voorouders.

November

Vorstmaan – Rouwmaan
De winter komt eraan en deze volle maan kondigt koude, dood en transformatie aan. Ze herinnert ons aan de oneindige cirkel van leven en dood. We denken na over wat niet goed is gelopen het afgelopen jaar, onze verliezen en we ervaren hoe spiritueel versterkend deze transistieperiode kan zijn.

December

Maan van de langste nacht – Boommaan
Lange koude nachten en korte dagen zetten ons ertoe aan om nog meer en dieper te reflecteren over het afgelopen jaar en zorgen voor innerlijke reiniging. Welke dingen kunnen we loslaten vooraleer we opnieuw uitreiken naar het volgende jaar? Deze volle maan moedigt tegelijkertijd aan om te zoeken naar andere bronnen van warmte. Een tijd om dankbaar te zijn voor de warmte van vrienden, familie en geliefden.

Via
Afbeelding door Pexels via Pixabay

Astro Julia

Misschien zegt de naam je niet meteen iets, maar Astro Julia is al een grote naam sinds 1958. Bij de rijken in de Kempen tot ver over de landsgrenzen heen. Inderdaad deze dame is al meer dan 62 jaar bezig met astrologie. Diep in de stille Kempen, aan de rand van een bos staat een statige villa uit de jaren ‘70 waar de tijd een beetje is blijven hangen, maar de nostalgische sfeer zorgt voor een idyllisch karakter. Wij ontmoetten daar de 78-jarige Julia De Ceuninck. Julia vertelde dat ze van haar dochter het magazine De Spirituele Wereld had gekregen. Ze was zo blij dat er terug een magazine was waar eindelijk eens prachtige, informatieve en zuivere artikels in stonden die gingen over spiritualiteit. Maar ze wou meer dan alleen maar lezen en toen vraag ze haar dochter een mail te sturen, want met computers werken wil ze niet. Sinds het overlijden van haar man Jef een 5-tal jaar geleden, was ze een beetje de weg kwijt in het leven. Maar nu heeft ze haar doel: het schrijven over astrologie en het maken van de horoscopen voor ons magazine De Spirituele Wereld.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button