Lichaam en Geest

Free yourself from frustration

Frustratie. Alleen al door het woord te horen of lezen komt de afkeer naar boven. Iedereen kent het en heeft er bijna dagelijks mee te maken.

Beeld je maar eens in dat je op een lange verwachte vrije dag naar een pretpark gaat en aan de kassa staat een énorme rij. Je schuift aan en ondertussen doen je gedachte wellicht dit: “Hier sta ik dan. Mijn tijd te verdoen. Ik had beter mijn tickets online gekocht. Maar nee, die stomme printer moest net dit weekend zonder inkt vallen. Alle andere mensen zitten al lekker in het park en ik sta hier. En de wachtrij aan mijn favoriete attractie wordt ook maar langer.” Aangenaam? Nee! Bevorderend? Absoluut niet! Time to free ourselves from that sh*t!

Frustratie

Frustratie op zich is geen emotie. Het is wel een state of mind als gevolg van een gedachte. Een frustrerende situatie / persoon bestaat dus niet. Enkel wat onze gedachte, overtuiging of verwachting is kan frustratie oproepen. Wanneer onze gedachte, overtuiging of verwachting niet uitkomt, dan loert frustratie om de hoek. De uitkomst is dus niet per definitie de boosdoener. Wel dat de uitkomst misschien niet helemaal de gewenste uitkomst is. Maar héj, de wereld staat niet klaar om jou altijd en overal je zin te geven.

Dat je niet altijd je zin kan krijgen en soms moeilijkheden hebt om daar mee om te gaan is perfect normaal. Je zin niet krijgen is namelijk een onaangename situatie. En laat onaangenaam nu net zijn, wat we als mens zoveel mogelijk proberen vermijden. En tóch is er hoop! De rationeel emotieve therapie (RET) kan je mooi op weg zetten!

Het basisprincipe van RET is letterlijk zo simpel als ABC:

  • Action: Wat gebeurt er?
  • Belief: Wat zeg je tegen jezelf?
  • Consequence: Welk gedrag komt voort uit de gebeurtenis?

En het is vooral op het Belief stukje dat de oplossingen liggen! Want wat je tegen jezelf zegt, daar begint de frustratie. Dus wanneer we dat kunnen relativeren of omdenken, dán zijn we vertrokken!
RET-ABC
Van A naar C springen, dat doen we automatisch. Ik challenge je om de komende dagen je Belief eens in de gaten te houden. Doorbreek het automatisme en word je bewust van je eigen gedachten. Speel er misschien al eens mee. Daag je overtuiging / gedachte uit.

Hoe je dit net aanpakt? Ontdek je in een volgend artikel!

Niets is goed of slecht, alleen hoe we er over denken.

Shakespeare

Informatie

regilio.vandenbril@despirituelewereld.be

Regilio Van den Bril

Regilio is een extraverte introvert die zich dagelijks inzet om mee te bouwen aan een betere morgen. Hij verzamelde reeds verschillende diploma’s en getuigschriften binnen de menselijke ontwikkeling en is er van overtuigd het beste uit iedereen te halen! In zijn vrije tijd ontspant hij graag met een goed boek, een gezellige babbel of helemaal niets doen. Want dat volle hoofd op tijd rust gunnen is belangrijk weet hij. Een magisch antwoordenboek of probleem oplosser is Regilio zeker niet, wel one of us met een groot hart en een hoofd vol kennis en ervaringen om met je te delen!

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Back to top button